Europa

Skopje, Macedonia

Reading Time: 3 minutes

Peste weekend am plecat. Fara sa stam prea mult sa ne gandim, fara sa ne calculam bugete, planuri, trasee, etc.

Pur si simplu am plecat dupa prietenii Ray si Jess ( thank you very much for letting us crash your vacation 🙂 ).

Ei erau deja in Skopje, noi ne-am oprit cat sa ii luam pe ei, sa mancam, sa vizitam ca mai apoi sa plecam mai departe. Locul unde ne doream sa ajungem pana seara fiind Ohrid.

Nu ne-a parut rau ca nu am poposit mai mult in Skopje. Orasul in sine ni s-a parut foarte murdar.

Cum am intrat in Macedonia a inceput sa ploua puternic. Atat de tare incat nu prea vedeam nimic in fata. Accuweather ne spusese ca o sa fie undeva la 18 grade ( temperatura medie) si “showers”. Reactia lui Lucian: “numai showers” nu sunt astea!

ploaie-macedonia1-1024x682

Din fericire la Skopje se oprise… cerul era insa tot usor intunecat.

Am plecat in cautarea vechiului bazar turcesc… l-am gasit si am fost dezamagiti sa gasim o piata. Ca fostul Moghioros la noi, ca piata Obor. O piata trista, plina de personaje dubioase si foarte murdara. Ne-am plimbat prin centrul vechi si intr-un final ne-am oprit la o taverna turceasca pentru a degusta din mancarea traditionala turceasca.

vechiul-bazar-turcesc-Skopje-1024x682

Ni s-a spus ca fasolea este fel de mancare traditional: fasole preparata in vase de lut :).

fasole-skopje-1024x682

Ca si mancare am cerut un platou cu “de toate”, atata timp cat este mancare traditionala, fie turceasca, fie macedoneasca. Nu prea a putut chelnerul sa ne explice daca e mai mult turcesc sau mai mult macedonesc platoul cu carne. Am servit frigarui de pui (dar in loc de legume carnea avea ardei iute intre bucati, un fel de salam dar preparat ca un carnat, carne de vita (cam ca cea de burger) cu cascaval inauntru, pulpe de pui, etc). O feerie de carne preparata in cat mai multe moduri.

masa-skopje-1024x682

Poate lucrul care ne-a placut cel mai mult: painea! Un fel de pita, paine, facuta cu siguranta in cuptor! Cu o crusta nu  foarte tare, absolut delicioasa!

paine-skopje-1024x682

In toata Macedonia gasiti baclavale ca si desert traditional.

baclavale-Skopje-1024x682

Se gasesc si foste bai turcesti, transformate azi in muzee. Toate aceste influente turcesti sunt normale avand in vedere ca orasul a fost sub stapanire otomana timp de mai bine de 500 de ani.

bai-turcesti-skopje-1024x682

La Skopje noi am ajuns cu masina si am facut aproximativ 8 ore. Drumul trece prin Bulgaria si sunt foarte putine portiuni de autostrada. Ca si  numar de km sunt aproximativ 620 ( conform gps-ului nostru).

drum-bucuresti-skopje-1024x467

La granita dintre Bulgaria si Macedonia am avut impresia ca am stat o eternitate. A durat cam o ora, cu toate ca procedura este la fel :). Poate au avut o zi mai proasta granicerii :).

Ce trebuie sa mai stiti?

  • Macedonia este cu o ora in urma fata de Romania
  • Noi si prietenii nostri am stabilit sa ne intalnim la gara, a fost o idee foarte buna! Ne-am gasit imediat
  • La iesirea din Romania am platit taxa de pod 6 euro, la intrare 2 Euro – morala este ca bulgarii cer mai putini bani
  • Moneda de schimb in Macedonia este dinarul. 62 de dinari = 1 euro
  • Tigarile sunt foarte ieftine: 65, 75 de dinari dar nu gasiti branduri ca: Marlboro, etc
  • Motorina este mai ieftina: noi am calculat ca este 5,2 lei / litru
  • Daca vreti sa stati la un hostel in Skopje NU recomandam Art Hostel! Ray si Jess au stat acolo si au spus ca a fost unul dintre cele mai murdare hosteluri in care au stat!
  • In Macedonia nu aveti nevoie de rovignieta – se platesc pe autostrada tronsoanele de drum (cate 20, 30, maxim 50 de dinari tronsonul; sau atat am platit noi)
  • Este greu sa ii spunem acelei portiuni de drum autostrada deoarece nu are banda de urgenta, are foarte multe denivelari si gropi.
  • Ca sa puteti compara dimensiunile, Skopje are undeva pana in 700,000 de locuitori
  • Ne-a parut rau ca nu am apucat sa ajungem la: “Matka Canyon, (twenty minutes outside of Skopje). Features a lake and a hydrodam. Climbers enjoy a variety of tours of varying difficulty there. If you go don’t miss the restaurant “Bear’s Cave” (in Macedonian: Mechkina dupka) near the kayak trail which is built into a cave“. (Sursa: wiki travel)
Asadar am plecat voiosi, voinici, toti patru din Skopje spre Orhid, sperand ca acolo sa gasim locuri mai frumoase! 🙂
Mult mai multe poze pe Facebook!

directia-orhid-1024x682

 

 

Sharing:

About The Author: Simona

I like to challenge what I think I know! I like to travel for the challenge! I travel because it makes sense. I travel because this is life for me!

Sort by:   newest | oldest | most voted
Dianora
Guest

Eu am fost un weekend in Skopje la final de noiembrie si a fost tare ok. Pe strazi mirosea peste tot a castane coapte. 🙂 Si daca nu mirosea a castane atunci mirosul de pleshkavitsa era si el prin zona. Sa stiti ca drumul pana sus la crucea de pe deal este fain. Noi in una din zile am urcat pe acolo pe munte.

trackback

[…] pentru vacanta noastra incepeau sumbru cu o ploaie nebuna! Pana la Skopje insa vremea s-a indreptat! Putin si pe fuga am vazut si Skopje: cetatea, bazarul vechi. Nu ne-a […]

marioara
Guest

arata bine mancarurile alea! 8->

wpDiscuz