• Menu
  • Menu

Alberobello si casutele Trulli

Alberobello este un orasel foarte special din regiunea Puglia, devenit cunoscut pentru casutele ce par ca apartin unor pitici, nu unor oameni.

Practic aceste casute sunt construite din piatra fara a utiliza ciment sau alt material de legatura iar una dintre pietre este numita „piatra cheie”. Aceasta din urma reprezinta piatra care tine toata casa in echilibru.

Povestea caselor Trulli

Locuitorii zonei nu isi permiteau mereu sa plateasca taxele. Astfel atunci cand oamenii regelui veneau sa colecteze, fiecare familie scotea „piatra cheie” iar casa se darama cu totul. Casa, taxe? Ce casa? Ce taxe? Foarte sireti locuitorii din Alberobello, nu?

O alta poveste spune ca atunci cand cineva nu respecta legile comunitatii ceilalti ii luau piatra cheie, ii daramau casa si astfel il izgoneau de tot din comunitate pe „netrebnic”.

Cum ajungi in Alberobello

Din Bari noi am luat trenul. Calatoria dureaza cam o ora si 45 de minute, biletul de tren costa 5 euro, conditiile sunt foarte bune!

Din Bari chiar va recomand trenul pentru majoritatea locurilor din apropiere: Alberobello, Martina Franca, Matera etc. Fiecare orasel este special si are povestile lui!

Gasca LipaLipa si gasca Friends Travel au plecat mai apoi la picior prin oras. Nu am mers mult si primul trulli deja s-a ivit de dupa un colt.

Alberobello Trulli-15_1029x800

 

Casutele sunt construite direct pe pamant, fara a avea o fundatie, acoperisurile si peretii sunt construite din mai multe straturi pentru a evita infiltratiile.
Ajunsi in zona cu cea mai mare densitate de casute Trulli am plecat care incotro pe stradute.

Nu am facut decat sa ne pierdem printre case si simboluri. Unele casute au desenate diverse simboluri antice pe ele, menite sa ii protejeze pe locatari de spiritele rele.

Cum internetul ajuta mult ca oamenii sa se cunoasca, am dat peste un cuplu anglo-italian care au si un blog foarte interesant iar ea a crescut si copilarit chiar in Alberobello. Va invit asadar sa aruncati un ochi aici pentru a afla cum e sa traiesti in acest orasel. In acest articol o sa gasiti mai multe informatii despre cum sunt construite casutele.

Daca va intrebati si voi ca si mine daca si ea a locuit intr-un trulli raspunsul este nu. Nu locuieste si nu a locuit. Ba chiar in ziua de azi sunt foarte scumpe si chiar daca esti proprietarul unuia e oricum foarte scumpa restaurarea lui.

Biserica trulli din Alberobello

Da, partea veche a orasului are si o biserica asemenea caselor.

Eu m-am indragostit iremediabil de acest loc. Va mai las cu cateva poze doar ca oricum v-am intoxicat deja cu ele :).

Povestea continua!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

8 comments