• Menu
  • Menu

Lisabona – orasul lui Ulise

Stiati ca Lisabona┬áeste supranumit Orasul lui Ulise! ­čÖé Asa spune legenda, cine sunt eu sa o contrazic?

Daca ajungeti aici aveti multe lucruri de facut, vazut si incercat! Cu siguranta un weekend nu este suficient. Eu cred ca daca nu iti place Portugalia, nu ai suflet! 

Lisabona 1_1201x800 Lisabona 2_1200x800 Lisabona 3_1200x800

C├óteva informa╚Ťii despre Lisabona

Lisabona are o populatie de 2 milioane de locuitori si este centrul cultural, economi si politic al tarii. Orasul Lisabona se intinde pe 7 coline (dealuri) la nord de raul Tajo.

La Vest este estuarul raului Tajo unde se creaza o insula – Mar da Palha.

Ca si pozitie georgrafica Portugalia este foarte norocoasa: este intre Africa, America si Europa. In oras toata ziua se aud avioane decoland si aterizand si este un important punct de zbor! De altfel Vasco da Gama a fost cel care a descoperit India si a adus mirodeniile in Portugalia si Europa.

lisabona 20_1193x800

Nu se stie data exacta la care a luat nastere orasul Lisabona insa apar scrieri inca de la 1200 I.Hr.

Cartierul Baixa din Lisabona

Partea noua si partea veche a orasului se intalnesc in cartierul Baixa. Aici gasiti si Liftul de Santa Justa, o constructie neogotica ce dateaza inca din 1902 :). Puteti sa folositi cartelele de metrou pentru a urca. Si ca tot vorbim despre asta. Pentru transportul public puteti sa va luati un abonament de o zi, platiti 5 euro si aveti acces la toate tipurile de transport: autobuze, tramvaie, metrou.

Pentru a putea urca in zona de panorama mai platiti inca un euro si 50 de centi de persoana iar accesul se face pe aceasta scara de mai jos :).

Lisabona 16_1200x800

lisabona 17_1280x600

Plaza de Rossio – denumita oficial piata Dom Pedro IV este un important punct de intalnire. In zona gasiti multe restaurante, patiserii iar nenumaratele magazine sunt la cativa pasi distanta.

Imediat langa gasiti piata Da Figueira – o oaza de liniste de unde puteti admira in liniste castelul Sao Jorge.

lisabona 18_1200x800

La sud de cartierul Baxia, pe marginea raului Tajo gasim „Piata comerciala” – Comercio Square. In mijlocul ei troneaza statuia regelui Dom Jose I. Dupa marele cutremur el a fost cel care a ordonat reconstructia orasului si a planului orasului: strazi mai largi, cladiri elegante. Singura parte din oras care a ramas in picioare este cartierul Alfama.

Dupa cum se poate vedea si in poze am fost fascinati de tramvaiele din Lisabona. Micute, rapide si eficiente, vechi si interesante :).

Lisabona 10_1200x800 Lisabona 14_1200x800 Lisabona 15_1200x800

Cartierul Alfama

Mai apoi cartierul Alfama te face sa nu mai vrei sa pleci. Strazi inguste ascunse pe dealuri, biserici, in varf, la nord, pazeste zona castelul Sao Jorge ( Saint George’s Castle) iar putin mai jos gasim catedrala Se (Sedes Episcopalis). Aceasta a fost constuita peste ruinele celei mai importante moschee.

Lisabona alfama 2 Lisabona alfama

Nu departe, ratacind pe stradute am ajuns la unul dintre funiculare.

lisabona 19_1200x800

Cam asa s-a incheiat prima zi in Lisabona! Am ratacit prin cartierul Baxia, apoi putin prin Alfama.

Spor la c─âl─âtorit!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 comments