• Menu
  • Menu

De ce îmi plac hostelurile

Sinceră să fiu nu înțeleg de ce oamenii preferă hotelurile (de preferat de la 3 stele în sus, da?).

Atunci când călătoresc vreau să mă misc, să văd, să explorez, să stau pe afară. TV-ul, minibarul, patul de doi pe doi și fierul de călcat mă așteaptă liniștite și de cele mai multe ori nici nu mă uit la ele.

Și nu doar timpul scurt pe care îl petrec în cameră e argumentul suprem pentru care prefer hostelul, mai am o grămadă de alte motive! Hai să vedem de ce îmi plac hostelurile.

Ce este un hostel

Pentru cei care nu știu ce este, un hostel seamănă mai mult cu o casă, sau cu un cămin dacă vreți. Împarți camera și dușurile cu alte persoane. Multe hosteluri însă au și camere duble.

De cele mai multe ori într-un hostel faci rezervare pentru un pat și mic dejun eventual, nu pentru o cameră întreagă.


Prima mea experiență într-un hostel

Îmi amintesc și azi foarte bine prima dată când am stat într-un hostel. Eram destul de reticentă la gândul că urma să dorm cu alți oameni în cameră. Era 2011 iar eu eram în Polonia, la un training. Am avut liber peste weekend așa că am fugit până in Cracovia. Făcuse altcineva rezervarea, era cel mai ok ca preț și amplasare, dar nu stătea excelent la capitlul dotări.

hostel cracovia

Nu pot spune că mi-a plăcut, din contră. Apoi am început să descopăr și ce îmi place la un hostel, ce aș vrea să aibă, cum să arate.


Alte modalități de cazare alternativă

Airbnb, guest house, couchsurfing – oportunitățile sunt aproape nelimitate. Cu toată tehnologia și variantele pe care le avem, chiar nu înțeleg de ce ai vrea să plătești pentru o cameră în care nu faci decât să dormi!

Dacă nu te-am convins încă, mai am motive care să te convingă să dai măcar o șansă unui hostel tare! (uite aici o listă de câteva, doar au câștigat și premii).


Hostelurile și guesthouse-urile sunt mai prietenoase

În general orice altă alternativă de cazare este mult mai prietenoasă decât un hotel rece! În hosteluri personalul este extrem de amabil și prietenos, de multe ori sunt echipați și cu sfaturi de locuri interesante (click pentru ceva simpatic din Istanbul) pe care să le explorezi! Ba chiar uneori te și însoțesc și îți spun povești știute doar de localnici!


Hotelurile sunt deseori mai costisitoare

Și nu toate îți oferă calitatea la care te-ai aștepta versuri prețul pe care îl plătești! Cât despre cei obsedați cu igiena, o să vă dezamăgesc. S-au făcut inclusiv studii care au demonstrat că nivelul de bacterii este asemănător indiferent de numărul de stele.


Foarte mulți călători și oameni de vârsta ta

Hostelurile sunt cel mai bun mod de a cunoaște oameni interesați de aceleași lucruri de care ești și tu. Majoritatea sunt tineri! Toți sunt tineri, indiferent de vârsta pe care o au. Pentru că hostelurile sunt pur și simplu altfel și atrag oamenii asemenea.


Zona / camera de distracție

Multe hosteluri (si guest house-uri) au un bar, o bibliotecă, o ceainărie, o zonă de recreere pe scurt. Unele au console de joc, piscine. Poți să cunoști oameni, să interacționați, să sărbătoriți împreună.


Serile tematice

I just looove them! Nu cred că are sens să mai detaliez aici. Hostelurile organizează des diverse evenimente micuțe care se pot transforma și în super petreceri.


Atmosfera la micul dejun

Poate că micul dejun dintr-un hostel nu este neapărat așa bogat ca cel al unui hotel de 3-4 stele, cu siguranță însă atmosfera este mult mai relaxată.


Înveți să cari mai puține lucruri după tine

După ce ai stat de 2-3 ori într-un hostel, unde nu ai atât de mult loc la dispoziție ca un hotel, înveți ușor ușor să nu mai cari după tine toate prostiile. Înveți asta și după câteva escapade cu rucsacul în spate (că doar tu cari ca măgarul la peria rotativă pe care oricum nu o să o folosești).


Găsești câteva recomandări de hosteluri aici. Lista motivelor hosteluri vs hoteluri poate continua. Nu neg, și hotelul oferă în anumite situații și momente plusul de confort necesar și căutat! Dacă vrei aventură și explorare – hostel, dacă vrei relaxare și odihnă – hotel. (cu toate că poți să ai parte și de ultimele două la hostel).

Travel & love, love to travel!

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 comments