• Menu
  • Menu

Cele mai populare metode de a înșela turiștii – Istanbul

Istanbul este un amestec de nou și vechi, turiști și localnici, unul dintre  cele mai vii orașe ale Turciei și de asemenea, unul dintre cele mai vizitate. E de înțeles că a fost probabil foarte ușor să se găsească tot felul de mecanisme de a scoate bani din portofelele turiștilor.

Sunt totuși peste 14 milioane de locuitori aici. Nu e așa greu să dai peste tot felul de oameni având tot felul de intenții.

Ai grijă la buzunare

Furatul din buzunare este probabil una din cele mai dese excrocherii din lume! E nasol totuși să rămâi fără bani și acte chiar în vacanță. Ține portofelul în geantă sau în buzunarele din față ale blugilor, închide fermoarele, ai puțină băgare de seamă mai ales în zonele foarte aglomerate!

Metoda invitației la ceai / băuturi

Ca și în China se poartă des și aici această metodă. De obicei un localnic amabil care vorbește engleză foarte bine o să te invite să ieșiți la un suc / o băutură într-un bar super! La final el dispare iar tu rămâi cu o notă de plată de câteva sute de euro.

Poveștile din magazine

O să intrați în magazine, fie că o faceți de bună voie, fie că vă atrag ei înauntru. Irelevant cum ai ajuns acolo, vezi ce faci de acolo înainte. O să îți spună tot felul de povești frumoase – ultimul covor la care a lucrat bunica, ultimul căluț făcut de unchiul până să nu mai poată lucra. Povestea obiectelor este deseori atât de atrăgătoare încat oamenii plătesc dublu, de multe ori pe obiecte care sunt pur și simplu de duzină iar povestea, din păcate e falsă.

După plecarea voastră o să mai fie spusă povestea ultimului covor făcut de bunica de cel puțin câteva sute de ori!

Confirmă prețurile și serviciile înainte de a spune da

Să spunem că sunteți două persoane și comandați de mâncare la restaurant (dacă prețul nu e afișat), confirmă cu chelnerul că prețul este per porție, pentru două persoane sau suta de grame.

Nu accepta oferte de ghizi ad hoc decât dacă ești pregătit să și plătești la final, sau întreabă în avans cât o să te coste / dacă au așteptări de la tine!

Chiar dacă inițial spun că un serviuciu este gratuit, dacă nu ai neapărată nevoie de acel serviciu, nu îl accepta.

Peria

Este probabil cele mai bine cunoscute metode și cea mai tradițională orașului. Găsești des pe străzile orașului lustruitori de pantofi, obicei care s-a pierdut de-a lungul timpului pe la noi. Nu știu dacă mai găsești acum pe străzile României lustruitori. În principiu plătești o liră turcească pentru o lustruire a pantofilor.

Cum funcționează șiretlicul

1. Lustruitorul de pantofi merge pe stradă și fix în fața turiștilor scapă o perie
2. Turistul, om bun din fire, o ridică și îi returnează peria
3. Lustruitorul este foarte recunoscător și te invită să îți facă pantofii
4. În timp ce îți face pantofii o să îți povestească sigur și despre cât de săraci sunt el și familia lui
5. La final îți va cere bani, și nu doar o liră, cât este prețul. De cele mai multe ori lustruitorul o să îți ceară între 10 și 30 de lire turcești.

Taximetriștii

S-ar spune că și taxiurile din Istanbul ar încerca să îi fure pe turiști. Nu folosesc aparatul și te taxează cel puțin dublu la finalul cursei. Eu am avut noroc de un taximetrist foarte de treabă.

După ce petrecusem în unul dintre barurile de la înălțime ale Istanbulului și eram destul de veseli, am realizat că mai avem în buzunar vreo 20 de lire turcești. Am luat un taxi, i-am spus de la început șoferului unde mergem și câți bani mai avem.

Din păcate el nu a înțeles prea bine unde mergeam, așa că ne-am rătăcit puțin. Văzând că ne apropiem de sumă, i-am spus șoferului să ne explice cum ajungem și să ne lase acolo, dar a refuzat. Când am început să recunoaștem peisajul ne-a crezut pe cuvând că ne descurcăm și ne-a lăsat să plecăm pe jos, fără să mai plătim diferența.

Cred că acestea sunt cele mai populare metode de a înșela turiștii în Istanbul. Mai cunoști și altele?

Următoarea pe listă mă gândesc să fie India, ai și alte destinații preferate?

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.