• Menu
  • Menu

Cum am plecat cu bebe de 3 luni în prima vacanță cu zbor de 12 ore (by Laura)

Ai vrea să pleci în vacanță cu bebe? Laura este una dintre voi. Dintre cititorii ăia cool de LipaLipa. Călătorește mult, o făcea și până să apară bebe în viața ei, iar după ce a apărut nu s-a oprit din marea ei pasiune, din contră, s-a documentat, și-a urmat instinctul și a plecat tot mai departe și mai departe. 
În povestea de azi o să aflați cum face să împacheteze bine și puțin, călătorind doar cu bagaj de mână chiar și cu bebe, care sunt lucrurile pe care le pune în bagaj și niște trucuri despre materialele hainelor, sfaturi pentru zborul cu bebe și câteva recomandări pentru mămici și tătici. Enjoy!

(dacă te interesează mult subiectul, am mai tras de limbă un cititor cu privire la vacanțele cu bebe – găsești aici articolul unu și articolul cu numărul doi)


Cum împachetăm pentru vacanța cu bebe?

De când e și bebe, făcutul valizei a devenit mult mai complex insă am păstrat aceleași metode ca înainte. De bază este check list-ul pe care îl fac în xls, fiecare membru al familiei având coloană proprie. În felul acesta mă asigur că nu uit nimic acasă.

Nouă ne place să călătorim cât mai light adică maxim 7 kg pentru amândoi pentru că ai mai multe avantaje: nu mai stai să pierzi incă minim 30 de minute cu bagajul de cală, nu plătesti bagajul de mană pe low costuri, poți fi mult mai flexibil și să pleci cu usurintă dintr-o locație în alta, nu te cocoșezi cărând bagaje și nu îți iei lucurui inutile pe care probabil nu le folosești.

Cu multă organizare și cu o valiză ultralight reușești, dar când apare bebe, lucrurile devin o provocare. Și mai ales atunci când am plecat 28 de zile în Japonia, unde erau diferențe de temperatură de la nord la sud destul de mari, în sud 30 grade și în nord 10 grade.

Dileme la împachetare

La prima vacantă cu bebe a apărut și prima dilema: câte haine îi luăm. Bebe avea atunci 3 luni și ba mai udă un body, ba transpiră, ba e frig, ba vomită și se udă tot, că am avut un bebe cu reflux gastroesofagian. Așa că i-am luat dublu cât aveam noi. Hainele noastre pe care le luăm în vacantă sunt uni ca să le putem combina cum vrem și care se pot spăla impreună fără să se decoloreze.

Pentru zboruri lungi când temperatura scade la 16 grade și umiditate 11% ai nevoie de haine groase: noi folosim jachete de puf care rezistă pană la 5 grade și care se fac mici cât aproape 2 pumni iar pe sub ele niște bluze din lână de merino, pe care le port și la schi, nu transpiri în ele și îți păstrează o temperatură a corpului constantă.

M-a convins să le cumpăr un tip care mergea pe Everest și mi-a zis că alpiniștii folosesc merinos că e ușor, călduros și îl pot purta pană la 7 zile fără să miroasă. Ușor și călduros au fost suficiente să mă convingă să ne cumpărăm câte o bluză după care am devenit fan merinos și fan lană în special în vacantă.

Frumos este că găsesti și pentru bebeluși body din lână și nu îl supraincalzesti și se simte și confortabil.
În general vara eu port fuste și topuri și am intodeauna eșarfe. Materialele sunt panză topită, in și mătase, deci ultrausoare vs alte materiale care cantăresc mai mult și ocupă mai mult spațiu.
Pentru partener am ales tricouri mai subțiri din lâna și bumbac și în plus 2 perechi de pantaloni lungi confortabili de fiecare. Bebe a avut pe langă bodyuri și rochițe iar bagajul ei a fost aproape nesemnificativ.

Când îți faci bagajul, aceste mici detalii contează, totul trebuie să fie ultra ușor și compact: cremă de soare trebuie să fie mică și să o utilizeze toți membrii familiei, săpunul lichid trebuie înlocuit cu săpun solid, șamponul lichid cu cel solid, trusa de machiaj trebuie să contină minimul iar parfumul să fie de 30 ml.

Ideea este să folosești checklistul.

Atunci când ai tabelul în fată te și asiguri că numărul de haine este egal cu al partenereului, astfel încât atunci când spălam hainele, să le spălam pe toate odată.

Ca să ai spațiu în bagaj trebuie să rulezi hainele, în felul acesta nici nu se sifonează așa tare.
Incăltăminte noi avem maxim 2 perechi, una sport pe care o folosim în avion și de urcat pe munte și ce-a de-a două pereche comodă cu care mergem toată ziua. Bebe având doar 3 luni, nu a avut nevoie de încălțăminte.

Gadgeturile de regulă cântăresc cam mult, însă noi luăm strictul necesar: un aparat ușor de buzunar, un Sony Rx 100iii, un go pro în eventualitatea în care vrem să facem poze subacvatice, un mini ipad, telefoanele, o baterie externă și cablurile aferente.

Nu o să fac o lista cu ceea ce va trebuie la voi întrucât fiecare are nevoile lui, însă ceea ce sfătuiesc eu atunci când vă faceți lista, treceți și numărul de lucruri pe care le luați și gândiți-va bine dacă aveți întradevăr nevoie de toate. Și calculați-vă numărul de haine în funcție de ziua în care vreți să vă spălați hainele și durata acestui proces.

De exemplu în Japonia a fost extrem de simplu întrucât erau peste tot coin laundry unde spălatul și uscatul durează 2 ore, timp în care tu poți să mergi alături la vreo cafenea sau te plimbi pur și simplu. Când speli hainele la hotel, durează două zile și costă mai mult.

Sănătatea

Ce a mai fost esențial înainte să plecăm a fost o discuție cu medicul de familie care ne-a recomandat să luăm câteva medicamente pentru bebe și cu explicații frumos pe hârtie când e cazul să le dăm. Medicamentele le-am luat degeaba, dar mai bine să le ai decât să te trezești ca nu ai. Bebe a mai avut nevoie pentru băiță zilnică de o cădiță mică gonflabilă.
Bebe fiind mic, a avut nevoie de jucării puține majoritatea de zornăit și de dentiție însă a avut nevoie de multe scutece. Și uite așa a mai apărut o geantă suplimentară dar pe care am cărat-o sub cărucior, deci nu ne-a împiedicat pe traseu.
Privind mancarea bebelusului, nu am avut nevoie, bebe fiind hranit exclusiv la sân deci nu am avut biberoane si lapte praf.

Rândurile de mai sus au fost doar câteva sugestii care pe noi ne-au ajutat să fim eficienți și să ne descurcăm în vacanță.

Ce trebuie știut atunci când zbori cu bebe:

1. Rezervă telefonic pătuț pentru bebe, altfel riști să nu aibă în avionul respectiv și tot zborul vei sta cu bebe în brațe. Noi l-am folosit foarte puțin pentru că bebe doarme cu noi și în timpul zborului a stat lipită de mine și a dormit pe mine.

2. Poți să treci de controlul de la aeroport cu lichide pentru bebe ( noi aveam la noi intodeauna doi litri de apa. Atunci când alăptezi bei destul de mult.)
3. La aterizare și decolare pune bebelușul la piept, la noi a funcționat și bebe a fost fericit.
4. Înainte de a pleca pune-i bebelușului „white noise” cu zgomotul de avion, astfel încât fie familiarizat atunci când se află în avion. Zgomotele albe la bebeluși fac minuni și calmează și colicii.
5. Intodeauna ia pe telefon (sau orice alt dispozitiv) cântece de bebeluși gen Lullabies. Astfel bebe nu se simțea stingher la hotel. Ne avea pe noi și atmosferă similară celei de acasă.
6. Căruțul de bebe îl poți lua cu tine și lăsa la ușa avionului. Recomand și un sistem de port bebe.
7. Nu uita să iei și o copie după certificatul de naștere bebelușului.

Ce recomand mamelor care călătoresc cu bebe:

1. Să aibă încredere în ele și să știe că bebe este cel mai fericit atunci când este împreună cu mami și cu tati și mai ales când este plimbat. 

2. Să știe că bebelușul poate sta în aer liber cât mai mult, oricât de rece ar fi, ajută la întărirea sistemului imunitar și la dezvoltarea anticorpilor, astfel se dezvoltă, îi creează poftă de mâncare și îl face să doarmă cel mai bine.
3. De asemenea, că cu cât îl expui pe bebe la diverși stimuli cu atât îl ajuți să se dezvolte mental, emoțional și fizic iar bebe culege informații prețioase despre mediul în care trăiește.

Ce le recomand tăticilor care călătoresc cu bebe:

1. Să meargă pe mână mămicii. Instinctul de mamă e cel mai bun în ceea ce privește bebelușul.
2. Să aibă răbdare.
3. Să se bucure la maxim de vacanță.


Sper că v-a plăcut povestea Laurei și să fie de ajutor sfaturile pentru că pe viitor intenționez să o mai trag de limbă cu privire la călătoriile cu cei mici. Între timp bebe a făcut un an, așa că are să ne mai povestească multe lucruri cu siguranță!

Eu am învățat câteva lucruri din articolul de azi, cu sau fără copii, avem mereu ce învăța unul de la celălalt! Mulțumim Laura!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

40 comments