• Menu
  • Menu

Descoperă Palawan pe îndelete – cum aș vizita optim Palawan, după ce am fost deja de două ori aici

Descoperă Palawan cum se cuvinte! Am tot povestit despre Palawan, dar fără să vă fac totuși și o imagine de ansamblu pentru insulă, împrejurimi, obiceiuri și mai ales, un mini ghid despre cum aș vizita și cred că e optim.

Palawan este cea mai mare provincie din țară iar capitala este Puerto Princesa. Insula asta se scaldă între Marea Chinei de Sud și Marea Sulu. Toată insula are 450 de kilometri lungime și cam 50 lățime. Deci nu este tocmai cea mai mică insulă!

Insula

Palawan are peste 2000 de kilometri de linie de coastă și peste 1780 de insule, peșteri, lagune, plaje cu nisip fin. Cel mai înalt munte are puțin peste 2000 de metri. Peisaje cu apa cristalină se îmbină armonios cu păduri exotice. Eu cred cu tărie în continuare că este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pământ!

Cea mai interesantă, vizitată și populată parte a insulei este cea de Nord. În capătul ei se găsește orășelul El Nido, iar la o traversare de 8 ore cu barca se găsește Coron. (foto via Steli)

Coron Filipine 2

Coron Filipine

Între El Nido și Puerto Princesa, capitala, sunt 230 de kilometri pe care îî parcurgi în 5-6 ore cu Roro Bus. Alte sătuce / orășele mai mari între cele două mai sunt Taytay, San Vicente, Roxas (în apropiere, din San Jose junction, puteți lua autobuzul spre Port Barton).

Simt că în momentul ăsta este nevoie să adaug o hartă!

Hartă Palawan

harta palawan 1_1216x960

Totuși, în partea cea mai de Sud a insulei se găsește provincia Balabac. Un alt loc de Paradis care are potențial major de dezvoltare a insulei și în partea de Sud, zonă puțin călcată de turiști de altfel momentan!

Din Puerto Princesa până în Rio Tuba mai sunt 270 de kilometri. Din Rio Tuba se ia o barca pentru a ajunge spre Balabac. Nu-i drum tocmai ușor și nici prea multe hoteluri sau opțiuni de mâncare nu prea sunt. Zona nu e așa învățată cu turiști, oamenii încă trăiesc din pescuit.

harta palawan 2_1136x960


Acum că v-am făcut o imagine a insulei, să vă spun cum aș vrea să vizitez data următoare zona și cum cred că e optim să o faceți și voi!

Cum să ajungi aici?

Aș zbura din Manila în Coron și aș sta o vreme în insuliță! Am auzit doar lucruri bune despre ea și e mult mai ușor să zbori direct acolo, ca să nu faci apoi ping-pong cu feribotul între El Nido și Coron.

Din El Nido durează 8 ore traversarea și costă 1400 de pesos pe segment.

În Coron aș sta cel puțin 4-5 zile apoi aș pleca spre El Nido unde aș mai petrece 4-5 zile cel puțin. Aș lua în continuare turul combinat cu opțiune de stat peste noapte în cort pe insulă, aș merge și pe la cascadele din zonă și cu siguranță aș închiria scuter.

Aș merge din El Nido pe scuter prin satele de până în Puerto Princesa. Port Barton a crescut și a devenit mai cunoscut în ultima vreme, multe alte „așezări” dintre El Nido și Puerto Princesa cred că au potențial mare și încă puțin exploatat.

Și pentru drumul ăsta aș acorda cel puțin o săptămână. Câte o noapte în cele mai mici, câteva nopți în Port Barton.

Tururile în Puerto Princesa nu merită

Aici aș rămâne pentru a explora puțin cu scuterul plajele apropiate, dar nu merită să luați și tur. Față de frumusețile din El Nido, turul din Puerto Princesa s-a deteriorat ca și calitate și a devenit ceva foarte turistic. De exemplu, dacă acum trei ani mâncai prânzul gătit pe barcă, ceea ce îi dădea un sentiment autentic, acum opriți pe una din cele trei insule din program, și serviți mâncarea de la un împinge tava.
Să nu mă înțelegeți greșit, era foarte bună mâncarea, chiar și mai multă, dar experiența nu mai era la fel!

La fel și cu celelalte insule din tur, transformate acum în locuri de pelerinaj organizat pentru turiști.

Și El Nido suferă de probleme asemănătoare. De exemplu la intrarea în laguna ascunsă era coadă. Curând vor introduce sistem automatizat cu bon de ordine cât tu stai și îți bei berea sub umbreluța de peste drum! :))

Puerto Princesa are și el câteva lucruri de oferit, dar cred că este cel mai puțin ofertant în această privință – tururile.

Bun. Iar din Puerto Princesa aș petrece o zi pe drumuri, doar ca să ajung în Balabac.

Asta doar după ce am luat legătura în avans cu oamenii / autoritățile din zonă și am face împreună un traseu.
Nu cred că Sudul este neapărat periculos, dar cred că este mai dificil să te descurci. Am testat noi și imediat după ce ai iești din Puerto Princesa, nu prea departe spre Sud, oamenii deja nu mai vorbesc engleză.

Sper să îți fie de folos atât articolul de azi cât și celelalte articole, care vin completare pentru informațiile de aici! Dacă vrei să vezi cam ce am făcut noi pe aici trei săptămâni, o poți face în video-ul de aici.
Travel & love, love to travel!

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

6 comments