Ei bine, la mine călătoriile și silueta nu se împacă deloc bine! Dar DELOC!
Mda, nu am cea mai bună perioadă din punct de vedere aspect și număr de kilograme. Mă gândesc eu că poate dacă o pun și aici veniți cu soluții de care eu nu știu. De parcă nu știu! Știu! Sport, lasă dulciurile și mâncărurile procesate!
Cât am fost plecați, chiar dacă nu dădeam eu pe dinafară cu sportul oricum, făceam ceva mai multă mișcare! În Filipine aveam noroc pentru că locuiam direct pe plajă și îmi începeam fiecare zi cu o baie și câteva exerciții în apă! Apoi în Myanmar am dat de mâncărurile destul de grase și gustoase. Asta nu a fost așa bine!
Oricum peste tot și prin toate țările prin care am trecut am mâncat de toate! E greu să îți spui: nu gust și asta!
Apoi am revenit acasă și am dat peste toată mâncarea de care nu avusesem parte așa mult în călătoriile noastre! Brânză, dulciuri, produse de patiserie gustoase, cărnuri, cârnați!
Mâncarea în Asia nu e la fel peste tot!
Lumea mă întreabă des despre mâncarea „de pe acolo”. Ce-i drept există o linie destul de simplă și clară în Asia – orez, tăiței de orez. Dar nu ai fix același gen de mâncare peste tot! Salate, tăiței și omlete gătite în diferite moduri, supe, variate feluri de curry, toate diferite în funcție de țara în care ești!
În Laos de exemplu se mănâncă supă la micul dejun. În Filipine un mic dejun tradițional înseamnă orez prajit cu usturoi, carne de vită tocată trasă la tigaie cu ceapă și ou prăjit.
Și da, ne-a fost așa o poftă de brânză cât am fost plecați!
Mâncarea acasă
Așadar după orez și tăiței și carbohidrați cu carbohidrați, am revenit acasă și la dulciuri. Tone de dulciuri. Zahăr cât să compenseze cele nouă luni în care nu am avut parte de dulciuri prea bune! Știți cum am golit borcane întregi de ciocolată?
Și cărnuri! Eu nici nu prea mănânc așa multă carne! Cred totuși că mi-a lipsit pentru că am tot consumat de la revenirea acasă!
Organismul meu este săracul rătăcit și debusolat! Total! Pe lângă faptul că tocmai mă învățasem cu căldura și umiditatea. Da, mi-a luat câteva luni bune pentru asta. L-am cărat de la 50 la -10 grade. Apoi i-am schimbat complet programul și dieta!
Și cum mi-a bătut primăvara și căldura la ușă, încep să caut soluții! Dar la mine soluție nu înseamnă bagă repede niște zile de înfometare și aleargă în jurul blocului până leșini. În primul rând pentru că și rezistența mea este zero. Și mai ales pentru că ar trebui să intru într-o rutină. Să mănânc dimineața, să îmi fac timp de exerciții și să încep să merg pe jos cât mai mult. Poate chiar să alerg.
Mă bate gândul inclusiv să merg la un antrenament cu cei de la 321 sport. Dar eu mă știu. Și știu că nu pot alerga nici 500 de metri în condițiile de acum!
Așadar în lunile în care am fost plecați am reușit mai mult sau mai puțin să fac mișcare. Să mănânc dimineața, oricum mai mult decât o făceam acasă. Aveam un tonus decent cu toate că mâncam și încercam din toate.
La revenirea acasă totuși s-au dus toate pe apa sâmbetei și conștientizând în ultima vreme am început să iau măsuri. Să trag de mine să mănânc dimineața iar principala masă a zilei să nu mai fie noaptea. Work in progress…
Poza din cover-ul articolului a fost făcută ieri la Portret de femeie.
Și sunt curioasă doamnelor și domnilor, cum vă descurcați voi cu kilogramele înainte, în timpul și după vacanță? Faceți și voi ca mine? Gustați din toate? Apoi regretați puțin?
Că poate sunteți ca Alex care nu are absolut nici o problemă! Ba chiar el tot slăbește!
Eu in 2014-2015 am trait un an in Liban, si pentru ca faceam voluntariat 95% din timp, nu m-am ocupat deloc de aspectul „fizic”. Eram acolo trup si suflet – si chiar trup, ca mancarea libaneza e delicioasa si aveam din plin tot ce voiam. M-am ingrasat pe nesimtite, si cand am ajuns acasa …. abia am realizat ca eram peste limita (desi niciodata n-am fost prea slaba). Din fericire, revenind la un stil de viata obisnuit, m-am recalibrat.
Vacantele mele nu sunt niciodata lungi asa ca ale voastre, si chiar nu as sti ce sa zic – decat ca empatizez cu tine 🙂 Am fost plecata 1 sapt in Zakynthos vara asta si m-am intors cu 3 kg in plus, pe care le-am si dat jos imediat, asta pentru ca oriunde merg imi satisfac ce pofte vreau (fara sa exagerez, sigur), si nu prea fac mult efort fizic.
Dar uite, cum am fost in Roma sau Viena, mi-am luat tururi lungi cu bicicleta ca sightseeing si am reusit sa mai pastrez balanta in alte cazuri. Depinde, cred, de circumstante, si evident, de corpul fiecaruia! 🙂
Ce vreau sa zic, totusi, e ca tu oricum esti o draguta si jumatate si sunt sigura ca o sa reusesti cumva sa atingi un echilibru pe care ti-l doresti. 🙂 Si alergatul a 500 de m incepe cu primul metru. 😛 And then repeat!
Mie imi place foarte mult ce propuneri face Ramona de la Scoala de slabit. Recomand stilul ei de a viata. Nu prea o consider dieta. E doar un mod sanatos de a trai. Iti recomand sa asculti video-urile ei, cate unul pe zi si motivatia creste. Plus ca aduce niste argumente de bun simt pentru recomandarile ei. https://www.facebook.com/ScoalaDeSlabit/
Stiu ca Asia este dependenta de zahar si prajeli. Pana si mancarea indiana e plina de zahar. Si eu am fost plecata mai mult timp in Asia si simteam ca incep sa o iau la fuga cand vedeam orezul prajit si sosurile. Pur si simplu trebuie sa faci alegerile sanatoase cand vezi o vitrina/ un meniu in fata ta si sa constientizezi cum te simti dupa ce mananci nesanatos.
Bafta!
Nu calatoresc atat de des ca majoritatea celor care au comentat insa in weekend am fost la un curs interesant unde se discutau adictiile.
2-3 idei:
– Mananca constient si nu te lacomi, umpli lingura/furculita d’abea cand ai mestecat bine& ai inghitit tot din gura(si mai constient e sa pui lingura jos dupa fiecare imbucatura)
– Nu manca mai repede de 3ore de la ultima masa, dar nici nu te infometa. Ideea e sa mananci suficient sa iti tina 3ore, chiar si dulciuri, dar inglobeaza-le intr-o masa
– in faza de foame acuta, orice mananci, surpriza, intra la rezerve, se depune, asa ca daca ai ajuns in punctul acela, mananca doar cat sa potolesti usor foamea nu cat sa te saturi; dupa 30′ revi cu o masa normala
– masa normala cuprinde 1pumn /felie carbs, 1 pumn/palma proteina, 1 pumn legume si sigur te satura.
– foamea se confunda des cu setea, asa ca un pahar cu apa s-ar putea sa rezolve foamea dintre mese.
Trainerul a fost grasut si si-a redus greutatea cu 35kg, in principiu cu pasii astia recomandati de un dietetician nutritionist (cica e max specializare) si fara sport. Aici m-a cucerit ca nici eu nu ma misc prea mult, doar putina yoga.
Succes si ma bucur sa va vad atat de radianti explorand lumea asta mare. In secret, va invidiez, dar zic eu ca e o invidie constructiva care ma impinge si pe mine spre mai mult.
Foarte utile informațiile. Stiam deja o parte, dar habar nu aveam ca ce mananci cand esti super flamand se depune direct.
Multam.
Mereu am fost și grasă și mâncăcioasă. Așa că de ce m-aș apuca de diete în vacanțe, când nu o fac atunci când stau acasă? Totuși, de obicei când mă plimb arareori apuc a mânca mai mult de două mese pe zi. Micul dejun că vorba ceea, nu știu când apuc a lua următoarea masă și să fie acolo, mai ales că-s destul de grumpy dacă mă ia foamea pe la cine știe ce ore și nu văd nimic decent de mâncat, și cina, când reușesc, în sfârșit, a mă așeza după o zi lungă. Între astea două mese poate câte-o gustare pe ici, pe colo. Care se adună, oho, cât se adună. Mai ales dacă „gustarea” e aici o înghețată, acolo un suc de fructe, dincolo un mango sticky rice și tot așa 😀
In concediu nu faci niciodata cura de slabire!!! Doar inainte de concediu, ca stii cum se spune… prima impresie (in costum de baie) conteaza! Apoi, cantarul va ramane cu acea imagine pe retina :))
Daca pleci cate 9 luni, mai trebuie sa spui nu uneori. Trebuie, dar nu vrei! 🙂
interesant topic
mmm, de obicei ma intorc la fel sau poate mai slabesc in excursii, pentur ca am timp limitat, si vreau sa fac si sa vad cat maimulte si deci sutn foarte activa, merg mult pe jos, nu ma concentrez pe mese, ci pe vizitat, si deci mananc poate mai putin decat acasa; dar problema e cand ajung acasa, pentru ca mi au lipsit anumite mancaruri, rasfete, recuperez din plin, si ma ingras cred ca peste greutate dinainte de excursie.. plus ca acasa sunt foarte sedentara
de ex am fost de curand in india… am mers mult, mancarea nu e printre preferatele mele, daca nu m am intors mai slaba, atunci m am intors la fel, si nu mai grasa, dar cum mi au lipsit painea, lactatele, mancsarurile romanesti etc, am gatit multe, am mancat multe si cred ca se cunoaste– nu m am cantarit….
In India eu am dat peste un suc cu mango, Slice parca se numea, m-am indragostit de el si cat m-am plimbat pe acolo am baut zilnic! Imi spuneau prietenii cu care eram ca deja imi curge suc prin vene. Prin ultimele zile de excursie am realizat ca avea zahar in el cu polonicul!
Cand am plecat in Asia anul trecut, aveam 63 de kg(am 176 cm inaltime). Dupa 6 saptamani in India, ajunsesem la 58, dupa o „dieta” cu banane si apa aproximativ 3 saptamani-inca ne adaptam vietii indiene :))
Mi-am mentinut greutatea dobandita in India, pana am ajuns in Vietnam, 4 luni mai tarziu de umblat si mancat in stil asiatic. Ei bine, acolo ne-am „razbunat”. Am mancat muuulte dulciuri;dar asa, in dusmanie. Activitatea fizica a scazut-nu ne mai miscam de colo-colo atat de mult si, uite-asa, dupa o luna vietnameza, aveam nici mai mult, nici mai putin de 67 de kg :))
Nu mai spun ca, la intoarcerea in tara, am mai adaugat 5 kg!
Inca nu am scapat de „bagaj”, dar promit sa ma pun pe treaba. Ca altfel, ma pun astia sa platesc extra luggage in avion!
Intr-un fel ma simt mai bine ca nu sunt singura care trece prin toate problemele astea!
Poate ne strangem toate sa alergam cu oamenii de la 321 sport. :)) Sa ne pregatim pentru vara si vacantele viitoare!
eu dupa 2 luni in Asia am venit – 14 kg!!!! dar vacantele mele sunt foarte active,minim 20km de mers pe jos zilnic, innot, urcat munti etc.Plus ca mancarea Asiatica nu ma incanta….orez nu mananc deloc, mi se pare fara nici un gust, iar carnea dulce si iute nu mi place….
14 kilograme slabite in 2 luni?! Wow! Incep sa fiu invidioasa! Orezul nu ma da pe spate nici pe mine, dar aromele da. Asadar daca e picant, aromat, cu legume, cu ou, imi place!
Hello,
O sa va dau un sfat nu tocmai ortodox, mai ales pentru slow travelers. Eu sunt mereu pe graba cand calatoresc, intarzii voit la toate cele, astfel incat sa „uit” mereu de cate o masa-doua. Apoi incerc sa am mereu un mar (sau orice alt fruct) si o sticla de apa. Pe scurt, as zice mult mers pe jos, ceva fructe, dulciuri moderat si exclus sucuri, iar proportiile ar trebui sa ramane in marje tolerabile.
Cele bune,
Robert
Auuu, nu vreau sa ma gandesc si la cele cateva zile la sfarsit de martie din Italia. Pizza, paste, inghetata…OMG!
Iar renuntarea la fumat mai contribuie si ea.
Asta intr-adevar este o mare problema pentru majoritatea. Eu imi iau concediile in general iarna, care coincide cu o stagnare in ritmul de obicei alert. Ma rog, asta e job-ul, iarna nu prea am de treaba. Si clar, pun cateva kilograme. Vara le dau jos. Concediile sunt de obiecei prin zone unde sa pot face plaja in ianuarie-februarie. Cu vreo luna inainte ma chinui sa dau jos 2-3 kilograme, pe care le pun in vacanta la loc. Minunat, nu? Dar nici nu ma pot abtine de la toate bunatatile. Acum ma straduiesc sa dau vreo 4 kilograme jos, dar stiu ca dupa vacanta de la inceput de aprilie le voi pune la loc. Gust din orice, dupa care regret…. Urata treaba! Las’ ca vine vara!
Eu dupa 2 saptamani in Tunisia m-am intors cu 5!!! kg in plus…
Deci iti dai seama cat de bine ma descurc :))
Asadar surori de suferinta! Mie mi s-a mai intamplat si alta data. De exemplu dupa doua luni in Asia sa revin acasa cu 12-13 kg in plus, sau dupa un city brek la Napoli unde ne-am imbuibat cu pizza si dulciuri cu 2-3 kilograme.
N-am o solutie. Tu ai?