• Menu
  • Menu

Cum să călătoresc mai mult?

Revine obsesiv această întrebare. Cum pot face să călătoresc mai mult? Pentru toți cei pe care sunt prinși de microbul călătoriilor o să înglobez aici o serie de sfaturi și trucuri. Rezultatul final? Tu să părăsești articolul spunând – de acum pot să călătoresc mai mult!

Despre multe dintre ele am mai povestit de-a lungul timpului.

Începe un fond de călătorie

Fie îți cumperi o pușculiță, îți faci un cont de economii sau îi dai banii mamei sau fratelui să ți-i păstreze. Important e să începi să strângi bani pentru asta. Astfel o să îți fie mult mai ușor să profiți de toate ofertele la biletele de avion.

Dacă ai impresia că nu poți strânge prea mulți bani, o să te surprindă cât de mult contează 5 lei la pușculiță. Sau cât economisești într-o lună dacă iei tot restul de la magazin.

Cât lucram începusem să îmi fac un obicei. Mă gândeam la început de lună ce cheltuieli am, cât aș putea să economisesc luna respectivă, mai adăugam 2-300 de lei să am de rezervă iar diferența o puneam la păstrare. Se mai întâmpla să mă împrumut de la mine, dar aveam grijă să pun la loc diferența, plus suma calculată pentru noua lună.

Vinde din lucrurile pe care le ai și nu le folosești

Așa cum am făcut noi când am plecat la Madrid de exemplu. Am pus pe net la vânzare câteva chestii pe care nu le foloseam iar banii obținuți au fost investiți tot în călătorii. Am povestit despre experiență aici.

Începe să economisești de unde poți

Dacă în fiecare zi în drum spre birou îți place să îți bei cafeaua de la cine știe ce mare lanț de cafenele, unde cea mai ieftină cafea este minim 12 lei, salvezi cam 53 de euro întro lună doar dacă îți bei cafeaua acasă. Fix atât am dat noi pentru biletele până la Berlin. Și poate sună puțin 53 de euro într-o lună, dar într-un an economisești peste 600 de euro.

Poți aplica pentru orice alt moft ai care îți consumă negreșit din bugetul de călătorii.  Și îți și simplifici viața. Întrebare – la ce ai renunța pentru vacanța de vis? La abonamentul la sală pe care îl plătești și oricum nu îl folosești? Mâncatul la restaurant? Mersul la cinema? (Ce ieftin e să mănânci popcorn și natchos acasă. A mai sesizat cineva asta?)

Am mai scris și aici despre – de ce crezi că nu ai suficiente resurse să călătorești.

Cum să economisești bani atunci când călătorești?

Am scris în acest articol despre cum să economisești atunci când călătorești pe termen lung. Și despre avantajele călătoritului încet.

Din experiență, cei mai mulți bani îi cheltuiți cu cazarea și mâncarea. Pentru a putea să economisești fie poți face voluntariat în schimbul cazării, fie poți face schimb de case, sau poți face house sitting. Toate aceste resurse vă ajută să economisți în ambele puncte. Marea majoritate a locurilor oferă și acces la cel puțin o bucătărie. Dacă vă gătiți singuri plătiți mai puțin pentru mâncare.

Dacă doar pleci un weekend pe undeva caută pe Airbnb un apartament unde poți să și gătești. Experimentează și piețele sau supermarketurile zonelor pe care le vizitezi. O să descoperi o sumedenie de lucruri interesante, indiferent de destinație.

Mergi în vizită pe la prietenii plecați din țară, pe la rude, sau folosește Couchsurfing.

Fă un plan și rezervă din timp

Ca să poți să călătorești mai mult ar trebui să ai oarecum idee pe unde ai vrea să mergi. Dacă ai cât de cât o idee și un plan poți să te concentrezi să găsești bilete și soluții pentru destinațiile din lista ta. Probabil și tu, la fel ca noi, vrei să vezi toată lumea, dar e ok să ai și niște destinații preferate.

Dacă tocmai începi să călătorești sigur visezi cu ochii deschiși la destinații ca Barcelona, Londra sau
Paris. Și e normal. Toate clișeele sunt adunate în ele, dar rămân destinații frumoase. Singurul dezavantaj rămâne faptul că sunt totuși destul de scumpe.

Încearcă să te orientezi și spre destinații din România, Macedonia, Bulgaria, Serbia sau Albania și nu numai. Banii cheltuiți într-un weekend în Londra e posibil să îți ajungă pentru două din destinațiile de mai sus.

Călătoriile și joburile

Poate nu banii sunt motivul pentru care nu călătorești, ci nu prea îți permite timpul. Nu uita să îți iei in fiecare an zilele de concediu. În funcție de politica firmei la care lucrezi, și dacă ai vrea să îți iei o vacanță mai lungă, încearcă să păstrezi zile de concediu de la un an la altul.

Cât eram angajată mi-am luat și concediu fără plată, am călătorit între joburi, am negociat zile de concediu în plus sau am plecat, dar am rămas activă, m-am ocupat de lucruri și m-am asigurat că activitatea se desfășoară normal.

Încearcă să te organizezi din timpul săptămânii, dormi bine și profită de toate zilele libere pe care le ai de la job. Leagă weekendurile de încă o zi două de concediu de la muncă pentru un weekend prelungit în destinația preferată.

Găsește metode să călătorești mai mult cu jobul

Chiar dacă deplasările nu intră neapărat în descrierea postului tău de acum poți încerca diverse modalități. Poate niște traininguri în afara orașului sau vizite în cazul în care firma are mai multe puncte de lucru. De ce nu, poți încerca să te muți chiar în altă parte cu jobul tău.

Eu în facultate lucram part time la o firmă de pariuri. Nu știu nici azi nimic despre a paria :), jobul meu era în departamentul de food & beverage și oricum ajutam mai mult pe toată lumea cu ce știam / puteam. Partea bună e că erau peste tot prin țară și București și îmi plăcea că nu trebuie să stau doar la birou toată ziua.

Sau găsește mai multe joburi ca să îți poți finanța călătoriile

Mi-am mai luat și tot felul de joburi și proiecte doar ca să pot pleca în vacanțe. La un moment dat aveam 3 joburi part time. Nu am un secret despre cum să găsiți oportunitățile. Le căutam și găseam pur și simplu. Inclusiv freelancing online. Ceea ce fac și acum.

Dacă e musai, împrumută bani

Prin facultate nu îmi permiteam nici eu să călătoresc așa mult. Unele călătorii se suprapuneau și cu aniversări ale prietenilor. Greu să gestionezi viața de zi cu zi, drum, cazare și cadou dintr-un buget de student. Nu am stat niciodată să fac credite, însă am făcut overdrafturi sau am mai luat bani de la prieteni, știind că îi pot da înapoi într-un timp destul de scurt.

Mi se pare cumva mai normal să împrumuți bani pentru o experiență, decât pentru a cumpăra o mașină. Doar aveți grijă în ce vă băgați, nu luați bani de la cămătari, fie ei și legali :).

Fă din călătorii o carieră

Dacă iubești cu adevărat să călătorești încearcă să faci din asta o carieră. Poți să îți faci un blog de travel, un vlog, poți trimite diverse articole revistelor iar ele să te plătească pentru ele.

Poți să îți iei diplomă de instructor de Yoga, Surf etc și să călătorești prin lume predând în diverse hoteluri și resorturi. Lucrează remote.


Posibilitățile sunt infinite, nu te limita, lasă-ți imaginația să zburde ca să găsești cele mai bune modalități ca să călătorești mai mult!

Travel & love, love to travel!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

21 comments