• Menu
  • Menu

Ne-am îndrăgostit iremediabil de Berlin

Suntem de două zile și jumătate în Berlin iar eu sunt îndrăgostită, dată la maxim, cu fluturași în stomac după acest oraș. Am tot auzit că Berlin nu e chiar Germania, că e tânăr, că vibrează și că e artistic. Toate contribuie la motivul îndrăgostelii mele, dar nu numai.

Berlin pare construit pentru oameni

Probabil ăsta e elementul care îmi place mie cel mai mult. Nu e aglomerat, nu e buluc, totul e gândit și bine organizat. Trenuri, autobuze, biciclete, trotuare laaaargi pe care nu sunt parcate mașini. Sunt 3,4 milioane de locuitori oficiali în Berlin.

Să punem la socoteală și toți turiștii, să nu uităm totuși că e încă august și sezon de vârf. Să mai adunăm și toți freelancerii, bloggerii și nomazii digitali mutați în Berlin. Cu toate astea, ai loc berechet să mergi, să respiri. Chiar și în zonele foarte turistice – Checkpoint Charlie, la zid etc.

Zone verzi

Parcuri peste tot. Și dacă nu e parc, e sigur o zonă verde, cât de mică în zonă. Serios, ai putea să vizitezi zile în șir parcuri și nu ai avea motiv de plictiseală și cred că nici nu le-ai repeta.

Probabil și din această cauză în Berlin poți să respiri liniștit, fără să simți noxele mașinilor.

Oricum, nu par așa multe mașini în oraș. Ne-am plimbat 2 zile continuu. Ba pe jos, ba cu bicicleta.

Hip, cool, welcome to hipsterland

Asta cu welcome to hipster land nu îmi aparține, dar mi-a plăcut prea mult să nu o dau mai departe. Mulțumim Oana.

Ai tot felul de locuri de ieșit, care mai de care mai interesante. Azi ne-a zis Cristiana despre un loc cu burgeri într-o fostă toaletă publică. WHAT?! (hipster land again)

Aseară am văzut un restaurant cu mâncare din Sudan. Nu glumim când spunem că găsești efectiv de toate! Pentru că hipsterii, fie ei (noi) cum sunt, se pricep să aleagă mâncare bună, ieftină, preferă locurile care nu sunt aglomerate. Iar tot orașul e învăluit în aceasă de atmosferă. Este un oraș viu, cu muzicanți și multă voie bună în stradă. Să ne luăm toți de mână să cântăm kumbaia, dar fără să fie dubios în genul sectă. Are sens ce spun? Îți vine să te simți bine în Berlin. 

Găsești de toate, pentru toți și nu prea ai cum să te plictisești.

Haos și ordine

Berlin nu e Germania și acum înțeleg de ce. Berlin este optimizat și organizat, dar ai și reguli care nu se respectă. Oamenii traversează constant pe roșu, chiar și cu poliția de față. Hai, nu e cazul să sari în sus. Cum să laud faptul că se traversează pe roșu? Păi dacă nu e trafic?

Te uiți în dreapta, nimic, te uiți în stânga, nimic. No, mergi! 🙂 E doar un exemplu, dar la fel, în Berlin încălcarea unor reguli minore nu e văzută ca blasfemie.

Arhitectura

Clădiri impunătoare naziste, căsuțe cochete, blocuri comuniste, dar și moderne, clădiri de birouri frumoase, zone desprinse din sătucele germane. E frumos tot!

Diversitate

Am spus că ai de toate? Am mai spus, dar repet. Cafenele, baruri și localuri pentru toată lumea și toate gusturile. Fancy, rock, fancy-fancy :), artistice, turcești cu narghilea, sau fără, indian, haponez, italian, chinezesc. Nu că noi nu le-am avea, dar aici sunt peste tot!

Ieri ne-am oprit puțin într-un parc și chiar mă gândeam că Alex ar putea monta liniștit în parc la umbră în timp ce eu aș putea lucra de la orice cafenea. Mi-am imaginat un program. Ne gândeam că noi atunci când avem de lucru nu prea ieșim din casă. Dar în Berlin cred că am face asta, pentru că îți vine. Pentru că ajungi rapid.

Poți merge în parcuri pur și simplu să te uiți la oameni. Atâta timp cât nu îi deranjezi pe ceilalți poți face absolut orice îți trece prin cap.

Bicicletă

Berlin m-a făcut să mă îndrăgostesc de mersul pe biclă. Chiar dacă nu mă pricep, sunt stângace și cam nesigură pe mine. Ieri am pedalat toată ziua. Vreo 12 ore, aproape continuu și chiar dacă pe final obosisem și ne dureau posterioarele și picioarele, tot extrem de plăcut era. Orașul este plat.

Ești în siguranță peste tot, șoferii sunt amabili și îți oferă prioritate mereu.

Exemplu – noi eram pe banda de biciclete, aveam verde. Șoferii ce făceau dreapta aveau și ei verde. De cele mai multe ori, chiar dacă ar avea destul loc să facă dreapta, șoferii așteaptă să treacă în siguranță bicicliștii apoi își văd de drum.

Chiar dacă de câteva ori am avut senzația de „să vezi ce-mi deschide ăsta portiera”, dar nu s-a întâmplat asta niciodată.

O să locuim aici o vreme la un moment dat, nu-i dubiu! 🙂

Travel & love, love to travel!!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 comments