• Menu
  • Menu

Sfaturi pentru bloggerii de travel la început de drum (2)

Poate sunt eu mai ciudată, dar încurajez multă lume să își facă blog de călătorii. Cred că încă e mult loc pe piață, știu că e nevoie de multă muncă și probabil am prins și puțină încredere în colțul ăsta de internet pe care scriu. Nu pot spune că îmi e frică de competiție.

Mă enervează BLANĂ când eu sunt simpatică și ajut și cei din jurul meu înțeleg din asta că e ok să ne copieze. Normal, mă enervează și mai mult când altora le iese mai bine. Dar pentru mine e semn că trebuie să ridic nivelul.

Cineva, nu dau nume, dar dacă o să citească articolul o să se prindă, mi-a și spus la un moment dat. Gata, măcar acum te-am copiat cu totul. Nici nu am știut cum să o iau. Am lăsat să treacă și mi-am văzut de treaba mea până la urmă.

Citește și primul articol – sfaturi pentru bloggerii de travel la început de drum.

Cel mai bun sfat rămâne – muncește mult și bine, astfel încât să ai tu în primul rând mulțumirea lucrului făcut temeinic.

Update – haha, amuzant cum am spus – ai grijă unde îți găzduiești blogul. Webfactor a avut o criză destul de mare când a dispărut cu toate site-urile pe care le găzduia.

Așadar nu sunt cei mai buni la sfaturi tehnice. Ce am învățat însă din asta? Backup cât mai des făcut de tine și păstrat local.

Hosting

Ai mare grijă unde îți găzduiești blogul. E foarte important să îți ofere suport când ai nevoie, să îți facă backup în mod constant și multe altele.

Recent am avut o problemă majoră și nasoală. Am mai dat acces cuiva la server și am rămas brusc fără wp-content la 15 minute după. Tot folderul. Nu știu ce s-a întâmplat exact, nu vreau să acuz pe nimeni, dar n-a fost amuzant! Deloc. Vă dați seama? 5 ani duși pe apa sâmbetei în 15 minute? Și ce spun eu 15 minute? Pot să fie și 5 secunde.

Ce-am făcut?

M-a ajutat rapid un prieten la care mai apelez uneori / deseori. Dar știu că e foarte ocupat, nu mă lasă nici să-i fac reclamă pt ca oricum are proiecte suficiente. A intrat el pe server, a modificat ceva, în 15 minute aveam parțial blogul sus. (Mulțumeeeesc Andrei).

I-am contactat pe cei de la hosting care au fost drăguți, săritori și pregătiți ca de obicei. Mi-au făcut backup (ei, ca să fiu sigură că am totul) și au dat un restore blogului cu backup-ul făcut cu o seară înainte. Dar noi eram prin țară pe la rude și nu am apucat să downloadez.

Ziua următoare ia de pe server de unde nu e backup. Șoc și groază iar. I-am contactat, mi-au spus că a fost făcut backup, mi-au spus și de pe ce ip a fost accesat fișierul. (ip-ul era în București, Andrei nu mai umblase după ce a reparat provizoriu, noi eram la Onești)

Am schimbat toate parolele iar, astfel încât să am acces doar eu, l-am contactat și pe Andrei apoi am mai sunat un amic să îi povestesc tot ce se tot întâmplase în ultimele 24 de ore.

Cei de la hosting mi-au făcut IAR backup, mi-au mărit spațiul de pe server ca să aibă loc și au avut răbdare chiar vreo 2 zile cu mine până am downloadat. Ba chiar m-au și sfătuit cum să fac puțină curățenie.

Într-un final am avut noroc de un furnizor de servicii bun. Dar dacă nu era așa, vă dați seama cât pierdeam?

Alte sfaturi

Astea sunt sfaturi pe care le-am primit și eu la rândul meu de la Vali. Pe unele le-am ascultat, pe altele nu.

  • Să am mereu grijă cui dau acces și parole (mi-am învățat lecția acum, pe propria piele și sperietură)
  • Să am grijă mereu cu cine mă asociez. (dacă lucrați cu agenții de turism / ONG-uri de travel etc aveți grijă mereu, e onoarea și responsabilitatea voastră).
  • Să mă distanțez de bloggerii din blogosferă și să mă duc spre cititori.
  • Ceilalți bloggeri e posibil să nu fie prietenii tăi.

Chiar dacă am primit pe tavă sfaturile, cred că în sinea mea sunt un catâr, m-am abiționat să învăț greșind.

Ceilalți bloggeri nu îți sunt neapărat prieteni

Blogosfera mi-a adus mulți oameni interesanți în viață și pe aici pe colo și mulți prieteni. Dar blogosfera e deseori ca un sat. Toți sunt amabili până când încep să te vorbească pe la colțuri. Asta a fost o altă foarte mare greșeală a mea. A fost o vreme în care cel puțin 80% dintre prietenii mei erau din zona asta.

Apoi a urmat o perioadă grea, nasoală, cu certuri și scandaluri. Și știți ce au făcut mare parte dintre prietenii mei? Au preferat să bârfească pe la colțuri, fără să realizeze poate, au făcut totul și mai nasol pentru mine în perioada aia. Prietenii mei bloggeri descopeream că iată, totuși nu îmi sunt așa prieteni. 

Nu spun să nu vă faceți prieteni, vă spun să nu uitați de cei adevărați și să aveți grijă de voi. Dacă și voi uneori vă puneți pe tavă fără minime măsuri de securitate, poate pățaniile mele vă învață.

Oricum cred că sunt oameni (ca mine) care se ambiționează să nu învețe până nu se lovesc siguri.

Ca să nu termin așa melodramatic, încă am prieteni adevărați bloggeri, pe care i-am și cunoscut așa. De exemplu pe Andreea știu că o pot suna la orice oră din zi sau noapte. Știu că îmi dă sfaturi bune, așa cum atunci când greșesc îmi și dă peste degete. Până la urmă asta e prietenia, să îți spună și ție cineva că ți-a rămas pătrunjel în dinți, când toți ceilalți îți rânjesc fals ;).

Mergeți la Webstock

Vă povestesc toate astea și pentru că ieri tocmai a avut loc Webstock 2017. Din punctul meu de vedere e cel mai bun eveniment de profil, merg de câte ori am ocazia cu foarte mare entuziasm. Deci dacă te pregătești să îți faci un blog de călătorii, chiar dacă evenimentul nu e doar despre asta, ai șanse să înveți foarte multe lucruri despre blogging în general.

  • Cunoști alți bloggeri mari cu care să stai la povești.
  • Poți să cunoști și oamenii din agenții, oamenii ăia la care mulți își doresc să ajungă și nu știu cum sau când.
  • Poți afla și diverse tips and tricks despre ce e de făcut sau nu după ce ți-ai făcut blogul.
  • Rămâi la curent cu ce se mai întâmplă și cum se întâmplă lucrurile.

Despre eveniment mi se pare că au tras niște concluzii bune și Andrei și Alex.

Ce alte întrebări ai? Suntem dispuși să împărășim din grădina noastră, dar sincer nici nu mai știu care au fost dilemele mele la început. Sper seria asta de sfaturi pentru bloggerii de travel la început de drum să vă fie de folos!

 

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5 comments