Tragi de fermor și nu se închide. Oare unde ai greșit? Cum să împachetezi mai bine? Te mai odihnești puțin și te-ai așeza pe el că poate așa reușești. Dar ți-e milă de laptop, tuburi de creme și altele pe care le-ai putea sparge. Nu vrea și nu vrea. Deci soluția rațională este să mai scoți din ele.
Și tu te uiți deseori la hainele din sertare și șifonier și te întrebi cum să împachetezi mai bine bagajul? Parcă le-ai lua pe toate, dar nu vrei nici să cari degeaba.
Dacă am învățat ceva în timpul acestor ani de călătorie este faptul că mereu iau cu mine prea multe chestii de care nu am nevoie neapărat. Chiar dacă încerc să nu am mai mult de 10 kg de bagaj indiferent cât timp plec. E vital să împachetezi mai bine bagajul ca să nu îți rupi spatele și să nu te streseze faptul că ai de strâns prea multe lucruri.
Găsești aici un articol despre motivul pentru ca nu mai iau bagaj de cală de destul de multă vreme. Doar în foarte foarte rare ocazii.
Cum să împachetezi mai bine bagajul?
După ultima împachetare am sesizat câteva aspecte care m-au ajutat enorm cu făcutul bagajului. Așadar hai să vă dau și vouă o serie de idei astfel încât să ajungeți să împachetați ca niște profesioniști.
Și anul trecut cât ne plimbam prin Asia tot aveam impresia că avem prea multe lucruri. Poți să citești despre asta aici, plus un stand up foarte fain. Unghieră, pensetă, epilator, telefoane, laptopuri, încărcătoare, acetonă, oje, rimel, ulei, creme, hărți, bani din tot felul de țări, cremulețe, gel de duș, tampoane, eșarfă, aveam chiar și o păturică. Și lista poate continua cu toate mărunțișurile din buzunarele noastre.
Experiență
Mi-a luat o grămadă de timp să învăț cum să împachetez. Și cred că e genul de lucru pe care fiecare trebuie să îl descopere. Spune multe despre cum vrei și preferi să călătorești. Mie îmi place cu rucsacul în spate, cu puține lucruri, dar câte puțin din fiecare. Așadar ai răbdare cu tine până înveți care sunt lucrurile de care ai neapărată nevoie și care nu.
Deci pentru bagaj eu nu cred că există o rețetă unică și universal valabilă. Fiecare are nevoie de lucruri diferite cu el, e dispus să facă compromisuri cu unele și nu renunță deloc la altele. Important e să existe un echilibru. Ca să nu cari nici tu, nici iubi săracul de toate sarsanalele tale pe care aungi eventual să nu le folosești.
Uite aici și un alt video/ articol în care povestim despre bagaj.
Fă o listă mentală
Ca să îți împachetezi mai bine bagajul începe cu câteva zile înainte. Nu luni, o săptămână, daca ai multe de făcut în perioada respectivă, maxim două. Nu trebuie să faci nimic special. Doar să te gândești, pe măsură ce le porți, ce haine ai prefera să ai cu tine. Și cum să le combini.
De exemplu dacă ai perechea aia de pantaloni, o poți purta cu 5 bluze de exemplu și astfel nu mai trebuie să îți iei pe lângă și alte perechi de pantaloni. Eu mi-am cumpărat o fustă în tonuri neutre pe care o combin cu mai toate tricourile pe care le am cu mine și arată foarte fain. Nu m-am mai complicat cu hainele, am luat foarte multe deschise la culoare, câteva colorate, toate merg între ele ceea ce îmi oferă libertate și pot face combinații diverse.
Voi face un articol și despre ce am în bagaj, asemănător cu cel de anul trecut din Asia.
Încearcă să faci la fel și cu încălțările. Nu lua la tine bocanci când nu e cazul și nici tocuri și cristale în noroi.
Selectează și probează hainele
În primă fază am scos din dulapuri tot ce aș fi vrut eu în mod ideal să iau cu mine. Ce am obținut? Un pat întreg de chestii. OMG! Arăta horror.
Apoi am început să le iau la sortat. Prima dată hainele mai groase. Chiar și în Mexic acum sunt 18 grade seara.În Columbia de exeplu o să fie și mai răcoare. Perfect.
Nu am luat foarte multe haine groase, dar ceva mai multe decât în Asia. Apoi am luat hainele la mână și le-am sortat iar în
- ce-a fost în capul meu când m-am gândit să asta
- văd mai târziu, deci nu știu, poate
- pe astea le vreau neapărat cu mine
- nu sunt chiar foarte sigură
Pe cele pe care le-am vrut neapărat cu mine le-am pus în bagaj. În funcție de cât de plin a fost după teancul ăsta am mai selectat câteva din teancul nu sunt foarte sigură și cred că una singură din văd mai târziu.
Fără să cântăresc, la aeroport aveam fix 10 kilograme de bagaj.
Deci cum să împachetezi mai bine?
1. Acordă atenție hainelor din timp, stai puțin să te gândești ce ai vrea să iei cu tine
2. Fă o selecție
3. Probează hainele și mai elimină din ele
4. Lasă haine acasă, nu lua tot cu tine. Nu lua haine care merg doar singure. (rochii mari și grele, tocuri pe care le poți purta la o singură ținută etc)
Sper că te ajută ideile astea să înveți cum să împachetezi mai bine.
Când o să am răbdare într-o zi o să vă arăt exact lucrurile, dar și echipamentul luat cu mine prin America Centrală și de Sud.
Evident, depinde ce îți dorești de la vacanța ta. Să cari lucruri după tine sau să te bucuri de libertatea de mișcare?
[…] Rulează hainele, ia doar strictul necesar. Citește și cum să împachetezi mai bine. […]
[…] Cum să împachetezi mai bine – sfaturi utile […]
Un articol super nice!
Si eu am avut hainele sortate in pile-uri, am inceput cu o saptamana inainte si m-am si razgandit de cateva ori. :)) Am plecat cu un back pack mic intr-o calatorie de 2 saptamani si a fost perfect sa nu am bagaj de cala.
Ce ghiozdan ai tu pentru calatoriile lungi, daca zici ca nu depaseste 10 kg dar pui si haine groase in el?
E un rucsac de la decathlon. S-ar putea sa fie usor mai mare, dar nu am avut niciodata probleme. Il am de doi ani si l-am folosit atat in Asia, in Europa, dar si acum in America Centrala.
A fost foarte ieftin (aproximativ 100 de lei) si am grija sa nu fie prea greu.
Uite, asta e https://www.decathlon.co.uk/media/824/8245977/big_1db205cf411246f79b1e7fa9fef263ed.jpg
Alex il are pe asta, tot de la Decathlon. Dar mi se pare ca al lui are sistemul de spate mai prost facut si mai incomod https://www.decathlon.co.uk/media/830/8300838/big_80a1b3b91dcc4d00ba520b9e445b40ad.jpg
Prin Europa cand plec nu stiu daca il umplu pe jumatate. Deseori cand plecam asa, doar cateva zile, plecam cu un singur bagaj amandoi. Pe termen lung incerc sa nu car mai mult de 10-12 kg maxim.