• Menu
  • Menu

Chichen Itza, una dintre noile minuni ale lumii

Iată că ajunși în Mexic nu am putut rata una dintre noile minuni ale lumii. Chiar dacă nu ați reținut cum se numește, probabil că știți toți de Chichen Itza. Cel mai mare, cel mai vizitat și cel mai important sit arheologic din Mexic. Apare în broșuri, pe căni, tricouri, practic nu o să vezi material de prezentare despre Mexic fără Chichen Itza.

Ei bine, din multe puncte de vedere exact asta este Chichen Itza. Un punct turistic. Mult prea turistic pentru gusturile noastre. Dar ruinele impunătoare, frumos și atent restaurate îți trezesc oricum fascinația.

Merită să mergi la Chichen Itza?

Ne-am pus și noi această întrebare. I-am întrebat și pe alții și am primit răspunsuri care ne-au confuzat și mai mult. Majoritatea localnicilor au spus că meeeh, nu neapărat. Dar să mergem totuși, că nu se face să fim în Mexic și să nu ne deplasăm câțiva kilometri. 

Am întrebat și alți turiști și am primit răspunsuri asemănătoare. Nu cred că ne-a spus cineva cu inima deschisă – mergeți!

Așadar am fost! Rău nu ne pare, dar nu au fost ruinele noastre preferate din Mexic. Cu toate astea și în ciuda celor peste două milioane de turiști anual, merită să vizitați acest sit arhelologic. Mai ales datorită istoriei locului, diversității de stiluri maiașe și a tuturor lucrurilor pe care o să le descoperiți aici.

De menționat – Chichen Itza este pe lista de obiective protejate de către UNESCO și una dintre noile cele șapte minuni ale lumii!

Vlog de călătorie de la Chichen Itza

Pentru cei care preferă să vadă cu ochii lor, vă invităm să urmăriți vlogul de călătorie. Dacă nu ai răbdare să urmărești video, mai jos te așteaptă oricum foarte multe poze.

Cum ajungi la Chichen Iza?

Noi am mers din Valladolid. Poți fie să închiriezi mașină, să iei un tur privat, să împați un taxi cu mai mulți turiști sau să iei un Colectivo. Noi am ales ultima variantă.

Stația de colectivo pentru Chichen Itza este în spatele stației de autobuze ADO, într-o mică parcare. Pe ușă e un afiș mare, nu aveți cum să ratați parcarea. Plecările sunt cam la fiecare 30 de minute în fiecare zi începând cu 7 dimineața și până pe la 6-7 seara. Cel mai bine este să întrebați când vă urcați în Colectivo la ce oră este ultima mașină. Costă în jur de 40 de pesos de persoană pe sens și faceți mai puțin de o oră până acolo.

Cu autobuz premium ADO costă 85 de pesos de persoană pe sens, sunt mai multe plecări dimineața și e bine să întrebați când este ultima mașină de întoarcere. Sau orele de la Chichen Iza spre Valladolid înapoi.

Chichen Itza tips and tricks

Dacă vreți să fie mai liniște e de preferat să ajungeți la ora de deschidere. După 10 jumate, 11 locul devine un furnicar. Noi am petrecut o zi întreagă pe aici și la un moment dat era deja prea multă gălăgie! Vânzători ambulanți ce suflă în jucării care scot sunete de jaguar (nu mașina, animalul). Mulți turiști, unii mai gălăgioși decât alții, în unele zone îngrămădeală destul de mare.

Biletul de intrare costă aproximativ 250 de pesos de persoană. Am observat că prețurile tot cresc de la an la an, sau de la sezon la sezon.

Nu vă limitați doar la zona din mijloc, cenotă și terenul dedicat sporturilor. În cadrul sitului arheologic mai există o mică oază. Spre observatorul astronomic și biserică. Am sesizat că în această zonă ajung puține persoane. Mai toți rătăciți în căutarea cenotei.

Ce să pui în bagaj? Multă apă, poate niște ronțăieli sau fructe, ceva cu care să vă acoperiți capul și dacă sunteți mai sensibil spray de țânțari.

Istoria Chichen Iza și de ce este un loc atât de important

A fost unul dintre cele mai mari orașe maiașe, cu cea mai diversă populație. Nu știu dacă știți, dar nu se știe încă exact de ce au dispărut maiașii. Ceea ce se știe clar este că au început să-și părăsească orașele și să migreze.

Pare că punctul de întâlnire, dacă aș putea să îi spun așa, este Chichen Itza. Pentru că tot aici se găsește și cea mai mare diversitate a stilurilor.

Orașul datează din anii 600-900, dar se pot observa și zone construite mai târziu, în stiluri diferite.

Mai jos povestesc pe rând despre piramidele și structurile de aici. Cea mai cunoscută structură este El Castillo. Pe aceasta o vedeți cel mai des în broșuri și poze de prezentare.

El Castillo

Sau Templul Kukulcan. Este o piramidă cu trepte ce domină partea centrală de la Chichen Itza. A fost construită undeva între secolele 9 și 12. Se află în mijlocul curții centrale, într-o zonă plată și joasă, cu puțină umbră. Până prin 2005 se putea urca pe ea, dar de când un turist a căzut și a și murit accesul este interzis.

Dacă ai răbdare să o pândești suficient chiar ai șanse să faci și o poză sau două fără să ai și alți turiști în cadru.

Ajungând la baza ei nu are cum să nu îți treacă prin cap faptul că toată structura asta imensă a fost construită de mână acum o mie și ceva de ani. Și inevitabil te simți mic iar mintea începe să îți zburde la cât de efemeri suntem.

Moment simpatic, în apropiere de El Castillo, vânzătorii ambulanți au încercat să ni-l schimbe pe Vlăduț cu suvenirurile lor. Șiii știau că e vampir din România.

Facinația creată de El Castillo nu se oprește aici. Fiecare rând de scări are fix 91 de trepte. Plus ultima treaptă din vârf. Sunt 4 scări, deci în total 365 detrepte, câte zile sunt într-un an.

Maiașii erau foarte avansați în matematică, astrologie și calendare. Dacă vă pasionează găsiți o grămadă de documentare pe această temă. Sau poate revin chiar eu cu un articol.

Templul războinicilor

Atașat de cele 1000 de coloane (vezi mai jos). O altă structură mare și impozantă, cu patru platforme și rânduri de coloane în față.

Cele 1000 de coloane

Rânduri întregi de coloane masive, și ele tot de piatră. Maiașii preferau piatra și să lucreze cu piatră chiar dacă între timp fuseseră descoperite instrumentele de fier. Credeau că duritatea pietrei și dificultatea de a o manevra face construcțiile cu atât mai prețioase și trainice.

Se crede că aceste coloane susțineau un acoperiș și că zona era folosită ca spațiu de evenimente.

Piața (El Mercado)

Legată și ea de templul războinicilor și 1000 de coloane. Cu toate că nu se știe clar care a fost modul de utilizare al acestui spațiu, se crede că și coloanele de aici sprijineau un acoperiș. Astfel se obținea o clădire cu diverse compartimente destul de spațioase.

Terenul

Maiașii aveau niște distracții cel puțin diferite de ale noastre. În primul rând practicau sacrificiile umane. Mai apoi, aveau acest joc cu minge iar la final echipa căștigătoare sau cea pierzătoare, (nu ne este încă foarte clar nici nouă) era sacrificată.

Aici, la Chichen Itza se află cel mai mare teren. Mingea avea între 3 și 5 kilograme și așa cum puteți vedea și în vlogul de călătorie, uneori era chiar aprinsă. Pro tip – dă un play și vlogului.

Aici stătea boss-ul care urmărea jocul.

Noi am făcut un popas ceva mai mare aici încercând să înțelegem regulile jocului și cum reușeau oare să dea gol. Având în vedere că cercurile erau destul de sus și foarte mici.

Am început să avem discuții despre modul în care erau sacrificați jucătorii și altele asemenea. Stând acolo părea destul de înfricoșător să te gândești oare câți oameni au fost sacrificați pe terenul pe care pășeam noi. Și cum se trezeau ei dimineața, se gândeau – ah, azi fac o miuță cu băieții și dacă sunt norocos și câștigăm o să fiu sacrificat zeilor

Observatorul

Este o altă structură destul de impozantă, construită într-un stil diferit fată de alte clădiri de la Chichen Itza. Îți sare în ochi imediat observatorul rotund cu geamuri micuțe ce se ridică din vârful clădirii.

Aici am intrat noi în zona preferată de amândoi. Mult mai multă liniște, mai puțini turiști și mai puțini vânzători ambulanți!

Biserica și mănăstirea

Construcția cu cele mai multe ornamente din tot situl. Sau cel puțin așa mi s-a părut mie. Acest tip de ornamente sunt specifice stilului Puuc, se pare cel mai expresiv dintre toate. Mănăstirea este imediat lângă biserică și are același stil.

Cenota Sagrado

Este cenota din interiorul sitului arheologic iar scăldatul în ea este interzis. Se pare că în trecut această cenotă a fost folosită pentru sacrificii. Artefacte, dar și rămășițe umane au fost găsite în interiorul ei.

De menționat nu toate cenotele din Yucatan au fost folosite și în acest scop. Multe dintre ele erau doar rezerve naturale și necesare de apă. Din această cauză sunt și atât de multe piramide în apropierea lor. Câte cenote, atâtea piramide și situri maiașe poate nedescoperite încă.

Sper să îți fie de ajutor informațiile din acest articol, găsești mai multe detalii și pe site-ul Visit Mexico.

Travel & love, love to travel!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.