• Menu
  • Menu

Ghid de călătorie pentru Tulum

Atenție! Acest ghid de călătorie pentru Tulum are foarte multe poze care pot cauza invide, dor de ducă și/sau rezervări de bilete spre Mexic.

Noi am decis să sărim peste Playa del Carmen. Din tot ce am citit și povestit cu alții părea genul de loc în care nu merita să mergem. Cel puțin nu noi. Scump, aglomerat și turistic. Așadar am plecat spre Tulum. Între Tulum și Cancun există și Akumal, găsești aici review pentru locul în care am stat noi acolo.

Tulum ne-a plăcut, chiar dacă ne-a plouat serios în prima zi. Hai să vedem. Ce să mănânci, unde să stai, cum te deplasezi și cât costă distracția în Tulum.

Ghid de călătorie pentru Tulum

Tulum este recunoscut mai ales datorită ruinelor maiașe situate într-o poziție absolut superbă, pe stânci, fix peste marea cea turquiose a caraibelor. Nu-i de mirare că Lonely Planet a ales o poză de aici pentru a ilustra unul dintre ghidurile lor de călătorie pentru Mexic.

Chiar dacă ruinele sunt destul de aglomerate, rămân un loc absolut superb și până acum unic pentru noi. Nu s-a mai întâmplat să ne bucurăm de ruine la buza plajei. Ba chiar, doritorii pot să se și bălăcească sau bronzeze pe una dintre micile plaje de la baza lor.

Poate acest ghid de călătorie pentru Tulum presărat cu foarte multe poze îți face dor de ducă.

Ruinele din Tulum

Orașul de aici a fost unul dintre ultimele construite și locuite de către maiași. Probabil din această cauză este și unul dintre cele mai bine păstrate orașe maiașe de pe coastă.

Cât de vechi sunt ruinele? De prin secolele 12-15, deci nu atât de vechi (și așadar spectaculoase) ca cele de la Chichen Itza. Au fost totuși un punct foarte important, mai ales datorită deschiderii atât la mare, cât și la drumurile comerciale. Nu te poți apropia foarte mult în unele locuri și nici nu ai voie să te cațeri pe piramide. Dar nici nu îți trebuie, când uite ce peisaje minunate ai.

Transportul în Tulum

În Tulum Colectivo (autobuzele locale) din centru până aproape de ruine costă 20 de pesos de persoană pe sens. Taxiurile vor încerca să îți ceară între 100 și 70 de pesos pentru a te duce înapoi în centrul orașului.

În Tulum ajungi din Cancun dacă iei colectivo (schimbi în Playa) și te-ar costa cu totul 80-90 de pesos de persoană. Sau ai autobuz direct, acesta costă de pe la 130 de pesos până pe la 180-200. Poți ajunge și din Playa, Akumal și în principiu aproape de oriunde.

Din experiența noastră în Mexic unele prețuri tot cresc de la un an la altul. Transport, intrări pe la obiective. Informațiile sunt valabile pentru octombrie 2017.

Mâncarea în Tulum

Noi am fost foarte plăcuți impresionați de restaurantul El Camelo Jr. Situat aproape de ieșirea din oraș, dar nu foarte departe de centru & stația de autobuz ADO, plimbarea până acolo (toate cele maxim 15 minute) merită cu vârf și îndesat. Am mâncat foarte bine amândoi pește și fructe de mare iar la final am lăsat mai puțin de 300 de pesos (aprox 13 euro) cu tot cu băuturi.

Dacă nu ați încercat încă ceviche, ăsta e locul perfect să o faceți. Porțiile sunt imense, nu mă așteptam porția de ceviche mică să fie totuși atât de mare.

Ce este ceviche?

Un fel de mâncare din fructe de mare fierte (sau nu) și marinate în suc de lămâie și alte condimente. S-ar putea să nu îți sune foarte bine în primă fază. Și Alex a fost circumspect. Dar este absolut delicios și ne-a plăcut mult. Dacă și tu urăști coriandrul la fel de mult ca și noi, nu uita să precizezi înainte de a comanda. Dacă nici ceapa nu îți place, adaugă și asta.

Cazarea în Tulum

Ai foarte multe variante la dispoziție, noi am stat la hotel Flor Tulum și am fost mulțumiți. Cu o noapte înainte stătusem la niște cabane ce nu prea ne-au plăcut.

Pro tip – Tulum este un oraș destul de lung, multe dintre cazări sunt situate pe strada principală. Din pacăte unele sunt foarte foarte departe de orice și deci nu prea merită, oricât de drăguțe ar putea să pară pe Booking. Așadar înainte de a rezerva, mai bine arunci un ochi pe hartă. Orice e mai departe de Hostel Frida, e prea departe.

Mie mi se pusese pata pe Joy Tulum. Până a trebuit să mergem până acolo, să vedem că e la mama naibii și că ar trebui să mergem pe jos până în centru pe drum neasfaltat. De data asta voiam să fim mai în mijlocul acțiunii, așadar am revenit în oraș.

La Flor noi am plătit 460 de pesos pe noapte. Curat, baie privată, apă caldă, aer condiționat, un balconaș.


Extra

Vezi și acest vlog de călătorie din Tulum. Completează bine acest ghid de călătorie pentru Tulum, astfel încât tu să poți decide dacă este genul de loc în care ai vrea să mergi.


Distracția în Tulum

Plajele sunt gratuite, superbe și accesibile oricui are chef de bălăceală. Intrarea la ruinele din Tulum costă 70 de pesos de persoană și e recomandat, ca peste tot, să ajungeți acolo cât mai devreme.

Sper să îți fie de folos acest ghid de călătorie pentru Tulum. 

Vizual la plajă

Acestea fiind spuse, te las cu o nouă serie de poze făcute cu Canon EOS M100. După mult timp în care nu am avut o cameră cu mine, acum mă bucur din plin de ea. Pot da zoom cât vreau, calitatea pozelor este clar mai bună, dar și a videourilor, mai ales în condiții de lumină scăzută. Asta fără să mă stresez eu prea mult. Alex preferă să experimenteze în modul manual și să seteze el camera, eu prefer să explorez setările predefinite.

Încă mai am o grămadă de poze și nu știu pe unde să le pun pe toate. Așadar, ca pentru o zi de duminică, spor la admirat apoi la căutat oferte pentru Mexic. (poate îți e de ajutor articolul ăsta în care îți explic detaliat cum să găsești bilete de avion ieftine).

Travel & love, love to travel!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments