Dacă și tu visezi să te trezești zilnic pe aromă de cafea, îți place textura, gustul, și îi ești recunoscător cafelei că a poposit în viața ta, bine ne-am găsit. Noi de dimineață plecăm spre plantația de cafea din Nicaragua de unde se aprovizionează cei de la BeanZ. Și putem pune câte întrebări vrem. Ce ai vrea să aflăm pentru tine despre cafea?
Eu am tolba plină de întrebări și sunt extrem de curioasă să aflu secretele. Mai ales pentru că familia lui Eduardo deține ferma de foarte multe generații.
E prima dată în viața mea când o să merg într-o plantație de cafea. Și sunt dată la maxim! E ca un mic vis devenit realitate. Să aflu tot tot ce-aș vrea eu! De când suntem prin America Centrală am tot avut ocazia. În Guatemala, la lacul Atitlan, dar și alte zone, se vindeau tururi la ferme de cafea. Dar știam că se va întâmpla această vizită și am preferat să aștept. Să mă păstrez. Cu toate că muream de curizitate.
E minunat când poți îmbina lucrurile pe care le iubești. Călătoriile, poveștile oamenilor, cafeaua și curiozitatea. Pentru că o să am ocazia să stau la povești cu cei care sunt parte activă ca sămânța aia de cafea să ajungă licoare magică la mine în cană. E un drum lung din Nicaragua până în ceașca aia din România.
Se înțelege că ador cafeaua, nu? Dacă în Sri Lanka nu am fost la fel de încântată de plantațiile de ceai, nu am simțit neapărat nevoia să alerg ca căprioara prin ele, aici lucrurile sunt exact invers. La 7 jumate ne urcăm în autobuzul care ne duce acolo. Hai, e dimineață?
În liceu colega de bancă mă știa când nu am cafeaua băută. Uneori mă punea să plecăm de la ore (oh, vai, nu!) ca să mă pună pe picioare. Și ca să nu mai fiu nesuferită. Nu pot spune că îmi displăcea. Între mine și cafea a fost dragoste la prima degustare. Și sunt puține lucruri pe care să le iubesc mai mult ca o cană de cafea băută lent într-un peisaj bun.
Partea cea mai bună este că am și tensiunea mică. Deci o consum la ordinele doctorului! 🙂
Până nu de mult tensiunea mea era 9 cu 5. La un control de medicina muncii, după ora 11 jumate și cel puțin trei ore de muncă, tot așa îmi era tensiunea. Doctorul mi-a zâmbit ștrengar și mi-a zis: nu v-ați trezit încă. La alt control m-au alergat pe la alte trei controale. Concluzia a fost clară: mai bea niște cafea. Trebuia să cer și rețetă, să am azi ce să vă arăt.
Atâta pasiune stârnește cafeaua în mine că printre puținele certuri pe care noi le avem, multe sunt de la cafea. Într-o dimineață m-am supărat pe Alex pentru că nu mi-a făcut cafea până să mă trezesc. Logica lui era bună – se răcea până te trezeai. Poate, dar mă trezeam cu aromă de cafea în casă. Cine să mai înțeleagă femeile?! Oricum, nu m-am lăsat până nu am făcut scandal. Iar el cafeaua în fiecare dimineață de atunci.
Spre deosebire de mine, Alex are tensiunea ceva mai mare. Și de când tot beau eu cafea, a început și el să o îndăgească. Nici nu se supără când dimineața aude prima dată, înainte de orice, câte un fă cafea, te duci să iei cafea, ceri cafeaua? și alte variațiuni pe tema asta.
Am avut ocazia să gust cafeaua lui Eduardo chiar cu puțin timp înainte să plecăm. În magazinul BeanZ din Promenada și la Andreea. Și la degustare mi-am imaginat Nicaragua și plantația. Vă spun mâine dacă în realitate e ca la mine în cap.
Ți-ai băut cafeaua azi? Ce întrebări ai vrea să punem aici la fermă? Ce curiozități despre cafea ai? Curând o să ai ocazia să-ți savurezi cafeaua citind răspunsurile întrebărilor tale.
Are we there yet? Știți deja că nu sunt matinală, dar nu mă deranjează deloc deloc faptul că mă trezesc în cinci ore.
Wow, super experienta asta 🙂 distractie placuta!
Yeees, hun! A fost minunat. Am aflat atat de multe chestii despre cafea incat o iubesc si mai mult. Promit nici sa nu o mai insel cu cafea proasta. Mmmmmmm
Sending hugs!
Wow, super experienta asta 🙂 distractiw placuta!
Bunaaa! Îti inteleg bucuria si nerabdarea. Nu am întrebări. Daaaar…priveste si pentru mine! Abia astept pozele, impresiile si, eventual, o reteta mai altfel de preparare a cafelei! Vizita minunata sa fie!
Salutare! Chiar așa dependent de cafea nu-s, dar am avut ocazia să beau în Indonezia, tot în plantații, celebra cafea produsă de luwac, Kopi Luwac, cică cea mai scumpă cafea din lume și pot spune că avea un gust… interesant. Dacă treci de piticul de creier care-ți spune mereu că boabele respective au trecut prin tot tranzitul intestinal al animăluțului, o poți savura în tihnă. Acum, les connesseurs știu că luwacul din Bali nu e același cu fratele din insula Jawa și că există diferențe de gust între cele două cafele. Eu, unul, nu le-am sesizat.
Super! Abia astept sa citesc articolul despre cafea „pas cu pas” 🙂