Europa

Lisabona, capitala Portugaliei, orasul lui Ulise

Reading Time: 3 minutes

Va spuneam intr-un articol anterior ca Lisabona este supranumit Orasul lui Ulise! ­čÖé Asa spune legenda, noi nu o contrazicem! ­čÖé

Daca ajungeti aici aveti multe lucruri de facut, vazut si incercat! Cu siguranta un weekend nu este suficient. Sunt oameni care pur si simplu iubesc acest oras, sunt oameni carora le-a placut dar nu exagerat, sunt oameni carora nu le-a placut pur si simplu. Gusturile nu se discuta dar jur ca nu esti om daca nu iti place!

Lisabona are o populatie de 2 milioane de locuitori si este centrul cultural, economi si politic al tarii. Orasul Lisabona se intinde pe 7 coline (dealuri) la nord de raul Tajo.

La Vest este estuarul raului Tajo unde se creaza o insula – Mar da Palha.

Ca si pozitie georgrafica Portugalia este foarte norocoasa: este intre Africa, America si Europa. In oras toata ziua se aud avioane decoland si aterizand si este un important punct de zbor! De altfel Vasco da Gama a fost cel care a descoperit India si a adus mirodeniile in Portugalia si Europa.

Lisabona-3  Lisabona-4  Lisabona-5

Nu se stie data exacta la care a luat nastere orasul Lisabona insa apar scrieri inca de la 1200 I.Hr.

Partea noua si partea veche a orasului se intalnesc in cartierul Baixa. Aici gasiti si Liftul de Santa Justa, o constructie neogotica ce dateaza inca din 1902 :). Puteti sa folositi cartelele de metrou pentru a urca. Si ca tot vorbim despre asta. Pentru transportul public puteti sa va luati un abonament de o zi, platiti 5 euro si aveti acces la toate tipurile de transport: autobuze, tramvaie, metrou.

Pentru a putea urca in zona de panorama mai platiti inca un euro si 50 de centi de persoana.

Plaza de Rossio – denumita oficial piata Dom Pedro IV este un important punct de intalnire. In zona gasiti multe restaurante, patiserii iar nenumaratele magazine sunt la cativa pasi distanta.

Imediat langa gasiti piata Da Figueira – o oaza de liniste de unde puteti admira in liniste castelul Sao Jorge.

La sud de cartierul Baxia, pe marginea raului Tajo gasim “Piata comerciala” – Comercio Square. In mijlocul ei troneaza statuia regelui Dom Jose I. Dupa marele cutremur el a fost cel care a ordonat reconstructia orasului si a planului orasului: strazi mai largi, cladiri elegante. Singura parte din oras care a ramas in picioare este cartierul Alfama.

 

Lisabona-18  lisabona-23  lisabona-24

Dupa cum se poate vedea si in poze am fost fascinata de tramvaiele din Lisabona. Micute, rapide si eficiente, vechi si interesante :).

Cartierul Alfama este fascinant cu totul. Strazi inguste ascunse pe dealuri, biserici, in varf, la nord, pazeste zona castelul Sao Jorge ( Saint George’s Castle) iar putin mai jos gasim catedrala Se (Sedes Episcopalis). Aceasta a fost constuita peste ruinele celei mai importante moschee.

lisabona-19  lisabona-21  lisabona-22

Cam asa s-a incheiat prima zi in Lisabona! Am ratacit prin cartierul Baxia, apoi putin prin Alfama si am mai intrat noi si prin alte locuri dar ne este greu sa le numim si sa le identificam :).

Asa cum v-am invatat gasiti curand mult mai multe poze pe pagina de Faceook . Fiind foarte multe lucruri de povestit despre Lisabona, revenim cu un nou articol.

Nu ezitati sa folositi formularul de comentarii de mai jos pentru orice: recomandari, rectificari, intrebari!

Sharing:

About The Author: Simona

I like to challenge what I think I know! I like to travel for the challenge! I travel because it makes sense. I travel because this is life for me!

Your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.