Anca de la 1001 Călătorii a petrecut cinci luni prin Africa, care acum s-au transformat într-o carte pentru pasionații de călătorii și aventuri – Boda Boda Safari – o puteți comanda print sau ebook pe site-ul ei. Azi ne povestește despre destinațiile cu plaje pe care le-a vizitat pe acolo, că tot este vară și ne este gândul doar la valuri și nisip. 🙂
Insula Mauritius
Am început călătoria africană cu două insule la care pofteam de multă vreme, iar prima oprire am făcut-o în Mauritius. E o insulă cu munți, plaje, cascade, temple hinduse și mâncare indiană, și niște priveliști absolut superbe din Le Morne.
E greu să alegi doar câteva destinații în Mauritius, așa că cel mai bine faci o combinație cu cele mai reprezentative locuri, ca să nu ratezi ceva. Dar neapărat treceți prin Le Morne Brabant și încercați o urcare pe munte, măcar până la jumătate, dacă până în vârf vi se pare dificil. La jumătatea traseului este o băncuță cu picioarele înfipte în stânci pe care am stat aproape o oră, cu ochii lipiți de priveliștea senzațională de acolo.
Mauritius e protejată de recifele de corali, esențiale pentru protecția țărmului împotriva eroziunii (dar și pentru a ne proteja de rechini), așa că de pe munte vezi o combinație de culori turcoaz incredibile. Cea mai frumoasă plajă e la poalele muntelui, cu palmieri fluturând deasupra caselor de vacanță.
Ce mai poți vizita pe insula Mauritius: Cascada Tamarind, Île aux Cerfs, GRSE Waterfall, Fouquets Island, Chamarel View Point, Port Louis, Vulcanul Trou aux Cerfs, Grand Bassin, Cascada Alexandra, Flic en Flac.
Insula Mahé, Seychelles
Cine nu visează să ajungă măcar o dată în Seychelles? Eu cu siguranță mi-am dorit de multă vreme asta și pe bună dreptate: nu ai doar plaje splendide acolo, dar și celebrele stânci de granit, ca niște bunicuțe primordiale, plimbări prin munți, mâncare creolă, localnici prietenoși și o mulțime de locuri de explorat.
Am stat pe insula Mahé în partea de sud, departe de locurile turistice, și asta mi-a permis să descopăr trasee prin junglă care se terminau la diverse plaje pustii, frumoase ca la început de lume. Anse Forbans – Anse Marie Louise – Anse Petite Marie-Louise – Anse Capucins e un astfel de traseu pe care trece puțină lume și care la final te scoate pe o plajă largă, fără turiști, doar cu stânci rotunjite și maimuțe care se aud în copaci.
Recomand și traseul spre Anse Major, doi kilometri pe o cărare ușoară care șerpuiește pe munte și se termină la două plaje mici și superbe. E ușor de vizitat pe cont propriu, iar pe cărare trec suficienți turiști cât să nu ai senzația că ești doar tu pe acolo.
Ce mai poți vizita pe insula Mahé, Seychelles: Beau Vallon, Anse Forbans, Baie Lazare, Anse Intendance. Am stat într-un Airbnb ca să reduc costurile și am nimerit cea mai inimoasă gazdă ever, care în fiecare zi a păstrat pentru mine mâncare creolă gătită de ea.
Diani Beach, Kenya
Kenya are propriile ei destinații de plajă și Diani e o bună opțiune pentru un litoral cu nisip alb, masai și istorie. Am ajuns acolo din Mombasa și am nimerit într-un Airbnb cu doi câini prietenoși și o grădină superbă, toate la mică distanță de plajă.
În Diani plajele au nisip foarte alb, asemănător cu ce vezi în Zanzibar (Diani e foarte aproape de granița cu Tanzania), dar și o atmosferă relaxantă, vreme însorită mai tot timpul, și câteva locuri deosebite pe care le poți vizita în apropiere.
Unul este râul Kongo, pe care se fac plimbări cu bărcile tradiționale, ca niște coji de nucă. Pe coasta din Kenya o parte din populație este musulmană și lângă Kongo găsești una din cele mai vechi moschei din Africa de Est. E plin și de baobabi, una dintre teorii fiind că au fost aduși acolo de către navigatorii din Oman.
Ce mai poți vizita în Diani Beach: Galu Beach, Insula Wasini (se fac excursii de o zi din Diani).
Zanzibar, Tanzania
Am evitat să merg în Zanzibar din cauza popularității sale, iar ajunsă acolo m-am îndrăgostit de peisajele marine create de flux și reflux. Apele se retrag zeci de metri și lasă la vedere alge, bărci și vietăți marine, jucându-se cu nuanțele de turcoaz ca un Van Gogh zanzibarez.
Plajele sunt superbe pe insula Zanzibar, cu bărcile lor tradiționale – dhow – trase la mal, o atmosferă relaxată, soare cu nemiluita și exoticii masai.
Am început anul 2024 cu o masă la restaurantul The Rock, care nu e doar un loc celebru acolo, cu mâncare bună, dar și plaja din jur e frumoasă de explorat, în special la reflux. Ajungi dintr-o parte în alta a insulei cu boda boda (de unde și numele cărții mele), un transport nu foarte sigur, dar care-ți permite să te miști cu ușurință pe insulă.
Stone Town e unul din orășele africane cu clădiri istorice frumoase, o legătură emoționantă cu Freddie Mercury, care a copilărit acolo și căruia i s-a dedicat un muzeu, multe restaurante cu mâncare bună și o fortăreață pe ale cărei ziduri te poți cocoța.
Din Stone Town se fac excursii spre Prison Island, cu o istorie interesantă (a fost închisoare și leprozerie), iar acum găzduiește țestoase uriașe și cea mai frumoasă plajă din partea aceea a insulei, cu valuri excesiv de turcoaz și nisip alb.
Jozani Forest îți oferă o variație printre atâtea plaje, vezi acolo un ecosistem diversificat, inclusiv păduri tropicale, mlaștini și zone umede, blue monkeys și red colobus, dar și cameleoni, bush babies și fluturi.
Alte locuri de pe insula Zanzibar: Jambiani, pentru o plajă cu multe bărci, Paje, orășelul în care am stat două săptămâni, și un Safari Blue care te plimbă pe la insule ca o limbă de nisip, cu snorkeling și stânci interesante.
Insulele Comore
Comore a fost o destinație neplanificată, în care m-a aruncat soarta de pe o zi pe alta (povestea în carte), dar am descoperit o țară frumoasă și cu extrem de puțini turiști (e una din cele mai puțin vizitate din lume).
Cea mai frumoasă e plaja Galawa, de vizitat la flux când apele sunt lângă țărm. Vânzătorii de ulei de ylang ylang vor veni chiar acolo să își vândă sticluțele parfumate.
Surprinzătoare pentru mine au fost locurile ca Dos du Dragon și Lac Salé, în care în altă țară probabil ar fi fost zeci de turiști, dar în Comore am fost doar eu și cu șoferul meu. Trou Du Prophète are o istorie legată de profetul Mahomed, iar capitala Moroni are un aer passé, dar care merită o vizită.
Am ajuns acolo în timpul alegerilor prezidențiale și am plecat la timp, când începuseră manifestații pe stradă.
Swakopmund, Namibia
Namibia nu e o destinație pentru plaje, dar Swakopmund îți oferă un alt fel de experiență, cu plaje răcoroase, ioni de la Atlantic, case coloniale colorate și unul din cele mai interesante locuri din Africa în apropiere – Sandwich Harbour, unde oceanul se întâlnește cu deșertul.
Am stat în Swakopmund peste o săptămână, într-o ședere relaxantă în care mi-am încărcat bateriile după o călătorie prin deșertul Namib și a fost o alegere foarte bună.
Plajele sunt pentru respirat aer curat, nu pentru bălăceală (apa e prea rece acolo!), mai la nord de oraș sunt mai multe epave de nave, devenite obiectiv turistic, iar la sud te plimbi pe dunele de nisip cu un 4×4, ca să admiri deșertul de la înălțimea lor.
Swakopmund se laudă cu un far pitoresc, game steaks din vânat ca elan și un Snake Park care e singurul din țară. Orașul e mai sigur ca altele din zona aceea a Africii, pensiunile sunt cochete (am stat la o familie cu doi câini și cinci pisici, foarte prietenoși și ei) și sunt multe restaurante cu mâncare bună sau magazine cu diverse suveniruri chic cu care să te întorci acasă.
O bucățică de Africa
Am vizitat mai multe țări în călătoria mea și a fost cu safari, plaje și munți și experiența de a fi mzungu în Uganda. Ce m-a surprins a fost să descopăr oameni prietenoși, unii dintre ei ajutându-mă fără să le cer eu asta. Africa vine și cu întâmplări neplanificate care au darul de a transforma o călătorie într-o adevărată aventură, iar asta devine un material bun pentru o carte ca cea lansată recent – Boda Boda Safari.
Vă invit să o urmăriți pe Anca de la 1001 călătorii pe blogul ei, Facebook ori Instagram. Călătorește singură prin lume în timp ce și lucrează, are parte de aventuri exotice sau neașteptate. A continuat călătoria chiar și după un accident destul de violent de mașină. Eu rezonez mult cu citatul găsit la ea pe site:
Soarta îi favorizează pe cei îndrăzneți.
Leave a reply