• Menu
  • Menu

14 locuri de văzut în județul Giurgiu

Foarte aproape de București găsești niște locuri interesante de văzut în județul Giurgiu. Fie că vrei să organizezi un picnic sau ai chef să vizitezi, ai câteva opțiuni interesante, unele foarte puțin cunoscute. Ateliere interesante la Moara de Hârtie, conace, ruinele cetății Giurgiu, plaje și multe altele.

La nici o oră de capitală găsim a doua zonă ca biodiversitate din România, Delta Neajlovului sau Balta Comana, așa cum este cunoscută.

1. Comana

La Comana găsești ceva pentru fiecare. Pădure în care să te plimbi, observatorul ornitologic, Mănăstirea Comana, parc de aventură, restaurante și diverse opțiuni de cazare.

Primăvara cei norocoși se pot bucura să privească bujorii în floare. (Ziua bujorului este pe data de 15 mai, cam atunci înflorește). Despre bujori am mai povestit aici (punctul numărul 10) și aici.

Uite câteva foto de la una dintre incursiunile noastre în zonă.

2. Plaja Gostinu sau Vama Veche din Giurgiu – coordonate GPS

Nu e chiar ca la mare, dar dacă ai chef să stai la plajă ori să te bălăcești puțin, e o opțiune. E destul de cald, dar din fericire există ceva umbră de la pâlcurile de copaci de pe margine. Noi am fost acum muuuulți ani, la vremea respectivă nu era așa aglomerat, dar între timp a devenit un loc mai cunoscut.

3. Turnul Ceasornicului – coordonate GPS

Probabil nu știai asta, dar orașul Guiurgiu a fost construit în formă de stea, după modelul Parisului. Din păcate însă orașul are o istorie tumultoasă, a fost distrus și reconstruit de mai multe ori. Un obiectiv turistic se încăpățânează însă să rămâna martor al istoriei, turnul cu ceas din piața Unirii din Giurgiu, obiectiv ce datează din secolul XVIII. Între timp ceasul a fost înlocuit, dar originalul este expus la muzeul de istorie Teoharie Antonescu din Giurgiu.

4. Cetatea Giurgiu – coordonate GPS

Este una dintre cele mai vechi construcții militare din Țara Românească și i se mai spune și Cetatea lui Mircea cel Bătrân. Din păcate azi nu au mai rămas prea multe de văzut din vechea santinelă a capitalei la Dunăre (așa i-a spus Alexandru Vlahuță).

5. Muzeul de istorie Teoharie Antonescu – coordonate GPS

Este deschis de marți până duminică între orele 9 și 17. Aici puteți afla mai multe detalii despre oraș și zonă, pe google are o notă foarte bună pentru un muzeu micuț, 4.5 din 107 de evaluări. Tariful de vizitare este de 10 lei bilet întreg.


Pentru și mai multă inspirație din România accesează categoria România Lipa-Lipa sau categoria despre cazările din România.


6. Conacul lui Udriste Nasturel – coordonate GPS

„La umbra castanilor înalți, o alee pietruită te conduce spre arcul de carămidă al porții. Dincolo de ea, te întâmpină un peisaj idilic, străjuit de verdeață. Printre arcade se întrevede Casa Stolojan, iar continuând pe alee, se înalță Conacul Udriște Năsturel. Ai săi pereți de piatră, încărcați de istorii vechi, sunt martorii poveștilor celor care i-au trecut pragul.”

Un mic giuvaier ce te face să te simți ca în Toscana dacă ajungi aici în sezonul potrivit (și dacă faci abstracție de sătucul sărăcăcios în care te găsești). A fost construit acum peste 400 de ani, din piatră șlefuită adusă din Bulgaria. Puteți să citiți la ei pe site informații despre conac. Se poate vizita gratuit în zilele de weekend, momentan se află în prin proces de reamenajare și valorificare.

7. Conacul Drugănescu – coordonate GPS

Dacă tot suntem la capitolul conace vă povestim și despre acest reper din istoria județului. A fost construit în stil Brâncovenesc între anii 1710 și 1715. Construcția are un farmec deosebit, fiind înconjurat de natură. La interior se găsește și un foarte mic muzeu entografic, vizitarea fiind gratuită.

8. Casa Memorială Gellu Naum – coordonate GPS

Cei care îl îndrăgesc pe pinguinul Apolodor se vor bucura să vadă locul în care scriitorul se retrăgea pentru a scrie în sezonul cald.

“Nu există decât eternitatea (?) din care viaţa este o formă, un accident. Iubesc acest accident. Când spun eternitate mă gândesc la ceea ce curge, la fluviu şi acest accident sunt eu, încântat şi îmi pare bine de cunoştinţă.”  – Gellu Naum

Casa este foarte frumoasă, acoperită cu vegetație, poetică am putea spune.

8. Moara de hârtie – coordonate GPS

Un spațiu magic în care se organizează diverse ateliere: țesut la război, prelucrarea stufului și papurei, fierărie, olărit și ceramică, lucru în lemn, bucătărie tradițională, moară pe piatră și brutărie și altele.

Se poate vizita în weekenduri, din aprilie până în octombrie și organizează tot timpul anului ateliere pentru copii și adulți. Mai multe detalii găsiți la ei pe site.

9. Pădurea Bolintin – coordonate GPS

Sau cea mai mare pădure de stejari din România, atestată încă de pe vremea lui Mircea Cel Bătrân. Nouă ne-a plăcut în perioada de pandemie să luăm la explorat pădurile din jurul Bucureștiului, aceasta fiind una dintre zonele noastre preferate.

10. Pădurea Mănafu – coordonate GPS

Și aici se găsesc bujori primăvara, reamintim faptul că bujorul este specie protejată prin lege și este interzis să îl culegeți. Pădurea este arie protejată iar norocoși pot vedea căprioare, iepuri sau fazani.

11. Biserica Sfântul Nicolae

Interesant despre acest lăcaș de cult este faptul că a fost moschee otomană, devenită biserică în secolul XIX. Este de asemenea una dintre cele mai vechi biserici ale județului. A fost distrusă și recontruită de mai multe ori iar în 2006 a devenit schit de călugări.

12. Plaja și Ostrovul Mocanu – coordonate GPS

Pentru a ajunge aici este nevoie de o scurtă plimbare cu barca. Și aceasta este arie naturală protejată. Este o zonă cunoscută mai ales pentru pescuit, dar localnicii se bucură deseori vara pe plaja cu același nume.

13. Rezervația Teșila – coordonate GPS

O nouă rezervație ce are ca scop protejarea bujorilor, la fel ca pădurea Manafu. Se află chiar foarte aproape una de cealaltă și, evident, în apropiere de pădurea Comana. Cele 52 de hectare permit plimbări nenumărate în aer liber și natură.

14. Podul Bizetz – coordonate GPS

O bijuterie architecturală proiectată chiar de Anghel Saligny și inaugurat în anul 1905. Momentan podul este monument istoric iar la vremea lui a reprezentat o inovație, fiind primul pod curbat construit în plan orizontal din Europa.

Cu siguranță mai sunt și alte locuri pe care le-am omis, așteptăm să ne spui de ele în comentarii. De cele de mai sus știai? Ai fost?

Spor la călătorit, sper că te-am inspirat.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.