• Menu
  • Menu

Destinații fără aglomerație numai bune de vizitat în România

La începutul lunii martie, până să fie declarată starea de urgență, ne apucasem să explorăm România. Ne-am făcut o listă foarte lungă de obiective (câteva sute) și plănuiam să le vizităm pe toate, ăsta să fie „proiectul” nostru în această primăvară. Și pentru că în general fugim de aglomerație, am ales câteva locuri mai puțin știute cu care să începem și pe care ți le recomandăm și ție.

Două luni și ceva mai târziu, ardem de nerăbdare să ieșim din casă, să ne reluăm explorarea, să petrecem cât mai mult timp în natură!

Și probabil că toți vă doriți asta, dar trebuie să fim responsabili! Să nu ne îmbulzim în cele mai populare destinații din România. Iată câteva alternative în natură, departe de aglomerație, numai bune de vizitat în această vară.

O să revenim cu mai multe articole asemănătoare, stay tuned!

Aici găsești un articol despre cazări spectaculoase din România. Iar aici am făcut o listă cu destinații doar din Dobrogea. Hai și pe Youtube și Instagram ca să descoperi locuri interesante din România.

12 destinații fără aglomerație de vizitat în România

1. „Babele” (Trovanții) de la Ulmet

Unde? La 50 de km de Buzău, spre Brașov.

Ce e de văzut? Trovanții sunt „porțiuni elipsoidale din cuprinsul unui strat de nisip sau al unei gresii friabile, cimentate de apele calcaroase”, conform dexonline. Practic niște pietre foarte mari, unele „atât de perfect” sferice sau circulare, că nu-ți vine să crezi că-s naturale. Formele lor i-au inspirat pe oameni să găsească tot felul de explicații bizare de-a lungul timpului, dând naștere legendelor despre originea acestor ciudățenii. Extraterestră, desigur!

2. Așezările Rupestre de la Bozioru (Drumul Luanei)

Unde? Foarte aproape de Ulmet, la vreo 12 km, se află satul Nucu, de unde poate începe explorarea așezărilor rupestre.

Ce e de văzut? Niște chilii săpate în stâncă prin secolele III-IV. În partea a doua a video-ului de mai sus le poți vedea. Impresionant, nu? N-aveau gusturi rele pustnicii vremii, peisajul în care s-au retras este foarte frumos. Învăluit de mister și legende, ca mai toate locurile de acest gen din România. Ne-a surprins plăcut existența panourilor informative pe traseu, de unde am aflat despre istoria și geologia zonei. Știați, de exemplu, că în urmă cu 13 milioane de ani, mare parte din teritoriul pe care se află azi România, era sub apă? Doar Carpații scoateau capul din marea preistorică!

Tot traseul se numește „Drumul Luanei” și se poate face în câteva ore, perfect pentru o zi în natură.

3. Ținutul Pietrei din Buzău – Tabăra de sculptură Năeni, Biserica „dintr-o piatră” și chilia lui Ambrozie

Continuăm cu Ținutul Pietrei, tot în județul Buzău. Mai exact între Buzău și Ploiești, în comuna Năeni. În vârful dealului din satul Vârf se află „Biserica dintr-o piatră”, denumită așa pentru că a fost construită în întregime din calcar de Năeni. Nu e specaculoasă, dar merită văzută măcar pentru panoramă.

Și dacă tot ați ajuns aici, lăsați mașina lângă biserică și porniți la pas către Tabăra de Sculptură, o colecție de sculpturi așezate pe un deal, realizate de copii de până în 14 ani în urmă cu vreo 33 de ani. Statuile au fost făcute din calcar cochilifer, extras din…, ați ghicit, cariera de la Năeni.

Tabara de sculptura de la Naeni

4. Chilia lui Ambrozie

Tot din satul Vârf se ajunge și la Chilia lui Ambrozie, care este săpată în stâncă. Drumul are 2.5 km si este destul de lejer și plăcut ochiului (mai puțin gunoaiele de la marginea satului).

Partea palpitantă vine când ajungeți aproape de chilie. Noi am zis că ne-ar fi fost utilă o macetă, pentru a ne croi drum prin desișul de mărăcini de la bază. După ce ați trecut de boscheți, mai aveți un hop. Două scări verticale prinse în stâncă, mai exact. Dacă aveți rău de înălțime nu o să vă încânte prea tare bucata asta. Elementele de siguranță lipsesc aproape cu desăvârșire! Doar o balustradă firavă și obosită de care să te ții la capătul scărilor. În rest nimic amenajat sau care să indice vreo grijă pentru acest loc sau pentru cei care o vizitează.

Dar după ce trec emoțiile ascensiunii și te așezi să admiri pesiajul, te ia așa, parcă o liniște și o bucurie, de numa’ 🙂

5. Lacul de Smarald și Vulcanul de la Racoș

Două obiective spectaculoase, unul lângă celălalt, între Brașov și Sighișoara, la care se ajunge foarte ușor, dacă știți de existența lor. Prima dată am ajuns în zonă nepregătiți, cumva din întâmplare și am nimerit doar Lacul de Smarald. E format în căldarea gigant a unei foste cariere, iar apa are o culoare deosebită albastru-verzui, de aici și numele.

Din Vulcanul de la Racoș se extrăgea în trecut zgură, în prezent e rezervație naturală. Peisajul rămas în urma exploatării este impresionant, perfect pentru pasionații de geologie.

6. Piatra Secuiului și satul Rimetea

În județul Alba se află un sat despre care se zice că ar fi printre cele mai frumoase din România. Noi n-am ajuns incă pe acolo, dar ne dorim mult să o facem, în special pentru Piatra Secuiului, un munte ce răsare parcă de nicăieri și despre care localnicii spun că e musai să-l urci, altfel nu poți să zici că ai fost la Rimetea.

Traseul se pare că durează câteva ore.

7. Munții Măcin

Avem de toate în România, chiar și relief de stepă. În munții Măcin din Dobrogea, cei mai vechi munți din țară. Chiar dacă sunt pitici (cel mai inalt vârf nu are nici 500 de m), au peisaje deosebite, pe care le puteți admira parcurgând în câteva ore unul dintre traseele de dificultate medie existente. Satul Greci din Județul Tulcea este un bun punct de plecare (găsiți aici cazare). Noi am fost primăvara, în căutarea bujorilor, și a fost superb.

8. Lacul Iacobdeal

Dacă ajungeți în Munții Măcinului, faceți un popas și la acest lac, format tot într-o fostă carieră. Din ce am văzut în poze, apa lui concurează la frumusețe cu Lacul de Smarald de care vă spuneam mai sus. Am înțeles că ar fi sigur și înotul în lac, ceea ce cred că este o experiență foarte faină.

Ca fapt divers, aici s-a filmat videoclipul melodiei „Strigă” (Puya și Inna), iar lacul a apărut și în filmul românesc „Aferim”.

9. Cetatea Enisala

Prin secolele XIII-XIV, negustorii genovezi ce dominau comerțul pe Marea Neagră au construit această fortăreață pentru apărare. Stă semeață pe un deal, pe malul lacului Razim, lângă Babadag, în județul Tulcea și este ultima cetate genoveză de pe teritoriul României (și singura cetate medievală din Dobrogea).

10. Rezervațiile de bujori

Știați că pe 15 mai este Ziua Bujorului? O floare sălbatică ce înflorește o dată pe an, în jurul acestei date și care este considerată ”element de identitate națională”. Deși e specifică sud-estului României, sunt mai multe rezervații naturale de bujori sălbatici în țară:

  1. Babadag – Tulcea
  2. Troianul – Teleorman
  3. Comana – Giurgiu
  4. Zau de Câmpie – Mureș
  5. Plenița – Dolj
  6. Stoicănești – Olt

Cele din Dobrogea sunt probabil deja trecute la momentul publicării articolului, nu știm sigur restul.

11. Delta Dunării

În Deltă găsești multe zone retrase, în care să nu te deranjeze ori în care să nu te întâlnești cu nimeni. Pentru a rămâne în siguranță, cel mai bine îi întrebi pe cei la care urmează să te cazezi despre condiții. Recomandarea noastră de cazare în Deltă este Pensiunea Doi Căpitani.

Dincolo de plimbările pe canale, ai multe de văzut și făcut în Deltă. Poți să citești despre experiența noastră aici.

12. Cetatea Colț, Hunedoara – sursă de inspirație pentru Jules Verne

Aici am fost în 2013, deci vă rugăm să scuzați fotografiile.

Traseul până la Cetatea Colț a fost plăcut. Drumul merge prin pădure și nu este foarte dificil.

De ce să mergi? Pentru cei care au chef să petreacă timp în natură. În plus, pentru că este o ruină, am pune rămășag că nu foarte multă lume știe de ea.

Cetatea datează de la începutul secolului XIV și a fost sursă de inspirație pentru Jules Verne în Castelul din Carpați. Azi nu mai există acoperiș, rămâne doar priveliștea drumurilor, rămân zidurile neasigurate și tristețea lor. Locul are un farmec aparte, un romantism pierdut.


Rămân multe drumuri și cetăți retrase ori mici canioane în diverse părți ale țării. Îmi mai vin în cap zona Maramureșului și Poienile Izei, iar dacă sunteți mai aproape de Timișoara – zona Cheile Nerei. Alte trasee (via Transilvanica, Transbucegi, plaje retrase) și idei găsiți în categoria dedicată.

E suficient să scriem despre destinații fără aglomerație din România? Nu. Pentru că se pot aglomera imediat. Dacă ajungeți într-o destinație și e prea multă îmbulzeală, e simplu, plecați!

Cum vizitați oare cât mai multe destinații fără aglomerație în România? Noi încercăm să evităm weekendurile. Revenim curând cu mai multe idei de destinații fără aglomerație (momentan) din România.

Câte destinații fără aglomerație știai din această listă?

Nu uita să ne urmărești și pe Youtube, Facebook sau Instagram și să te abonezi la articolele blogului. Mulțumim!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

28 comments