• Menu
  • Menu

27 de locuri de văzut în județul Buzău – explorează Ținutul Buzăului

Este la o aruncătură de băț de cea mai aglomerată și turistică zonă din România, cu toate astea județul Buzău rămâne destul de puțin cunoscut turiștilor. Găsești mai multe situri rupestre, peșteri preistorice, lacuri, trovanți, cascade, drumeții, tratamente balneare. Nu o să îți vină să crezi cât de multe frumuseți ascunde acest județ!

Acum câțiva ani am făcut o listă cu locuri din județul Buzău pe care vreau să le văd și i-am povestit și lui Alex despre asta. Era iarnă și frig, deci ideea de a merge pe coclauri nu ne-a surâs. Timpul a trecut iar Buzăul și toate comorile lui au rămas acolo să ne aștepte.

În 90% din timp când le spun oamenilor că județul Buzău ascunde o grămadă de locuri interesante și povești, oamenii ridică sprânceana la mine. Ca de exemplu ce?

Hai să vă povestesc. Știu că Buzăul ascunde multe frumuseți de la Narcisa, care s-a și mutat acolo până la urmă. Nici eu nu am știut până nu mi-a spus ea. 🙂

Update – pentru ca am primit mai multe întrebări și am uitat să adăugăm de la început – noi am stat la Complex Turistic Măgura, de acolo ne-am deplasat cu mașina spre o parte dintre obiectivele turistice. Pe Facebook îi găsiți aici. Un alt loc pe care ne dorim să îl vizităm, dar nu am ajuns încă este Green Camp Buzău. La glamping am mai stat în Mexic și ne place genul acesta de cazare.

1. Lacul Vulturilor (coordonate gps)

Este una dintre comorile la care nu am ajuns încă. Am așa uneori impresia despre experiențe că trebuie să fie într-un anumit fel. Vreau să am timp suficient, să nu merg prin noroaie, dacă se poate să nu fie nici Mercur retrograd și să am chef și de drumeție. Încercări și idei de a merge au tot fost, până în toamnă mi-l tai eu de pe bucketlist.

Despre lacul vulturilor s-ar mai spune că e și lacul fără fund, dar trebuie să ajung acolo să mă conving. 😉 I se spune lacul Vulturilor pentru că așa a relatat despre el Alexandru Vlahuță în România pitorească.

sursă foto

Vezi și vlogurile de călătorie din zonă. Noi am fost în martie 2020.

2. „Babele” (Trovanții) de la Ulmet (coordonate gps)

Unde? La 50 de km de Buzău, spre Brașov.

Ce e de văzut? Trovanții sunt „porțiuni elipsoidale din cuprinsul unui strat de nisip sau al unei gresii friabile, cimentate de apele calcaroase”, conform dexonline. Practic niște pietre foarte mari, unele „atât de perfect” sferice sau circulare, că nu-ți vine să crezi că-s naturale.

Formele lor i-au inspirat pe oameni să găsească tot felul de explicații bizare de-a lungul timpului, dând naștere legendelor despre originea acestor ciudățenii. Extraterestră, desigur!

Știu că pare că am exagerat puțin cu fotografiile astea, dar mi se pare că multe dintre ele par din altă lume, mai ales maroniu așa cum era peisajul încă de iarnă.

3. Așezările Rupestre de la Bozioru (Drumul Luanei – coordonate gps)

Unde? Foarte aproape de Ulmet, la vreo 12 km, se află satul Nucu, de unde poate începe explorarea așezărilor rupestre.

Ce e de văzut? Niște chilii săpate în stâncă prin secolele III-IV.

N-aveau gusturi rele pustnicii vremii, peisajul în care s-au retras este foarte frumos. Învăluit de mister și legende, ca mai toate locurile de acest gen din România. Ne-a surprins plăcut existența panourilor informative pe traseu, de unde am aflat despre istoria și geologia zonei. Știați, de exemplu, că în urmă cu 13 milioane de ani, mare parte din teritoriul pe care se află azi România, era sub apă? Doar Carpații scoateau capul din marea preistorică!

Tot traseul se numește „Drumul Luanei” și se poate face în câteva ore, perfect pentru o zi în natură.

4. Ținutul Pietrei din Buzău – Tabăra de sculptură Năeni și Biserica „dintr-o piatră”

Continuăm cu Ținutul Pietrei, mai exact între Buzău și Ploiești, în comuna Năeni. În vârful dealului din satul Vârf se află „Biserica dintr-o piatră”, denumită așa pentru că a fost construită în întregime din calcar de Năeni. Nu e specaculoasă, dar merită văzută măcar pentru panoramă.

Și dacă tot ați ajuns aici, lăsați mașina lângă biserică și porniți la pas către Tabăra de Sculptură, o colecție de sculpturi așezate pe un deal, realizate de copii de până în 14 ani în urmă cu vreo 33 de ani. Statuile au fost făcute din calcar cochilifer, extras din…, ați ghicit, cariera de la Năeni.

5. Satul dacic de la Năeni (coordonate GPS)

Satul Dacic din josul taberei de sculptură este cea mai recentă curiozitate turistică din Năeni. Aici, într-o frumoasă poiană vălurită, în apropierea unui izvor, Fundaţia Sfântul Sava din Buzău a inițiat reconstituirea unei mici așezări dace, formată din mai multe colibe și bordeie.

6. Grotele preistorice (coordonate gps google)

Amplasate pe muchiile de sus ale dealurilor din zonă, grotele preistorice de la Năeni sunt destul de numeroase si au fost săpate în piatră acum 4-7000 de ani. În ele au fost descoperite picturi rupestre, oseminte, altare și alte obiecte preistorice.

Cascada Urlătoarea (coordonate GPS)

Au fost Radu și Matilda recent. 

Care nici nu este în Buzău. Așadar am decis să lăsăm aici acest obiectiv turistic, fără să îl numerotăm. Puteți să vă uitați la video, să vă inspirați și să vă faceți un traseu.

7. Conacul Cândeștilor (coordonate GPS)

Un conac atestat documentar de la 1620, unul dintre cele mai vechi și importante din zonă.

Aici a pictat peste 150 de tablouri, timp de 14 ani, marele Nicolae Grigorescu. Deseori venea însoţit de prietenii săi I.L Caragiale, Alexandru Vlahuţă și Barbu Ștefănescu Delavrancea. Și Henri Coandă a trecut în tinerețea sa pe aici, fiind îndrăgostit de Elisa, frumoasa fiică a lui Gogu Iliescu. În 1948 Conacul Candestilor a fost naționalizat, devenind sediu de IAS, apoi de stațiune pomicolă. De aici.

8. Barajul și Lacul Siriu (coordonate GPS)

Un baraj artificial construit pe râul Buzău. În urma construiri barajului, drumul național DN10 și-a schimbat ruta, ocolind lacul Siriu pe linia sa de contur, pentru acest scop construindu-se mai multe viaducte.

Viaductul Giurca are o lungime de 276 m, cu piloni de 46 m înălțime, iar viaductul Stânca Tehărău traversează stânca versantului cu același nume.

9. Schitul Cetățuia (coordonate GPS)

Când am fost noi era închis, așadar nu vă putem lăsa cine știe ce impresii. Îl vedeți și în vlogul de călătorie, de afară. V-am recomanda să mergeți agale prin pădure și să considerați asta ca o activitate, la pachet cu…

10. Tabără de sculptură Măgura (coordonate GPS)

Un muzeu în aer liber apărut în perioada comunistă. În total puteți admira 256 de lucrări realizate pe durata a 16 ani de către peste 160 de artiști. Poți să citești mai multe pe Wikipedia.

11. Lângă tabără găsești și Mănăstirea Ciolanu (coordonate GPS)

12. Ansamblul Rupestru de la Alunis (coordonate GPS)

E ușor să începi să le confunzi, dar sunt mai multe în zonă și nu sunt toate în același loc. Au scris cei de la Blog în tandem despre acest loc, dar și despre următorul.

13. Muzeul Chihlimbarului (coordonate gps)

Noi am vizitat unul în Polonia, vrem să îl vizităm și pe cel de la noi. Curând! Avem muuulteee de văzut!

14. Vulcanii noroioși (Pâclele mari, Pâclele mici, Fierbătorile din Berca)

Practic 3 in 1. 🙂

Cred că nu mai au nevoie de introducere Vulcanii Noroioși, au nevoie probabil de această precizare. Îi găsiți în trei zone, am lăsat coordonatele GPS pentru fiecare dintre ele.

La Berca o să găsiți două platouri distincte ce formează un fel de labirint. Mulți vulcani sunt deja stinși, dar se găsesc și suficienți încă activi. Și aveți grijă cu noroiul pentru că are și țiței, fiind putând provoca alergii.

15. Muzeul formelor din Bozioru (coordonate GPS)

Știți unde e magazinul Universal? Chiar peste drum găsești acest muzeu. Așa cum se descriu chiar ei, sunt un spațiu unic, interactiv, narativ. Au si pagina de Facebook, de acolo e si fotografia.

16. Sărata Monteoru (coordonate GPS)

Vă lăsăm să citiți detalii aici. Drumeții în natură, tratamente balneare și o mină din care se extrăgea aurul negru.

17. Cascada și peștera Pruncea (coordonate GPS)

O zonă sălbatică, perfectă pentru evadări în natură. Îi găsești povestea aici.

18. Rezervația de zimbri de la Vama Buzăului (coordonate GPS)

Eu, sincer, nu am reusit până acum să văd zimbri în rezervațiile de la noi în care am fost. Poate aveți voi noroc aici.

Update – îmi cer scuze, dar din grabă nu am sesizat un detaliu important – această rezervație este în realitate în Brașov și la o distanță destul de mare de Buzău. Un mic, dar mare detaliu important. 🙂

19. Platoul Carstic Salin Meledic (coordonate GPS)

Este zona în care găsești cea mai mare peșteră în cavitate salină din Europa șiiii a 2-a cea mai mare din lume. Vezi detalii aici.

20. Casa cu blazoane din Chiojdu (coordonate GPS)

Este confundată des cu casa de pe bancnota de 10 lei. Stilul arhitectural este la fel, dar aceasta este altă clădire.

Numele este dat de blazoanele de deasupra intrării principale. Cel din mijloc reprezentând vulturul bicefal, emblemă a împăraţilor bizantini.

21. Muzeul “7 locuri de poveste” (coordonate GPS)

În Buzău găsești cel puțin șapte locuri de poveste. Acest muzeu este dedicat lor.

22. Focul viu (coordonate GPS)

Focul Viu este un fenomen natural datorat emanației de gaze naturale care ies la suprafață prin fisurile scoarței terestre formând flăcări ce ard, aprinse fiind de razele solare (sau de către oameni dacă flacăra se stinge).

23. Lacul Mocearu (coordonate GPS)

Am înțeles că drumul până aici este atât de prost încât lacul este o oază de liniște ascunsă printre satele pitorești din zonă. Dacă te încumeți s-ar putea să îți și placă.

sursă foto

24. Muzeul Timpului Omului (coordonate GPS)

25. Piatra Albă de La Grunj

Să vezi și să nu crezi, o apariție ce este comparată cu Pão de Açúcar, “Pâinea de zahăr”, din Brazilia. Piatra albă este o acumulare de aproape 20 de metri de marnă albă.

26. Chilia lui Ambrozie (coordonate GPS)

Din satul Vârf se ajunge și la Chilia lui Ambrozie, care este săpată în stâncă. Drumul are 2.5 km si este destul de lejer și plăcut ochiului (mai puțin gunoaiele de la marginea satului).

Partea palpitantă vine când ajungeți aproape de chilie. Noi am zis că ne-ar fi fost utilă o macetă, pentru a ne croi drum prin desișul de mărăcini de la bază. După ce ați trecut de boscheți, mai aveți un hop.

Două scări verticale prinse în stâncă, mai exact. Dacă aveți rău de înălțime nu o să vă încânte prea tare bucata asta. Elementele de siguranță lipsesc aproape cu desăvârșire! Doar o balustradă firavă și obosită de care să te ții la capătul scărilor. În rest nimic amenajat sau care să indice vreo grijă pentru acest loc sau pentru cei care o vizitează.

Dar după ce trec emoțiile ascensiunii și te așezi să admiri pesiajul, te ia așa, parcă o liniște și o bucurie, de numa’ 🙂

27. Cascada Șipot (coordonate GPS)

Un loc destul de retras despre care a scris Petruș.

Șiii pentru că simt că deja v-am dat destul de mult de muncă, vă las cu aceste 27 de obiective din Buzău. Sigur, mai sunt și altele, dar să lăsăm suspansul să domnească peste una dintre cele mai interesante zone din România. Cel puțin poveștile pe care le găsești pe aici sunt unice. Dar și peisajele merită mult mai multă promovare și îngrijire decât ce se întâmplă în acest moment.

Ah, da, să nu uităm că drumurile nu sunt mereu cele mai prietenoase. Șii un pro tip – uite și site-ul dedicat Ținutului Buzăului.

Ce am uitat să punem pe listă foarte foarte foarte important? Așteptăm să ne spui și acum, nah, ce să sper? Că nu se aglomerează peste măsură la Lacul Vulturilor vara asta! :))

Spor la călătorit, aveți grijă de voi, purtați mască în spațiile aglomerate! 😉

Nu uita să verifici ce alte destinații din România Lipa-Lipa îți recomandăm. Iar dacă ți-a fost de folos, nu uita să ne urmărești și pe Instagram și Youtube.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

19 comments