• Menu
  • Menu

Destinații fără aglomerație de vizitat în Dobrogea. Obiectivele turistice din Dobrogea

Dobrogea se întinde mândră între Dunăre și Marea Neagră. Majoritatea turiștilor, din păcate, îi cunosc litoralul și poate prea puțin toate frumusețile sălbatice. Fun fact – teritoriul Dobrogea nu se întinde doar pe suprafața României, ci și în Bulgaria.

Azi povestim doar despre locurile interesante pe care le găsești pe la noi. Am pus pe listă peste 25 de locuri de vizitat în această zonă de la noi din țară! Pe unde ai fost? Așteptăm să ne arăți poze!

Aici găsești însă câteva locuri și plaje interesante din Bulgaria.

Nu uita să verifici și acest articol despre Dobrogea sau acesta, ele vin în completarea listei de mai jos.

Obiective turistice în Dobrogea

De unele poate știai sau le-ai vizitat atunci când erai mic. Printre acestea aș enumera:

Pe altele probabil le ai deja pe listă

Despre 4. Munții Măcinului, 5. Lacul Iacobdeal și 6. Cetatea Enisala am scris deja aici.

7. Cetatea Histria

Unde? La vreo 60 de km nord de Constanța, în dreptul localității Istria, pe malul lacului Sinoe.

Ce e de văzut? Este cea mai veche așezare de pe actualul teritoriu al României. A fost întemeiată de greci în 650 î.Hr și a dăinuit până prin secolul VII, când a fost distrusă de avari (reconstruită ulterior). La vreo 200 de ani după ce a fost construită, găzduia aproape 25 de mii de oameni.

Numele său vine de la Istros, numele dat de greci Dunării, a fost prima colonie grecească din vestul Mării Negre și în timp a devenit un important centru comercial.

E foarte fain și merită vizitată, așa cum am aflat după o tură cu nepoții. Poate vă convinge video-ul ăsta:

Am făcut picnic pe malul lacului Sinoe, care apropo, este una din ariile protejate ale Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Este și un muzeu arheologic la Histria, dar care era închis când am fost noi. Am citit că este destul de interesant, cu basoreliefuri, amfore și altare vechi de peste 2000 de ani.

8. Capul Doloșman și Cetatea Argamum

Tot în video-ul de mai sus, în partea a doua, puteți să vedeți cum e și la Capul Doloșman și Cetatea Argamum. Capul Doloșman este cea mai înaltă faleză stâncoasă de pe litoralul românesc (pe malul lacului Razim) și se întinde pe vreo 3 km, din ce am citit. Cetatea este construită pe o faleză înaltă de 29 de metri, iar cel mai înalt punct al stâncilor are 56 de metri.

Cetatea a fost construită cam în aceeași perioadă cu Histria, dacă nu chiar cu vreo 15-30 ani mai devreme, dar nu a fost niciodată o așezare atât de importantă.

Cap Dolosman (1 of 1)

Odată ajunși unde vă indică google maps, e posibil să vă întrebați unde e cetatea. Sau faleza. E simplu: urcați pe deal și veți găsi ruinele printre vegetație.

Asta e tot. Nu e absolut nimic amenajat sau întreținut. Sălbatic! Dacă la Histria găsiți câteva panouri informative, la Argamum lipsesc cu desăvârșire.

După ce ați admirat ruinele și lacul de la înălțime, coborâți pe unde ați venit și faceți o plimbare și pe plaja de pietre de sub stânci. Fie pentru un picnic pe malul apei, fie pentru a vă răcori (este singurul loc cu cu umbră după amiaza).

Acum sincer, de la nivelul solului nu e cine știe ce. E frumos că e în natură, pe malul lacului, la înălțime. Dar n-ai cum să vezi stâncile din larg. Din aer în schimb, altă poveste!

9. Gura Portiței

Dacă vreți să evitați aglomerația din stațiunile de pe litoral, puteți merge la Gura Portiței. Un sat pescăresc la care se ajunge doar cu barca, așezat pe o fâșie de pământ între Delta Dunării și Marea Neagră.

Pe drumul dintre Constanța și Tulcea, pe la jumătate se face un drum la dreapta către Jurilovca. De acolo se ia vaporașul către Gura Portiței, care face 3 drumuri dus/întors pe zi.

Există câteva vile unde vă puteți caza în sat, dar și căsuțe pe plajă și bănuiesc că se poate sta și cu cortul. N-am fost, dar poate ajungem vara asta.

În schimb, acum câțiva ani am stat cu cortul la:

10. Vadu

O plajă sălbatică, total neamenajată și pustie. Noi am fost în timpul săptămânii și eram aproape singuri pe o plaja de câțiva kilometri.

Mai multe poze și detalii despre Vadu găsiți aici, într-un articol separat.

11. Delta Dunării

Nu mai are nevoie de o introducere pentru nimeni și este în sine o destinație în care ai foarte multe de văzut. De la natura spectaculoasă, răsărituri și apusuri de soare pe canale și până la pădurile sale. Letea de exemplu este cea mai nordică pădure tropicală din lume.

Pentru Delta Dunării avem pregătit un alt articol cu toate locurile și lucrurile de făcut.

12. Plaja Tuzla

Și alte plaje mai puțin știute de pe litoral. Le găsiți în mod special între localități.

Din păcate la Tuzla deja e aglomerat. Mai sunt locuri retrase și, ca să rămână așa, vă vom lăsa să le găsiți. 23 August, Corbu și Cap Aurora sunt puncte bune de plecare pentru a găsi plajele pe care nu au ajuns încă manelele. Celor care vor cu adevărat să găsească un loc de genul ăsta, unde distanțarea fizică este perfect posibilă, le recomandăm să meargă cu gps-ul în mână și cu încredere spre bucățile de plajă ascunse pe litoralul nostru.

13. Pestera SF Andrei

Eu, Simona, mă cam săturasem în adolescență de mersul spre Peșterea Sfântului Andrei, de câte ori am fost cu ai mei. Dar mi-au plăcut mereu peisajele frumoase din Dobrogea pe care le întâlneam în drumul nostru. Încă îmi aduc aminte de aparatul foto primit prin clasa a 11-a cred, o ”săpunieră” gri cu care surprindeam lanurile întinse și tractoarele trecând agale peste ele.

Obiectivele turistice din Dobrogea cea sălbatică

Locurile de mai jos sunt foarte puțin vizitate și știute. Au început să prindă avânt în ultimii ani Cheile Dobrogei ori Sarichioi, acolo unde s-a mutat Alex Filip și face treabă foarte bună în promovarea zonei.

14. Cheile Dobrogei

Unde le găsești? Pe DJ222, pe teritoriile administrative ale comunelor Cogealac, Grădina, Mihail Kogălniceanu, Pantelimon, Săcele, Siliștea și Târgușor.

15. Peștera Gura Dobrogei

Peștera Gura Dobrogei sau Peștera Liliecilor este un monument al naturii făcând parte din Rezervația naturală Gura Dobrogei. Poți să citești mai multe pe Wikipedia.

16. Mănăstirea Dervent

Loc în care s-ar întâmpla minuni. Și situată în apropiere de insula

17. Păcuiul lui Soare

Un loc foarte puțin știut, plin de mister, ce adăpostește și cetatea scufundată.

18. Tinutul Casienilor

Unde găsești lacul Casian, crucea și izvorul Sfântului Ioan Casian, peștera acestuia, pietrele scrise, „Casienii” și multe altele.

19. Sfinxul Dobrogean

Cunoscut și ca Sfinxul din Munții Măcinului. Găsești detalii și indicații de orientare aici.

20. Satul pescăresc tradițional din Tulcea

Pe care suntem și noi foarte nerăbdători să îl vizităm. Găsești fotografii aici.

21. Cetatea Ibida

22. Bisericile de cretă din Dobrogea

Ansamblu rupestru de la Murfatlar, despre care am citit și că sunt în pericol de prăbușire. Păcat. Știți, mergem să vedem locuri asemănătoare în alte țări, dar nu îngrijim, nu conservăm și nu încercăm să aducem turiști la noi.

23. Poarta vânturilor – despre care am citit aici

24. Comuna Sarichioi

Găsiți și mai multe obiective turistice din zonă la ei pe site.

25. Monumentul paleocreștin de la Niculițel

26. Isaccea și Cetatea Noviodunum

Cetatea este situată pe malul Dunării, în punctul „Pontonul Vechi” sau „Eski Kale” (în lb. turcă Cetatea Veche), pe un promontoriu, în apropierea unuia dintre cele mai importante vaduri ale Dunării.

Am ratat ceva? Ce ați mai adăuga la această listă de obiective turistice din Dobrogea?

Spor la călătorit prin România! Nu uitați că nu e nevoie să ne aglomerăm pe la cele mai cunoscute obiective turistice. Și fiți responsabili, purtați mască acolo unde e aglomerație. Ce vă costă?!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

9 comments