• Menu
  • Menu

Primul sat turistic din România – Șirnea. Ce poți face în Șirnea și Ciocanu

Satul Ciocanu este fix la granița dintre județul Brașov și județul Argeș și aparține de cel din urmă. După ce am urcat din Cheile Dâmbovicioarei și am văzut peisajul de la intrarea în el, i-am spus lui Alex că ne mutăm aici.

Apoi am mai mers puțin și am ajuns și în Șirnea, județul Brașov, și am rămas iar cu ochii căscați. Hai să vă povestim despre primul sat turistic din România și vecinul său din Argeș.

Am povestit puțin despre Șirnea și în vlog.

Am ajuns în zonă urcând spre satul Ciocanu și încă de la intrarea în sat am fost întâmpinați de un panou informativ.

Localitățile Șirnea-Ciocanu sunt importante și datorită faptului că acesta este locul unde s-au desfășurat lupte între Armata României și forțele austro-ungare, în zilele de 14/26 și 15/27 august 1916.

De menționat și faptul că luptele de la Ciocanu-Șirnea au fost printre primele acțiuni desfășurate de Armata Română pentru înfăptuirea Marii Uniri.

Dincolo de importanța istorică, tot de la intrarea în sat am fost fascinați și de priveliștea de care se bucură.

Istoria satului Șirnea – primul sat turistic din România

Nu am mai mers mult și am oprit iar, fascinați iar de frumusețea locului. De data asta ne aflam în satul Șirnea, cunoscut și ca primul sat turistic din România.

La peste 1200 de metri, Șirnea era prin anii 60 comună. A fost retrogradată la statutul de sat iar pentru a încerca să promoveze zona, profesorul Nicolae Frunteș a pornit un proiect de promovare pentru Șirnea.

Astfel a înființat un muzeu la școala din sat. La muzeu găsești un abecedar din 1932, dar și un strămoș al mixerului modern. Șirnea a devenit cunoscut internațional, așadar experimentul a fost declarat un succes și multe alte sate din România au primit denumirea de sate turistice.

Am mai găsit pe net faptul că apa de aici era atât de pură încât a fost luată ca etalon în Europa de Sud-Est. Hmmm, măi să fie!

Și poate nu știați, dar tot în Șirnea se păstrează tradiția aprinderii flăcării olimpice de la competiția din Munchen de la 1972. În anul 2011 am și primit un trofeu pentru asta.

Trasee turistice în Șirnea și în zona Moeciu-Rucăr

Fiind poziționat atât de convenabil, ai foarte multe de făcut în zonă. În anul 2016 de exemplu au fost inaugurate nouă trasee ecoturistice în zonă, numerotate de la T1 la T9. Acestea sunt destul de lejere și le puteți parcurge destul de ușor și alături de cei mici.

Aici de exemplu traseul care începe din Șirnea. Pe site-ul Poarta Carpaților găsiți toate cele nouă trasee. Și pe site-ul Centrului de Ecologie Montană.

Pro tip pentru zona Rucăr Bran

Aproape fiecare sat de aici este absolut spectaculos, merită descoperite perspectivele pe care le oferă.

Drumul din Cheile Dâmbovicioarei spre Ciocanu

Sunt multe, mici, strânse și înguste curbele. Din fericire nu pe perioade lungi de timp. Drumul însă nu cred că permite peste tot trecerea a două mașini. Vezi o parte din drum în vlog, până pe la minutele 5-6.

Am considerat că este mai bine să vă anunț, să știți la ce să vă așteptați.

Trasee montane în zonă

Cei care vor mai mult decât plimbări lejere pe dealuri, găsesc tot ce își doresc.

Sunt începătoare în ceea ce privește traseele montane, am descoperit însă atât pe Munții Noștri, dar și la Alexandra, un traseu destul de ușor de 5-6 ore pe care aș vrea să îl parcurgem și noi. Poate vă inspirați și voi, poate revenim și noi cu traseul postat.

Noi am avut mai multe tentative de a explora zona. Ba de la Brusturet, ba din Peștera. Până la urmă am ajuns din Peștera până la Șaua Joaca. Și cam atât, pentru că și atunci ne-a plouat! 🙂

O să vă fie de folos cu siguranță și site-ul Munții Piatra Craiului, aici găsești toate traseele din zonă.

Curând povestim pe lung și despre satele Măgura și Peștera. Nu uita să te uiți la vlog, să apeși butonul de subscribe și să bifezi și clopoțelul dacă ți-a plăcut.

Stăm la povești și pe Facebook sau Instagram. Te așteptăm și în grupul dedicat – România Lipa Lipa. În categoria dedicată de pe blog găsești multă inspirație pentru călătoriile tale prin România.

Noi despre Șirnea, Ciocanu, Măgura, Peștera și mai apoi Poiana Mărului și Holbav, am spus că sunt satele din România în care ne-am putea muta. 😍

Spor la călătorit și aveți grijă de voi!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments