• Menu
  • Menu

20 filme bune care te vor ține în suspans

A venit toamna, iar plouă, iar e vreme de stat în casă și uitat la filme. Așa că am pregătit pentru tine o listă cu 20 de filme bune care te vor ține în suspans. Majoritatea sunt cunoscute și chiar clasice, dar avem și câteva recomandări care ar putea să te surprindă.

În același timp așteptăm și recomandările tale. Ne pregătim listele de vizionare pentru hibernare. 🙂

20 (+1 bonus și câteva nominalizări) de filme bune care să te țină în suspans

1. V for Vendetta – Notă IMDB: 8.2

”People should not be afraid of their governments, governments should be afraid of their people!”. Adică oamenii n-ar trebui să se teamă de guvernele lor, ci guvernele ar trebui să se teamă de oameni. Orice film care are scris asta pe afiș ne va stârni interesul.

Îl recunoști pe tipul ăsta de mai sus? Sigur că nu, că poartă mască… Mă rog, masca sigur îți este cunoscută. Este masca grupului Anonymous, care îl reprezintă pe Guy Fawkes, un tip al cărui nume este asociat cu cu complot de la 1605, prin care un grup de catolici britanici au încercat (dar nu au reușit) să-l asasineze pe Regele James al Marii Britanii. Pentru a sărbători dejucarea planului și faptul că regele a supraviețuit, londonezii au fost încurajați să aprindă focuri prin tot orașul, iar asta a devenit o tradiție anuală. Parlamentul Britanic a dat chiar o lege prin care a stabilit ca ziua de 5 Noiembrie să fie sărbătorită ca o zi a recunoștinței.

Revenind la subiectul filmului, într-o realitate alternativă, Marea Britanie este condusă totalitar de un tiran, iar misteriosul ”V” pornește lupta împotriva sistemului. Chiar dacă e destul de vechi, filmul este spectaculos și are multe ingrediente care te vor ține în suspans.

2. The Hunger Games – notă IMDB: 7.2

Dacă tot am început cu subiectul ”într-o realitate distopică, eroul începe lupta împotriva sistemului pentru a da jos tiranul” n-avem cum să nu pomenim de Jocurile Foamei. Sunt 4 filme, bazate pe 3 cărți. Noi am văzut toată seria, dar entuziasmul ne-a scăzut ușor pe parcurs. Cel puțin primul film ne-a plăcut foarte mult. Jennifer Lawrence o întruchipeaza perfect pe Katniss Evergreen, eroina care se oferă voluntar să participe la aceste jocuri mortale, în locul surorii sale mai mici. Fără să vrea, stârnește o revoluție. Go, Katniss!

3. Equilibrium – notă IMDB: 7.4

Un film și mai vechi despre un sistem totalitar și un erou pornit să-l dărâme. Într-un viitor distopic, asemănător cu cel imaginat de George Orwell în ”1984”, sentimentele sunt interzise. Christian Bale joacă rolul unui om al legii care începe să aibă dubii serioase referitoare la rolul său. Asemănător oarecum cu The Matrix.

Schimbăm un pic registrul și trecem la chestii mai SF: universuri paralele, bucle temporale, d-astea. Și începem cu un film pe care nu prea l-am găsit în nicio listă, dar pe care l-am văzut de vreo 3 ori:

4. Coherence – notă IMDB: 7.2

Deși e un film cu buget redus (totul se întâmplă într-o casă, la o cină între prieteni), Coherence reușește să atragă privitorul în mijlocul poveștii sale misterioase. E ca un puzzle la care participi și tu, încercând odată cu protagoniștii să deslușești ce naiba se întâmplă.

5. Triangle – Notă IMDB: 6.9

Încă un film destul de puțin cunoscut, dar care pe noi ne-a captivat. Un grup de prieteni pleacă într-o tură pe mare cu yahtul, barca se scufundă, iar ei sunt ”salvați” de o navă pe care pare că nu e nimeni. Și de aici lucrurile o iau razna. Atât putem să spunem fără să vă stricăm surpriza.

6. Los cronocrímenes (Timecrimes) – Notă IMDB: 7.2

Dacă ți-a plăcut Triangle, s-ar putea să-ți placă și acest thriller/horror/SF spaniol, cu un tip care descoperă călătoria în timp și se întoarce o oră, declanșând astfel o serie ciudată de evenimente.

7. Predestination – Notă IMDB: 7.5

Un film în care Ethan Hawk este un ”agent temporal” care călătorește în timp pentru a opri crimele și atentatele înainte ca ele să se întample. Se pleacă de la aceeași idee ca în ”Minority Report”, pe care, de asemenea vi-l recomandăm

8. Minority Report – Notă IMDB: 7.6

Vezi mai sus.

9. Source Code – Notă IMDB: 7.5

Un tip se trezește în corpul altcuiva și află că face parte dintr-un experiment guvernamental. Are 8 minute la dispoziție să-l găsească pe un eventual terorist care urmează să detoneze o bombă într-un tren.

10. Limitless – Notă IMDB: 7.4

Știți povestea aia care zice că ne folosim doar nu-știu-cât la sută din creier? De la asta pleacă și ideea acestui film: ”Totul este posibil când îți deschizi mintea”. Un tip găsește niște pastile miraculoase care îl transformă într-un fel de super-om, capabil să-și folosească 100% din creier. Dar asta vine și cu niște probleme.

11. Contratiempo (The Invisible Guest)Notă IMDB: 8.1

Un thriller spaniol foarte bun. Este despre un antreprenor de succes care urmează să fie judecat pentru o crimă. El are câteva ore la dispoziție alături de un expert în pregătirea martorilor pentru a pune la punct o strategie de apărare. Povestea se dezvăluie treptat, la început poate părea un pic lentă, dar ai răbdare, devine palpitant și n-o să te poți desprinde de ecran până la final. Nouă ne-a plăcut așa de mult că am început să căutăm filme asemănătoare (thrillere spaniole). Și așa am dat de:

12. Durante la tormenta (Mirage)- Notă IMDB: 7.4

Un film al aceluiași regizor, Oriol Paulo, deci asemănător ca stil. Sincer nu mai știu cât de bine ne-a satisfăcut așteptările, l-am văzut o singură dată, atunci când a apărut. Dar cert e că are ingredientele necesare: fenomene misterioase, realități alternative, planuri temporale întrepătrunse, e cu de toate.

13. The game – Notă IMDB: 7.8

Un film din 1997, regizat de David Fincher, care a mai produs câteva filme super-cunoscute, dar pe care le vom adăuga într-o altă listă (Zodiac și Seven). Personajul principal este un bancher singuratic care acceptă să ia parte la un joc misterios. Viața-i devine un calvar când nu mai reușește să distingă jocul de realitate.

14. Exam – Notă IMDB: 6.8

Cred că afișul filmului spune tot. 8 candidați dau un examen. Au la dispoziție 80 de minute pentru a da un răspuns, fără a avea însă o întrebare.

15. Cube – Notă IMDB: 7.2

Ideea e simplă: Șase oameni se trezesc în aceeași cameră. Nu se cunosc între ei, nu știu unde sunt, cine i-a adus acolo și de ce. Împreună trebuie să găsească răspunsurile.

Nu știm despre voi, dar noi suntem fani ai acestui gen de filme. În care un grup de oameni trebuie să ia deciziile corecte pentru a supraviețui unei crize majore. Și dacă mai e și un mister la mijloc, cu atât mai bine.

16. Phone Booth – Notă IMDB: 7

Conceptul acestui film este foarte interesant: aproape toată acțiunea se petrece în interiorul și în jurul unei cabine telefonice, în timp real. Pare o misiune foarte grea pentru producători. Să țină publicul în suspans mai bine de o oră, având atât de puține resurse la dispoziție. Dar scenariul este bun, credibil, iar Colin Farrell joacă excelent rolul tipului care devine captiv într-o cabină telefonică, țintuit de un lunetist.

17. The best offer – Notă IMDB: 7.8

O poveste captivantă despre lumea artei, spusă într-o manieră elegantă și misterioasă.

18. Side effects – Notă IMDB: 7.1

Efecte adverse de la medicamente și o intrigă complicată și întortocheată cu Jude Law și Catherine Zeta-Jones printre alții.

 

19. Parasite – Notă IMDB: 8.6

Am fost sceptici la început, dar i-am dat o șansă. A meritat. Filmul ăsta coreean e deosebit și te face să treci prin multe stări: e foarte comic, are părți la care mai că ți-ar da o lacrimă, e plin de situații tensionate și răsturnări de situație. Personajele sunt bine construite, credibile și jucate foarte bine. Surprinzător de bun!

20. The Prestige – Notă IMDB: 8.5

Încheiem lista de azi cu acest film din 2006, pe care probabil mulți dintre voi l-au văzut, dar care merită din plin chiar și după 14 ani: ”The Prestige”. E un film care se desfășoară ca un truc de magie.

Și un bonus: Memento –Notă IMDB: 8.4

Pe urmele ucigașului soției, dar fără abilitatea de a forma amintiri noi. Ce ne-a plăcut cel mai mult la el este modul în care este filmat și editat. Acțiunea se desfășoară pe două planuri. Alb-negru în ordine cronologică, color în ordine inversă. La final planurile se întrepătrund și ne oferă imaginea de ansamblu.

Aceasta este lista noastră de filme bune care să te țină în suspans. Câte ai văzut dintre ele? Puteam să mai adăugăm pe listă și altele. De exemplu Fermat’s Room (La habitación de Fermat) ori The Paramedic, dar despre nici unul nu putem spune că sunt cine știe ce capodopere, în timp ce altele, ca Shutter Island, sunt deja mult prea cunoscute.

Probabil filmul pe care l-am văzut noi de cele mai multe ori din lista asta este Coherence și la fiecare vizionare am fost surprinși să descoperim detalii noi.

Dacă te lovești des de întrebarea – ce filme bune vedem azi, găsești aici alte două articole ce sperăm să îți fie de folos.

35 de drame și filme inspirate din fapte reale

Seriale de văzut în 2020

Ce alte filme ai mai adăuga tu pe această listă de „filme bune care să te țină în suspans”?

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

8 comments