• Menu
  • Menu

35 de drame și filme inspirate din fapte reale

Unele sunt mega-cunoscute, dar nu aveam cum să nu le includem. O listă generoasă de drame și filme inspirate din fapte reale. Despre majoritatea am spune că sunt chiar foarte bune, dar suntem curioși și ce ai mai pune tu pe listă.

Și pentru că avem destul de multe categorii pregătite, suntem curioși să ne spui dacă următoarea listă să fie Comedii/Feel Good/Travel sau Thrillers. Aici găsești articolul cu serialele pe care ți le recomandăm în 2020.

1. The Two Popes – Nota IMDB: 7.6

Filmul ne oferă o viziune intimă asupra tranziției ce a avut loc în fruntea Bisericii Catolice în urmă cu câțiva ani, atunci când Papa Francisc l-a înlocuit pe Benedict al XVI-lea. Anthony Hopkins și Jonathan Pryce se potrivesc de minune rolurilor celor doi papi și au niște prestații impecabile în acest film.

2. The Imitation Game – Nota IMDB: 8

Povestea geniului Alan Turing, părintele informaticii, care a fost unul dintre cei ce au contribuit decisiv la descifrarea codurilor mașinii naziste Enigma, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

3. Hotel Rwanda – Nota IMDB: 8.1

În 1994, în timp ce lumea era cu ochii pe campionatul mondial de fotbal din SUA, în Rwanda se petrecea unul dintre cele mai mari genocide din epoca modernă. În doar 3 luni, peste 1 milion de oameni și-au pierdut viața în urma unui război civil. Paul (Don Cheadle), managerul unui hotel, face tot posibilul să salveze viața a peste 1000 de refugiați.

4. First they killed my father – Nota IMDB: 7.2

În anii 70′, în Cambodgia a fost instaurat un regim dictatorial extrem de sângeros, condus de Pol Pot. Adepții partidului comunist, Khmerii Roșii, au făcut peste 1.5 milioane de victime, iar filmul, regizat de Angelina Jolie, spune povestea tragică a unei supraviețuitoare.

5. Argo – Nota IMDB: 7.7

Un agent CIA încearcă să ducă la bun sfârșit misiunea de salvare a 6 cetățeni americani luați prizonieri în timpul “Crizei ostaticilor” din Teheran, din 1979. Foarte palpitantă acțiunea, planul este complicat și ingenios, Ben Affleck joacă bine, iar faptul că este bazat pe o poveste reală (exagerat, desigur), îl face și mai interesant.

Poți să citești despre Ambasada Americană din Iran și aici. Noi am vizitat această destinație în 2013.

6. Hotel Mumbai – Nota IMDB: 7.6

Si dacă tot suntem la categoria “filme cu ostatici, bazate pe întâmplări reale”, Hotel Mumbai se încadreaza la fix. Este vorba despre atacul terorist asupra hotelului Taj din Mumbai din 2008. Dev Patel (poate îl știți din Slumdog Millionaire) are rol principal în această poveste.

7. Utoya: July 22 – Nota IMDB: 7.3

O altă tragedie din epoca modernă a fost și atacul terorist din 2011 din Norvegia. 77 de oameni și-au pierdut viața, majoritatea tineri aflați într-o tabără politică pe o insulă, vânați și împușcați unul cate unul de către un criminal cu sânge rece. Un film care transmite destul de bine sentimentul de teroare produs de un asemenea scenariu oribil. Fără muzică sau efecte speciale spectaculoase.

8. Sully – Nota IMDB: 7.4

Căpitanul “Sully”, jucat de Tom Hanks, a devenit erou național în Statele Unite, după ce a reușit să evite o catastrofă in 2009, “aterizând” avionul comercial pe care îl pilota în raul Hudson din New York.

9. Flight – Nota IMDB: 7.3

Cu subiect asemănător, dar total fictiv este și Flight. Denzel Washington joacă rolul unui pilot cam alcoolic și drogangiu, care trebuie să răspundă în fața autorităților ce-l anchetează în urma unui accident aviatic.

10. Patriots Day – Nota IMDB: 7.4

Povestea atacului din 2013 de la maratonul din Boston și nebunia care a urmat.  Un film cu multe împușcături și cu Mark Wahlberg (care e chiar din Boston) în rol principal.

11. The boy who harnessed the wind – Notă IMDB: 7.3

Într-o notă mai veselă, acest film spune povestea reală și emoționantă a unui băiat simplu din Malawi, care, pasionat fiind de fizică, găsește o modalitate ingenioasă de a-și salva comunitatea în urma unei secete care-i lasă pe oameni fără hrană și apă.

12. The place beyond the pines – Nota IMDB: 7.3

O dramă în care Ryan Gosling joacă rolul unui motociclist cascador. Când află că partenera lui (Eva Mendes) este însărcinată, decide că soluția pentru a putea să-și întrețină familia este să-și folosească abilitățile pentru a jefui bănci. Bradley Cooper joacă rolul detectivului care pornește pe urmele lui. De aici povestea are parte de niste răsturnări de situație surprinzătoare pe care vă lăsăm să le descoperiți.

13. Miracle in cell no.7 – Notă IMDB: 7.5

Un film turcesc. Treceți peste preconcepții (dacă le aveți) și urmăriți acest film. Pe noi ne-a impresionat până la lacrimi. Deși începutul poate să vă descurajeze, aveți puțină răbdare, devine mai bun pe parcurs.

14. Boyhood – Notă IMDB: 7.9

Boyhood este un film special pentru că a fost filmat pe parcursul a 12 ani cu aceiași actori. Spune povestea unui băiat din primele zile de școală pâna la terminarea liceului.

15. Malena – Notă IMDB: 7.5

Tot prin ochii unui adolescent este spusă și povestea Malenei, o tânără frumoasă dintr-un orășel italian de provincie, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Filmul are un puternic impact emoțional pentru că arată cruzimea de care pot da dovadă oamenii închiși la minte. Inocența băiatului este zdrobită de realitatea societății în care trăiește.

16. The reader – Notă IMDB: 7.6

O dramă pentru care Kate Winslet a luat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță într-un rol principal. Acțiunea se petrece în Germania, după cel de-Al Doilea Război Mondial și îi are în prim plan pe Michael (Ralph Fiennes) și Hanna (Winslet), care formează un cuplu inedit, ea având de două ori vârsta lui. La un moment dat ea dispare fără explicație, iar cei doi se reîntâlnesc după 8 ani, când el ajunge s-o apere pe ea într-un proces.

17. The book thief – Notă IMDB: 7.6

Acțiunea începe puțin înainte de startul celui de-Al Doilea Război Mondial, în Germania nazistă, și o are în centru pe Liesel, o fetiță care este separată de mama sa și forțată să se mute într-un orășel muncitoresc, în grija unor părinți adoptivi. Aceștia ajung să adăpostească un fugar evreu cu care fetița se împrietenește. Cei doi dezvoltă o relație specială.

18. The boy in the striped pajamas – Notă IMDB: 7.8

Un băiețel de 8 ani, fiul comandantului unui lagăr de concentrare nazist, dezvoltă o prietenie imposibilă cu un copil evreu prins în lagărul tatălui său. Un film ce merită văzut cu siguranță.

19. Once upon a time…in Hollywood – Notă IMDB: 7.7

***SPOILERS AHEAD***

La sfârșitul anilor ’60, industria cinematografică de la Hollywood a început să se schimbe, iar starul TV Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) și cascadorul ce i-a fost dublură de-o viață, Cliff Booth (Brad Pitt), încearcă să se adapteze noii realități. Filmul are mai multe planuri, iar unul dintre ele este despre celebrele crime “Tate LaBianca”. Adepții lui Charles Manson au ucis cu sânge rece 7 persoane, printre care și Sharon Tate (Margot Robbie), actrița care era considerată printre cele mai frumoase femei din lume la vremea respectivă. Și cum filmul este regizat de Tarantino (al nouălea său film), “the shit hits the fan” la finalul celor aproape 3 ore. Unii zic că s-au plictisit urmărind filmul, nouă ne-a plăcut.

20. Bohemian Rhapsody – Notă IMDB: 8

Povestea parțială a legendarei trupe Queen și a lui Freddie Mercury. Concertul lor din 1985 (din cadrul festivalului Live Aid) a fost unul dintre cele mai electrizante concerte rock din istorie. Dacă ești fan Queen (și muzică rock în general), filmul ăsta este musai de văzut.

21. Black Swan – Notă IMDB 8

Despre cum uneori o pasiune sau o dorință ne poate lua mințile.

22. Crash – Notă IMDB: 7.8

O dramă urbană despre relațiile rasiale tensionate din Los Angeles. Viețile mai multor oameni de diferite etnii, aparent fără nicio legătură între ei, încep să se intersecteze și să scoată la suprafață prejudecățile, temerile și violența fiecăruia.

23. Okja – Notă IMDB: 7.3

Un film sud-coreean despre lupta dintre valorile morale care ar trebui să ne ghideze societatea și lăcomia unor oameni fără scrupule.

24. The theory of everything – Notă IMDB: 7.7

O dramă romantică ce ne permite accesul în universul privat al lui Stephen Hawking alături de soția sa.

25. The Impossible – Notă IMDB: 7.6

În 2004, Tailanda a fost puternic afectată de un tsunami. Acest film spune povestea unei familii de turiști americani prinși în vâltoarea acestui dezastru.

26. The Glass Castle – Notă IMDB – 7.1

Un film realizat după memoriile autoarei.

Viața nomadică alături de copii într-un scenariu rareori pozitiv. Familie disfuncțională, tată alcoolic și mamă absentă, dar care încearcă să stârnească imaginația copiilor în felul lor. Un fel de Captain Fantastic, dar varianta tristă. O să vă povestim și despre acesta din urmă când ajungem la categoria – Feel good movies.

Castelul de sticlă este povestea adevărată și tulburătoare a unei familii nonconformiste pentru care aventura, spiritul liber și traiul neîngrădit de reguli inutile sunt mai presus decât confortul unui cămin tipic. Soții Walls își cresc cei patru copii învățându-i să nu se teamă de nimic, să gândească liber, să fie independenți, dar toate acestea vin cu prețul unei vieți de nomazi, al absenței unei case decente și, de multe ori, al lipsei mâncării și hainelor. Rex Walls, tatăl, un tip carismatic, de o extraordinară inteligență, îi învață pe copii istorie, fizică, vânează demoni împreună cu ei pentru a-i face să-și depășească temerile, le dăruiește stelele de pe cer de ziua lor, dar, dincolo de toate, nu reușește să le asigure un trai decent. Peste ani, fiica cea mijlocie, Jeannette, își povestește copilăria într-o carte unică, de un umor extraordinar, dar și de o profunzime emoționantă.

27. 127 de ore – Notă IMDB 7.6

 

Ce poată să meargă rău când pleci singur în explorare prin canion? Un film realizat după o poveste reală.

28. A beautiful mind – Notă IMDB 8.2

 

29. The Pursuit of Happyness – Notă IMDB 8

Bazat pe povestea reală a unui tată ce nu are casă și se străduiește să își construiască o carieră, în timp ce încearcă să își susțină fiul în mijlocul haosului din jurul lor. Dacă nu l-ai văzut încă, trebuie să îl pui pe listă pentru o seară de sâmbătă sau duminică liniștită. S-ar putea să și plângi puțin.

30. The King’s Speech – Notă IMDB 8

O altă poveste reală. De data aceasta despre regele George al VI-lea și terapeutul ce l-a ajutat să treacă peste bâlbâiala lui. Genul de film pe care îl mai revezi la ceva timp.

31. Spotlight – Notă IMDB 8.1

Povestea reală despre cum o publicație a scos la iveală abuzurile sexuale asupra copiiilor realizate de către Biserica Catolică.

32. American Hustle – Notă IMDB 7.2

33. United 93 – Notă IMDB 7.5

Filmul urmărește povestea unuia dintre avioanele din atentatele teroriste de pe 11 septembrie 2001. Nu vrem să vă dezvăluim mai mult pentru a evita spoilerele.

34. The Social Network – Notă IMDB 7.7

Foarte pe scurt – povestea despre cum a apărut Facebook. Asta ca să mai și schimbăm puțin registrul filmelor reale ce au la bază drame, atacuri și atentate. Dar doar pentru scurt timp, pentru că trecem la filmul următor.

35. Pianistul – Notă IMDB 8.5

Un pianist polonez trăiește în ghetourile din Varșovia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. O adaptare după autobiografia pianistului Wladyslaw Szpilman.


Cam aceasta este lista noastră de drame și filme inspirate din fapte reale. Probabil mai sunt multe altele care puteau să se potrivească în această listă și pe care le-am omis, așadar așteptăm să ne spui.

Dacă nu sunt și filme foarte vechi aici asta este pentru că o să urmeze și categoria de filme clasice (Nașul, Pulp Fiction, Lista lui Schindler).

Cred că se potrivește la fix lista asta cu vremea ploioasă de afară. Popcorn și enjoy!

Nu uita să ne urmărești și pe YoutubeFacebook sau Instagram.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

9 comments