• Menu
  • Menu

Ambasada Americana in Iran

America si Iranul au avut o istorie cel putin interesanta impreuna. Nu stiu daca am dreptate, nu stiu daca am inteles toate lucrurile intamplate intre ei, insa o sa va spun povestea asa cum am inteles eu ca s-a intamplat.

In trecut relatiile dintre America si Iran au fost chiar bune.

Revolutia islamica

A fost punctul de cotitura in ceea ce priveste relatiile dintre cele doua tari. Poporul dorea sa il captureze si sa il pedepseasca pe Sahul Mohammed Reza Pahlavi. Sahul insa emigrase in America unde a cerut si a primit azil politic.

Poporul, suparat, a decis sa se razbune. Crezand astfel ca vor putea sa convinga America sa le trimita fostul conducator, au luat cu asalt Ambasada Americana din Teheran unde au capturat, timp de 444 de zile 53 de persoane.

Mai multe tentative si operatiuni de eliberare au avut loc insa toate fara succes.

Imi e greu sa imi dau seama in tot acest avant de intamplari cine a gresit mai mult, cert imi este ca ambele tari au avut partile lor de vina!


 

De atunci Iranul a incetat sa mai fie o tara vazuta ok. Din cauza acestei intamplari a devenit brusc un fel de paria in grupul „tarilor in care sa mergi”. Si eu m-am lovit de lucrurile acestea cand ma pregateam sa plec spre Iran.

In continuare imi e greu sa inteleg de ce. Poporul este foarte amabil, vesel si primitor. „A guest is a gift from God”. Acestea sunt vorbele pe care fiecare iranian ni le-a spus si nu doar atat, ne-a facut sa le si simtim. Mereu draguti, mereu politicosi si omenosi, mereu dornici sa te ajute, sa interactioneze cu straini.

Revenind la ambasada…


De atunci si pana azi, trecand atat de mult timp, relatiile nu si-au revenit total pe fagasul normal… Ambasada Americana din Teheran sta dovada.

Cu toate ca „nu ai voie sa faci poze”, „lor nu le place cand turistii se plimba pe langa ambasada si fac poze”, cu toate ca inclusiv doua femei ne-au oprit si ne-au spus lucrurile astea pe care le auziseram deja, am riscat! Zidurile gardului de la Ambasada Americana in Iran erau prea fascinante sa le pot rezista!

Iran 1-244_1200x800 Iran 1-245_1200x800 Iran 1-246_1173x800 Iran 1-249_1200x800 Iran 1-251_1200x800 Iran 1-241_1200x800 Iran 1-242_1200x800 Iran 1-243_1200x800

 

Intamplarile despre care v-am povestit mai sus au avut loc in data de 4 noiembrie 1979. Atunci a fost luata sub asalt Ambasada Americana la Teheran. Daca as fi „ei” sincer nici eu nu as vrea turisti plecati din tara cu pozele astea. Nu e ca si cum poporul este asa, nu e ca si cum nu au trecut 35 de ani de atunci. Am iertat altele MULT mult mai rele iar noi inca ne aruncam cu praf in ochi cu asta?


Oamenii oricum isi vad de viata. Trec pe langa zidurile astea si nu cred ca mai inseamna asa multe. Am intalnit foarte multi iranieni care aveau rude sau prieteni in America, multi care vor sa plece sa faca scoala acolo, asculta muzica Americana si se uita la filme.

Poate marile branduri de fast food nu au patruns si nu au voie in Iran, dar au altele, asemanatoare, locale. Asta nu e deloc un lucru rau!

Iranul nu este asa cum poate vi-l imaginati voi. Rau, abrupt, periculos, necivilizat! Ba tocmai! Este extrem de civilizat si de bine pus la punct. Aici am intalnit cele mai multe autostrazi pentru un singur oras, cele mai confortabile autobuze de noapte, cei mai primitori oameni…

Iran 1-252_1200x800 Iran 1-254_1200x800

 

Sunt curioasa daca zidurile Ambasadei se vor sterge prea curand de mesajele pe care le poarta.

Citind aceste randuri si vazand aceste poze o sa va rog sa nu va umpleti de ura si de prezumtia ca stiti voi totul mai bine. Adevarul nu e in mainile noastre, probabil nici la indemana noastra.

La nici cativa pasi de ambasada oamenii isi vad de treaba linistiti…

Iran 1-240_1200x800

 

Prima zi in Iran deja incepuse interesant. Intrigi, putina aventura si adrenalina, apus de soare si mai tarziu prima moschee.

Teheran ziua 1-22_1200x800

Povestea continua…

Later Edit: am uitat sa va recomand si un film, Argo!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments