Cracovia este una dintre bijuteriile Poloniei, unul dintre acele orașe care te cuceresc de la prima vedere. Fie că ești pasionat de istorie, arhitectură sau pur și simplu îți place să te plimbi pe străzi pline de viață, Cracovia le are pe toate. Fostă capitală regală a Poloniei, orașul combină perfect farmecul medieval cu o atmosferă tinerească și vibrantă. De la impunătorul Castel Wawel, care veghează asupra orașului, până la cafenelele cochete din Piața Centrală (Rynek Główny).
Cum ajungi în Cracovia
Din Oradea sunt vreo șase ore și-un pic de condus, deci este destul de aproape pentru cei care locuiesc în vestul țării și vor să meargă cu mașina.
Dacă plănuiți o vizită mai scurtă, varianta simplă este zborul direct. Din fericire, începând cu luna noiembrie (2024), Wizz Air va avea zboruri directe către Cracovia în zilele de luni, miercuri și vineri.
Noi considerăm că merită o aventură în Sudul Poloniei, sau măcar un city break în Cracovia.
Unde te cazezi în Cracovia
În Cracovia noi am închiriat acest apartament. Am fost foarte mulțumiți și ne-am simțit ca acasă. Ne-a plăcut foarte mult faptul că aveau și jucării, dar și mașină de spălat rufe, detergent, tot ce trebuie. Inclusiv loc de parcare.
Găsiți multe cazări în Cracovia, în funcție de nevoile și bugetul vostru.
Iar pentru Energylandia ne-am cazat în Zator la Rubin Apartment. Și aici am apreciat apartamentul cu totul (care arată mai bine în realitate decât în poze), am avut și aici loc de parcare.
Ce poți face la o vizită în Cracovia
1. Grădina cu experimente
Nici nu știu cum să vă explic în cuvinte cât de mult ne-a plăcut acest loc! Grădina cu experimente este un parc educativ foarte mare (are mai mult de șase hectare), împărțit în mai multe categorii – optică, mecanică, acustică, loc de joacă… găsiți de toate și chiar pentru toată familia. Chiar și cei mai mici exploratori se vor distra cu siguranță, chiar dacă nu vor pleca de aici cu Legea atracției universale învățată. 🙂
Trebuie să recunosc, dacă nu era vorba de somnul de prânz al lui Eric, stăteam toaaaatăăă ziua! Știam însă că în zilele următoare deja avem programată o zi fără somn de prânz iar noi încercăm să evităm pe cât posibil aceste zile.
Ei bine, revenind la Grădina cu Experimente, este un loc perfect pentru o zi petrecută în natură, dar o zi în care și înveți lucruri în joacă. Da, chiar și adulții au multe de învățat de aici. Am văzut și copii care tocmai învățau să meargă, deci și mai mici decât Eric, dar care se distrau grozav.
Locul este deschis de Luni până Vineri între 9 și 17, Sâmbătă și Duminică între 10 și 19. Prețul pentru adulți este de 21 de zloți, copiii sub trei ani au intrarea gratuită iar copiii între trei și șase ani plătesc 14 zloți.
Grădina aparține de Muzeul de Inginerie și Tehnică din Cracovia, cred că merită și acesta o vizită.
Vedeți aici vlogul cu experiența noastră
2. Piața Centrală sau inima Cracoviei
Este una dintre cele mai mari piețe medievale din Europa și un loc plin de viață, istorie și farmec. Clădirea Sukiennice (sau Hala Postăvarilor) este locul unde se vindeau mătăsuri și condimente în Evul Mediu și este considerată unul dintre cele mai vechi mall-uri din lume.
Tot celebră este și Biserica Sfânta Maria, aflată în același loc, renumită pentru altarul său gotic sculptat de Veit Stoss.
În fiecare oră, din turnul bisericii se aude sunetul emblematic al trâmbiței Hejnał, un ritual foarte vechi, care apare menționat încă de pe la 1392.
3. Castelul Wawel
Poate cel mai important simbol al Cracoviei este Castelul Wawel, o fortăreață impunătoare care a fost, timp de secole, reședința regilor Poloniei. Situat pe Dealul Wawel, acest castel oferă o privire fascinantă în trecutul regal al țării, dar are și o panoramă superbă asupra Vistulei. Toate astea în timp ce îmbină cu succes mai multe stiluri arhitecturale.
Cu un toddler de 2 ani jumate mai greu cu vizitatul, n-am vrut să fim noi cei care au spart vreun exponat vechi de sute de ani, deci am admirat doar exteriorul castelului Wawel, dar chiar și așa ne-a plăcut. Pe același deal se află și catedrala, locul unde erau încoronați și înmormântați regii polonezi.
View this post on Instagram
4. Fotosinteză pe malul râului Vistula
Am avut noroc de vreme bună și ne-am plimbat pe malul râului Vistula, care curge chiar pe la baza dealului regal, iar malul său este locul perfect pentru o după-amiază petrecută la soare.
5. Mina de sare Wieliczka
La doar câțiva kilometri de Cracovia se află mina de Sare Wieliczka, un loc unic, inclus printre primele pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Această mină, care funcționează de peste 700 de ani, este un labirint subteran de tuneluri și camere sculptate în sare.
Oferă o incursiune fascinantă în lumea mineritului medieval. Turiștii pot admira sculpturi din sare, capele magnifice, inclusiv celebra Capelă Sfânta Kinga, toate aflate la peste 100 de metri adâncime. Este o experiență în sine și este probabil unul dintre cele mai vizitate locuri din Polonia.
6. Cartierul evreiesc din Cracovia
Kazimierz, fostul cartier evreiesc din Cracovia, este un loc plin de istorie și cultură. Acesta îmbină astfel tradițiile iudaice cu o atmosferă boemă. Odinioară, un centru vibrant al comunității evreiești, Kazimierz păstrează încă urmele trecutului, cu sinagogi istorice, străzi înguste și piețe care au fost martore la secole de viață comunitară.
După Al Doilea Război Mondial, cartierul a renăscut, devenind o zonă populară pentru artiști, restaurante și cafenele, oferind o experiență autentică.
Găsiți aici o listă de lucruri de făcut și văzut în această zonă.
7. Fabrica lui Oskar Schindler
Fabrica lui Oskar Schindler, transformată astăzi într-un muzeu, este un loc esențial de vizitat pentru oricine dorește să înțeleagă tragedia celui de-Al Doilea Război Mondial și salvarea eroică a sute de vieți evreiești. Situată în cartierul Podgórze, fabrica adăpostește o expoziție emoționantă despre ocupația nazistă a Cracoviei și despre impactul războiului asupra orașului. Aici poți explora biroul lui Schindler și te poți conecta cu istoria tragică și eroică a Holocaustului, povestită prin mărturii și fotografii impresionante.
8. Muzeul Mocak
Aproape de fost fabrică a lui Schindler este MOCAK, Muzeul de Artă Contemporană, locul ideal pentru iubitorii de artă modernă și inovație. Găzduiește o colecție impresionantă de lucrări contemporane, care explorează teme actuale și provocatoare. Expozițiile sale, care includ atât artiști polonezi, cât și internaționali, își propun să provoace gândirea și să ofere noi perspective asupra artei și societății de astăzi.
Există și o zonă dedicată celor mici, deci este cu siguranță un loc potrivit pentru toată familia.
9. Lacul Zakrzówek
Lacul Zakrzówek este o adevărată bijuterie ascunsă la marginea Cracoviei, un loc de relaxare și recreere pentru localnici și turiști. Format într-o fostă carieră de calcar, lacul este cunoscut pentru apa sa cristalină de un albastru profund, fiind o destinație populară pentru scufundări și plimbări. Deși nu este permisă înotarea în mod oficial, frumusețea naturală a locului și peisajele deosebite îl fac un loc de refugiu perfect pentru cei care vor să evadeze din agitația orașului.
10. Rynek Underground
Rynek Underground este o atracție fascinantă situată chiar în inima Cracoviei, sub Piața Centrală, ce oferă vizitatorilor o incursiune în istoria medievală a orașului. Muzeul subteran dezvăluie ruinele și vestigiile unei piețe vechi, care datează de sute de ani. Printr-o combinație de tehnologie modernă și exponate arheologice, turiștii pot explora viața de zi cu zi a orașului medieval. Oricine poate întelege astfel mai bine evoluția Cracoviei de-a lungul timpului.
11. Energylandia
Și dacă tot ajungeți în Cracovia, ar fi păcat să nu alocați și o zi de distracții la Energylandia. Este unul dintre cele mai faine și mai libere parcuri de distracții în care am fost. E la o oră distanță de Cracovia, în Zator, și se poate ajunge cu mașina, trenul sau autobuzul.
Ce ne-a plăcut mult a fost că au suficiente atracții pentru toate vârstele și gusturile. De la bărcuțe care plutesc pe un râu atât de încet încât cred că și un bebeluș s-ar plictisi, până la al doilea cel mai rapid roller coaster din Europa, Hyperion, care atinge 142 km/h! Sunt 20 de roller coastere pentru iubitorii de adrenalină și multe ”tiribombe” pentru cei mici.
Peste tot am avut timp de așteptare zero. La distracțiile pentru copii chiar era așa de liber încât acolo unde Eric mai voia o tură, nici nu era nevoie să coborâm. La multe dintre ele eram doar noi. E drept că am fost în timpul săptămânii, în septembrie. Probabil că weekendurile de vară sunt mult mai aglomerate, dar oricum îmi imaginez că e mai liber decât la cele mai cunoscute parcuri de distracții din Europa.
Și e și (foarte) ieftin! Am plătit în jur de 450 de lei pentru 2 adulți și un copil de sub 3 ani pentru 8 ore de distracție. A mai costat și parcarea vreo 30 de lei și ce am mai consumat în parc. Oricum mai mult decât ok prețurile.
Câteva detalii importante despre parc
Tot parcul este foarte curat. Am găsit și restaurante cu mâncare sănătoasă, cu toate că predomină junk food. Ne-a plăcut mult și faptul că nu se fumează oriunde, ci sunt zone special amenajate. Am intrat și cu apă, dar și cu gustări, nu am avut probleme din acest punct de vedere. Noi eram pregătiți cu mâncare sănătoasă, în cazul în care găseam în parc doar hot dogi, clătite și gogoși.
12. Grădina Botanică Kapias
Pentru că am stat și în Zator două nopți, în drumul nostru spre următoarea destinație, Wroclaw, ne-am oprit și la Grădina Botanică Kapias. Loc pe care îl și recomandăm mai departe. Ce găsiți aici? Mai multe grădini tematice foarte frumoase. Grădina japoneză, englezească etc…
Pentru noi a fost o pauză bună. Iar după prânz puștiul a dormit iar noi ne-am văzut de drumul nostru spre Wroclaw.
Unde mănânci în Cracovia
Am stat puțin în Cracovia și n-am apucat să testăm multe restaurante, dar unul pe care cu siguranță îl vom ține minte este Soup Culture, unde am mâncat cea mai bună supă de linte în pâine sau ce-o fi fost recipientul comestibil în care a venit. Yuuuum! (Am mâncat de două ori la ei.)
Și-am mai observat că sunt foarte multe restaurante indiene cotate bine pe google maps. Noi am testat unul dintre ele și nu am regretat.
Cred că o nouă vizită in Cracovia o să fie OBLIGATORIE în viitorul apropiat, căci simțim că aveam mult mai multe de făcut și văzut. Chiar vă invităm să ne spuneți ce am ratat important și în materie de locuri de vizitat, dar și în materie de restaurante.
Le mulțumim celor de la Institutul Polonez (Facebook, Instagram, Youtube) pentru colaborarea în acest proiect de descoperire și explorare a Poloniei de Sud. Urmează mai multe ghiduri de călătorie din fiecare destinație, dar și un ghid complet pentru traseul nostru. Le găsești pe toate în categoria Polonia de Sud. Stay tuned!
Spor la călătorit!
Leave a reply