• Menu
  • Menu

Din nou pe Via Transilvanica (P)

România este o poveste frumoasă care merită descoperită pas cu pas. O țară cu peisaje atât de spectaculoase, oameni primitori la sat și bucate de te lingi pe degete. Tocmai din acest motiv suntem absolut îndrăgostiți de Via Transilvanica, ne place energia cu care ne încărcăm la fiecare vizită.

Am revenit cu multă bucurie pe potecile acestui traseu. În 2022 nu am reușit să ajungem, cu toate că ne doream să continuăm tradiția începută în 2020 de a merge în fiecare an pe „drumul care unește”. Găsiți aici materialele din 2020 și aici cele din 2021.

Ce este Via Transilvanica?

Via Transilvanica este o potecă marcată, potrivită pentru drumeții pe jos ori cu bicicleta (sau călare, dacă aveți cal). Traseul începe la Putna și se termină la Dobeta Turnu Severin, având puțin peste 1.400 de kilometri.

Pentru cei care vor să îl parcurgă, în întregime sau doar bucăți din el, găsiți ghidul drumețului care vă oferă absolut toate informațiile necesare pentru a traversa România la pas. Este un document foarte bine pus la punct cu absolut toate detaliile de care aveți nevoie pentru fiecare zi de drumeție pe Via. Este disponibil în patru limbi: română, engleză, germană și maghiară.

Traseul Tășuleasa Social – Bistrița Bârgăului

În luna septembrie, 200 de angajați din grupul de companii E.ON România vor parcurge în totalitate Via Transilvanica, în regim de ștafetă. Primele două echipe au plecat la 1 septembrie din capetele traseului, una din Drobeta Turnu Severin și una din Putna. Fiecare echipă străbate trei zile de traseu, dă ștafeta următoarei echipe și tot așa până când ultimele echipe se vor întâlni undeva la mijloc.

Puteți urmări și voi aventura lor în timp real pe unul dintre canalele de mai jos:

Iar aici găsiți o hartă interactivă unde puteți vedea cât au parcurs până acum din Via Transilvanica și cât mai au de mers. Tot aici găsiți și povești din fiecare zi de drumeție. Poate sunteți curioși ce mai face mascota neoficială a inițiativei „energia lui împreună”, câinele Liber, care merge la pas cu echipele E.ON încă de la Drobeta Turnu Severin.

Eu am parcurs alături de una dintre echipe traseul Tășuleasa Social (sau km zero al Via Transilvanica) – Bistrița Bârgăului.

Am avut noroc de vreme frumoasă, perfectă pentru drumeții în natură și surprins din dronă peisaje faine.

Traseul a fost de dificultate medie, am avut de urcat, dar pante destul de line, nimic dificil. Puteți vedea în vlogul de mai jos detalii despre drumeția noastră.

Pro tip – eu mi-am luat aplicația Tracklia, prin care am putut să urmăresc traseul marcat direct pe Google Earth (scrieți în comentarii dacă vreți să detaliez). Este o modalitate bună prin care vă asigurați că nu vă rătăciți și îndepărtați de la traseu. Chiar dacă este bine marcat, pe parcursul celor 1.400 de km mai sunt zone unde marcajele au fost șterse sau vandalizate.

Tocmai din acest motiv traseul (ca toate traseele montane) are nevoie de întreținere și verificări constante.

E.ON și Via Transilvanica

Compania a devenit partener de sustenabilitate pentru „drumul care unește” în 2020, atunci când a marcat 100 de km. În 2021 a ales să se implice iar. Pentru fiecare client care și-a activat factura electronică, E.ON a marcat încă un metru de traseu, adică încă 100 de kilometri.

Iar anul acesta cei de la E.ON au decis să devină cu adevărat promotori ai unui stil de viață sănătos, sustenabil și verde. E prima companie ai cărei angajați vor parcurge integral cei 1428 de km de Via Transilvanica. Am aflat că atunci când au lansat intern inițiativa #EnergiaLuiÎmpreună, locurile s-au dat în maxim 10 ore.

Ba mai mult, pentru a asigura sustenabilitatea acestui proiect, au montat la Tășuleasa Social panouri fotovoltaice, soluția de 30 de kw, tocmai pentru a alimenta cu și mai multă energie (verde) acest proiect.

Și apropo, știați că în jurul Via Transilvanica sunt peste 300.000 de clienți E.ON de energie verde? Acești clienți au ales soluții de eficiență energetică atât pentru casa, cât și pentru afacerea lor.

Care sunt soluțiile eficiente energetic oferite de E.ON România ?

Dacă ești client E.ON poți să te implici și tu în această inițiativă și să susții Via Transilvanica. Activează factura electronică din contul de client E.ON Myline până pe 30 septembrie și E.ON va dărui energie pentru întreținerea acestui drum.

Iar dacă vreți să descoperiți Via Transilvanica, nu trebuie decât să vă hotărâți ce rute vreți să parcurgeți, citiți ghidul, vă luați echipamentul de drumeție și energia aia bună cu voi și la drum!

Unde am stat noi de data aceasta

În primele zile, cât ne-am plimbat toți trei și am făcut mici bucăți de Via Transilvanica ne-am cazat la Popasul Transilvania. Un loc ok, pricipalul avantaj fiind faptul că au și restaurant, dar majoritatea camerelor au și o super priveliște.

Pentru noi nu prea era posibilă cazarea la Tășuleasa Social pentru că am înțeles că au camere comune, iar asta însemna să trezim pe toată lumea în cazul în care plângea Eric peste noapte.

Apoi în Bistrița Bârgăului ne-am cazat la una dintre pensiunile recomandate în ghidul Via Transilvanica, pensiunea Ony, unde pricipalul avantaj este că au două piscine, ce se pot folosi vara.

Și tot în Bistrița Bârgăului am servit cina la punct gastronomic Maria Bidian unde am mâncat poate cea mai gustoasă pâine de până acum (și nu numai).

Dacă aveți întrebări, le aștept. Fiind a 3-a tură pe Via Transilvanica am prins deja destul de multă experiență și pot încerca să vă ajut.

Sper că v-am inspirat și distracție plăcută pe Via!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.