• Menu
  • Menu

De vizitat în România: 15 locuri superbe și puțin cunoscute (partea a 3-a)

Avem foarte multe locuri de vizitat în România ce au puterea să îți taie răsuflarea. O parte dintre ele atât de puțin știute încât nu le găsești pe maps sau notate în jurnale de călătorie. Locuri în care natura ți se arată în toată frumusețea ei, dar și oamenii. Destinații spre care trebuie să mergi la picior deseori, locuri în care nu te aglomerezi.

Ca să fie tabloul complet cu locuri fără aglomerație de vizitat în România, găsești aici partea a 2-a iar aici partea 1.

1. Poiana lui Gălan – coordonate aproximative GPS 

Un loc pe care nici nu îl găsești pe maps, superb și puțin mai complicat de ajuns pentru că nici GPS-ul nu știe mereu drumul cel bun. Poți ajunge fie din Piatra Fântânele, ținând drumul forestier spre Lunca Ilvei, apoi la un moment dat se face dreapta pe drumul forestier Gălan, fie urcând direct din Lunca Ilvei.

Atenție, dacă mergeți dinspre Vatra Dornei, drumul pe google maps vă trimite prin Poiana Stampei, Tătaru, dar de pe dealul Tătaru nu mai există drum de mașina, chiar dacă google pe acolo vă trimite. De acolo se merge doar pe jos!

Noi am descoperit această poiană în aventura noastră pe Via Transilvanica, drumul unic de mers la picior, călare sau cu bicicleta prin România.

Iar în zilele senine puteți admira cel puțin 12 vârfuri muntoase în zonă! Vedeți poiana și în acest vlog.

Dacă nu intenționați să faceți Via Transilvanica la picior, dar ajungeți prin Pasul Tihuța, puteți merge pe traseul Piatra Fântânele, apoi vă recomandăm să și lăsați mașina și să continuați pe jos.

Apopo, Pasul Tihuța cu totul este foarte frumos, vă recomandăm să ajungeți prin zona lui Dracula.

Pe Via Transilvanica găsiți mult mai multe locuri de vizitat în România.

Cât despre Poiana lui Gălan, aceasta are 5 km lungime, deci e loc pentru toată lumea fără aglomerație. 🙂

2. De vizitat în România: Fundătura Ponorului – coordonate GPS

ATENȚIE – dacă mergeți cu mașina, traseul de pe google maps nu este corect! Folosiți Waze!

Mai este cunoscut acest loc și ca „Palma lui Dumnezeu”. Nu știm iarna dacă e la fel de frumos, dar în vară/toamnă e superb. Nu prea poți ajunge cu mașină joasă, drumul este foarte rău, dar drumeția la picior este lejeră și plăcută.

Mașina o lăsați acolo unde încep garajele, dacă aveți 4×4 se ajunge și până la Fundătura Ponorului la volan.

Iarna nu prea găsești pe nimeni pentru că majoritatea locuințelor sunt doar de vară. De cum începe să dea căldura găsești însă lapte și brânză de cumpărat, poți sta cu cortul prin curțile oamenilor și ai și pârâu pentru apă.

3. Gorunul de 900 de ani – coordonate GPS

Uite așa vă mai trimitem într-un sat, satul Mercheașa, locul unde se găsește cel mai vârstnic stejar din România. Vă dați seama, a supraviețuit încă de pe vremea când nici nu exista Transilvania. Oare ce ar avea de spus dacă ar putea să vorbească?

Și un fun fact – este nevoie de mai mult de 8 persoane pentru a înconjura arborele, având o circumferință de peste 9 metri.

Dacă nu ai ajuns încă la Bătrânul Carpaților, nu-i bai. A stat el 900 de ani, mai stă câțiva. 🙂

4. Geoagiu Băi – coordonate GPS

Când vezi fotografii de la Geoagiu Băi te întrebi dacă locul ăsta chiar există în România sau dacă e o fotografie din altă țară.

Istoria băilor merge până acum peste 2000 de ani, când erau o destinație de lux plină cu altare închinate zeităților. Probabil destinația preferată a elitei vremurilor, aici au fost descoperite și monede de aur, dar și plăcuțe de aur.

Descoperă mai multe aici.

5. De vizitat în România: dealul cu melci – coordonate GPS

Este unul dintre cele mai bogate puncte fosilifere din România, cu o vechime de peste 60 de milioane de ani, zonă în care putem admira și azi melci uriași pietrificați ce trăiau în apele calde ale mării Tetis.

Am mai povestit despre alte locuri fosilifere din România și în acest articol.

Poți să citești mai multe aici.

6. Insula Mica a Brailei – coordonate GPS

Încă unul dintre locurile probabil prea puțin apreciate și exploatate de la noi. Un loc de liniște și relaxare, dar și rezervație zoologică și botanică, având peste 200 de specii de păsări, 7 insule și ostroave și 52 de lacuri.

Ia binoclul la tine și așteptăm să ne spui ce specii de păsări întâlnești în plimbarea ta.

Citește mai multe aici.

7. Viaductul Ilii – coordonate GPS

Noi am dat peste el în una dintre explorările din apropiere de Brașov (evitând Brașovul) și ne-a plăcut foarte mult tocmai pentru că nu știam de el. Îți oferă o panoramă superbă asupra zonei, iar dacă ai noroc poți admira singur și în liniște apusul.

Nu e Amfiteatrul Transilvania, dar e cu siguranță un loc de vizitat în România.

Șiii, locul datorită căruia ne-am văzut numele în reviewurile de pe google. Awww, mulțumim!

8. Cheile Fenesului (Caprei)

În munții Apuseni există o rezervație mai puțin cunoscută ce te întâmpină chiar de la intrare cu peisaje ca în Avatar. Cheile Feneșului sau Cheile Caprei sunt locul perfect dacă îți place cățărarea și dacă îți plac sporturile extreme.

Găsești mai multe detalii și aici.

9. Cascada cu apa termala Toplita – coordonate GPS

Poate nu știați, dar pe teritoriul României nu avem doar izvoare cu ape termale, avem și cascade. Din punctul meu de vedere cascada aceasta este cea mai frumoasă iarna, când îngheață, dar asta nu se întâmplă mereu. E plăcut oricum să o admiri iarna și să simți căldura apelor sale.

sursă foto

10. Satul Bârnadul

Tot în zona Neamțului am descoperit și această bijuterie de cătun uitat de lume, dar cu peisaj de stațiune montană din Elveția. Știu ei ce știu oamenii care aleg să se mute aici.

Noi am ajuns până aici cu mașina, drumul era proaspăt nivelat și amenajat, dar probabil se strică repede, e bine să fiți pregătiți să faceți drumeția la picior.

Iarna se urcă dacă aveți 4×4 sau pe jos câțiva km, vreo 8 dacă am reținut bine.

11. Cheile Vârghișului – coordonate GPS

Probabil unul dintre cele mai frumoase locuri din Ținutul Secuiesc. Cheile acestea au cam patru kilometri și o mulțime de peșteri pe toată lungimea lor. Trebuie să știți însă că nu sunt accesibile publicului chiar toate, ci doar o parte.

Traseul este ușurel, plin de poduri, podețe și zone stâncoase. Găsești mai multe detalii și aici.

12. De vizitat în România: Peștera La Adam – coordonate GPS

Locul în care a fost descoperit un molar ce aparține lui homo spiens fossilis, cu o vechime de peste 100.000 de ani. Nu o să găsiți panouri de orientare până aici, puteți însă să găsiți căprioare.

O poți vedea și în vlog, de pe la minutul 6. Găsești mai multă inspirație și aici.

13. Tinovul de la Fantana Brazilor – coordonate GPS

Situat în platoul unui vulcan, Tinovul Fântâna Brazilor este un alt loc interesant de vizitat. Fun facts – această zonă există de pe vremea glaciațiunii, iar dacă ai noroc poți observa specia Roua Cerului, o plantă carnivoră.

Important de știut este faptul că oferă acces și persoanelor cu dizabilități.

Descoperă mai multe detalii aici.

14. Cetatea Orația – coordonate GPS

Este mai mult o ruină, aproape la drum, dar destul de bine ascunsă, astfel încât  puțină lume știe de ea. Găsești în acest articol mai multe locuri interesante și unde nu riști să te aglomerezi în județul Argeș.

BONUS

Și apropo de locuri frumoase din Argeș, satul Mățău (coordonate GPS) este cocoțat pe unul dintre cele mai înalte dealuri de la noi și merită să îi faci o vizită. Vezi mai multe foto de prin zonă în acest articol foaarte vechi.

15. Morile de apă de la Rudăria – coordonate GPS

Un alt obiectiv turistic prea puțin cunoscut, amplasat în județul Caraș-Severin. O expoziție inclusă în patrimoniul UNESCO, unică în Europa de Est. Găsești aici 22 din cele 48 de mori de apă ce existau cândva. De precizat că aceste 22 de mori sunt încă funcționale.

Poți să citești mai multe informații aici.


Cam asta a fost lista de azi cu 15 locuri fără aglomerație din România.

Spor la călătorit și aveți grijă de voi! Ne vedem și pe Facebook, Instagram (Simona și Alex) și Youtube, nu uita să îi dai un share! Hai și în grupul dedicat – România Lipa Lipa. Mulțumiiiim!

E suficient să scriem despre locuri fără aglomerație din România? Nu. Pentru că se pot aglomera imediat. Dacă ajungeți într-o destinație și e prea multă îmbulzeală, e simplu, plecați!

Câte destinații de vizitat în România știai din această listă?

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 comments