• Menu
  • Menu

Traseu în Dobrogea – cetatea Enisala, bujorii înfloriți și Munții Măcinului

Idei de traseu în Dobrogea

Încep să realizez că Dobrogea este probabil zona din România în care am explorat cel mai mult și de unde avem lista cea mai cuprinzătoare de obiective turistice. Nu toate sunt wow, dar majoritatea dintre ele sunt printre cele mai vechi obiective de vizitat la noi în țară.

Hai să descoperim împreună încă un traseu în Dobrogea. Potrivit poate pentru o mini-vacanță. Puteți însă să petreceți și mult mai mult timp în zonă, găsiți destule de făcut.

Săptămâna trecută am plecat la o nouă tură în Dobrogea, să căutăm bujori. Am postat mult despre asta atât pe Instagram, dar și pe Facebook sau TikTok. E gata și vlogul, vi-l lăsăm pentru inspirație.

Mini vacanță în Dobrogea

Ne-am cazat în Greci, La Livadă pentru că ne doream să fim aproape de traseul Cozluk din Munții Măcinului, traseu pe care știam că găsim și bujori. O altă opțiune de cazare pentru noi era Casa Filip din Sarichioi.

În prima seară am dat o fugă și până la Cetatea Enisala pentru apus.

Si bine am făcut, pentru că am găsit bujori și în pădurea din apropiere de cetate. Chiar mai mulți decât ne așteptam.

Ziua Bujorului se sărbătorește în fiecare an pe 15 mai, sunt 5 sau 6 rezervații de bujori oficiale în România, dar găsiți această plantă în multe alte locuri. Înflorește în jurul acestei date și rămâne înflorit cam 10 zile pe an.

Bujorul românesc sălbatic este o specie aparte, protejată de lege, supraviețuitoare a erelor glaciare. Aparent se găsește doar în România sau Turcia, deci este cu atât mai prețioasă. Dacă întâlniți aceste flori, bucurați-vă de ele în mediul lor natural! Nu le rupeți, nu le distrugeți!

Traseul Cozluk din Munții Măcinului

Un traseu în Dobrogea pe care vă recomandăm să îl încercați, mai ales în această perioadă frumoasă de primăvară. Temperatura este la fix, urcările sunt ușoare, așadar credem că este foarte potrivit și pentru copiii care nu obosesc repede. Durează în jur de 4-5 ore, depinde câte pauze faceți și are o formă circulară.

Puteți începe traseul (bulină roșie) direct din satul Greci, însă țineți cont că până la intrarea în pădure se merge pe câmp, prin soare, fără locuri cu umbră, ceea ce poate fi neplăcut dacă sunt peste 20 de grade. Vestea bună este că această porțiune se poate face și cu mașina. Sunt vreo 6 km din sat până la barieră, deci dacă alegeți să mergeți cu mașina scutiți 12 km dus-întors, adică niște ore bune. Peisajul este frumos, dar dacă vă știți sensibili este bine să evitați expunerea.

Google maps știe să vă ducă până la Copacul lui Bezegheanu, de acolo urmați drumul de pământ până la barieră.

Acolo vă așteaptă un alt copac superb, parcă pus la fix pentru cele mai frumoase momente de odihnă și relaxare post traseu.

 

Chiar dacă la început de traseu îmi era răcoare, până am ajuns la final eu am reușit să fac și insolație, pe 11 mai. Mi-am acoperit și capul în porțiunea de final unde bătea soarele direct și nu era umbră, dar tot nu a fost suficient. Sunt foarte sensibilă la soare.

Ce să luați la voi pentru o zi de explorare în Dobrogea?

Drumurile in Dobrogea sunt ok în mare parte, dar mai sunt și porțiuni în curs de asfaltare sau vechi și vălurite, deci e bine să mergeți cu prudență. Plus că noaptea mai apar și animale pe drum (iepuri, vulpi, arici).

Cât despre trasee, mi se pare foarte important să mergeți echipați corespunzător în explorare.

Ce să aveți la voi?

  • Cremă de plajă
  • Pălărie/ceva de acoperit capul
  • Cel puțin 2 litri de apă de persoană
  • Încălțăminte lejeră, potrivită pentru drumeții
  • Imbrăcăminte lejeră
  • Ceva gros pentru momentele când bate vântul, ori pe seară. La Enisala sus de exemplu este chiar răcoare.
  • Încălțăminte mai înaltă/acoperită. (în Dobrogea trăiesc 2 specii de viperă. Din căutările noastre nu au fost cazuri în care vipera să atace din senin, ci atunci când oamenii au încercat să pună mână pe ea, dar e bine să fiți prevăzători oricum). Găsiți la Doru Panaitescu un articol foaaaarte cuprinzător despre vipere. Chiar vi-l recomand.

Ce mai poți vizita în Dobrogea

Găsești idei din plin despre ce mai poți vizita în Dobrogea în articolele din categoria dedicată. Poți să te inspiri și din vlogurile noastre de pe Youtube

Sunt și lanuri de lavandă în zonă. (Aici un articol unde găsești și mai multe lanuri de lavandă de prin toată România).

Sunt multe de văzut, păcat însă că la multe dintre obiective poți ajunge doar dacă știi ce cauți. Sunt prea puține indicatoare rutiere și prea puține panouri informative la fața locului.

Care e locul tău preferat din Dobrogea și în ce moment al anului? Nu uita să te abonezi la blog și pe Youtube și să folosești și tu hashtag-ul #RomaniaLipaLipa.

Spor la călătorit!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.