• Menu
  • Menu

Descoperă Veliko Tarnovo, la doar 180 de km de București. Ghid de călătorie.

La doar trei ore de București, la vecinii bulgari, te așteaptă o destinație de city break grozavă – Veliko Tarnovo. Noi ne-am nimerit pe aici într-o toamnă cu frunze uscate, căzute și culori ce ne-au lăsat cu gura căscată.

Am plecat din București fără prea multe așteptări, în căutare de câteva zile departe de „biroul” din apartamentul nostru. Ne-a plăcut ce am găsit la vecini. Hai să vedem ce ai de făcut în zonă. Găsești aici opțiunile de cazare din Veliko Tarnovo.

Despre Veliko Tarnovo

Veliko Tarnovo, orașul țarilor, așa cum mai este denumit, a fost capitala Imperiului Bulgar în secolele 12 și 13. Ce ne-a surprins cel mai mult a fost pitorescul locului.  Ai o combinație de căsuțe mici și alei pietruite, scări ce te poartă prin oraș de pe un etaj pe altul.

Pe de altă parte în peisaj se amestecă și clădiri mari, comuniste, printre care și Inter Hotel Veliko. Pe booking eu îl găsisem la un preț foarte bun cu mic dejun, iar fotografiile, ce să spun, nu arătau rău. Apoi Alex a găsit acest video de mai jos.

Orașul mi s-a părut împărțit în partea mai nouă și cea veche. Majoritatea turiștilor se învârt în jurul părții vechi. Vă invităm să vă bucurați de o plimbare printre clădiri otomane, case tradiționale bulgărești, colorate și așezate una peste alta.

Foarte important!

Amândoi am fost de acord că în Veliko Tarnovo e important să ai o cazare plăcută, cu vedere.

A fost absolut genial când ne-am trezit de dimineață și am văzut din pat cum se trezea orașul. Apoi Alex a dat o fugă până jos la restaurant și ne-a adus cafea de savurat pe balcon. Era frig de dârdâiam, știți, frigul ăla care îți intră în oase dimineața, dar era atât de liniște, ceața se juca frumos pe dealurile din apropiere, fumuri groase se ridicau în depărtare.

Dintre toate, cred că strada Gurko a fost preferata mea, cu toate că sincer nu aș putea spune pe unde mi s-a părut mai frumos.

Cu siguranță și culorile astea de toamnă au contribuit la fascinația noastră. Am stat patru zile în Veliko, chiar dacă în mod normal în două zile acoperi cam tot ce e de văzut în zonă.

Ce ai de făcut în Veliko Tarnovo?

O să listăm cele mai importante lucruri de făcut, dar ordinea în care le faceți o decideți voi. Nu sunt unele mai impotante decât altele.

1. Să te plimbi pe străduțe și să te relaxezi privind peisajul din Veliko Tarnovo. Pe noi nu ne-a dezamăgit. La fiecare colț de stradă mai dădeai peste câte o panoramă neașteptată. Mergeți până pe peninsula Boruna traversând podul Stambolov.

Vedere din balconul nostru.

Uneori mergând pe străduțe ne întrebam – oare aici e o stradă sau ajungem în curtea cuiva?

De cele mai multe ori era o stradă. 🙂

2. Să te bucuri de mâncarea gustoasă, panorama frumoasă și prețurile decente de la restaurantele din Veliko Tarnovo. Probabil câștigătoare sunt restaurantele Ego unde noi am găsit cea mai bună combinație calitate-preț-atmosferă.

Noi ne-am simțit mai bine la restaurantul ce nu avea panoramă așa grozavă, cu toate că nu avem un motiv anume. Acum nu mai sunt nici eu foarte sigură care este Ego 1 și care Ego 2. Să le spunem Ego cu super vedere, dar fără plată cu cardul și Ego cu chelneri mult mai amabili și de treabă și plata cu cardul. Vă lămuriți și din video.

Pe mesele și băuturile din restaurantele Ego am lăsat în jur de 70 de lei amândoi de fiecare dată, mâncare din plin și băuturi.

Celălalt loc preferat de noi a fost Vkusoteria. Pentru burgeri super gustoși la prețuri foarte bune și un cappuccino delicios.

Poate să pară ciudat că precizez atât de sus mâncarea și scriu atâtea despre ea, dar avem cititori care au venit până în Veliko cât să mănânce aici și să admire priveliștea. Ce facem azi? Mergem până în Veliko să mâncăm și ne întoarcem. Super! Să mergem!

3. Vizitați castelul fostei capitale, Tsarevets.

Spune Wikipedia că fortăreața este cea mai importantă din Bulgaria, comparată deseori cu Roma sau Constantinopol.

Verificați programul de vizitare înainte de a merge. În extrasezon turiștii pot intra până pe la ora 17 maxim și aveți timp până la 18 să vizitați.

Încă de pe podul fortăreței deja mă fascina peisajul. Am prins în prima zi un apus de soare foarte fain.

 

Dar din interiorul zidurilor peisajul a fost chiar mai frumos.

Vă recomand și urcarea cu liftul panoramic, 2 leva de persoană, iar interiorul bisericii este diferit de orice altceva am vâzut până acum.

4. Vizitați cascada Hotnitsa și faceți trasee în natură.

Cum Alex se ocupă de traseu în general, eu nu știam sigur ce ne așteaptă la Cascada Hotnitsa. Nu știu cum este vara, dar noi am prins un spectacol de culori ce a dat un farmec aparte locului.

După ce am fost și la cascadă am hotărât amândoi că mai rămânem o zi în zonă.

5. Mergeți până în Arbanasi, Gabrovo sau Bojentsi.

Arbanasi este foarte aproape de Veliko Tarnovo, sunt mai puțin de 10 km între cele două, este foarte pitoresc iar noi am filmat de acolo la începutul videoului, când povesteam că seamănă cu drumul spre Mățău, în Câmpulung. 🙂

Între Gabrovo și Bojentsi l-aș alege pe cel din urmă, un orășel ca un muzeu al satului. Cred că v-am descris cel mai ușor ce-i de văzut pe acolo. În găsiți cam la o oră de Veliko Tarnovo, deci destul de aproape.

Link spre hartă

6. Admirați apusul

Aveți mai multe opțiuni, toate foarte bune.

De pe podul fortăreței.

De pe peninsula Boruna, unde se află și Monumentul Asenevtsi. De aici o să vedeți apusul de soare reflectat pe clădirile multicolore.

De la cazarea cu priveliște pe care o aveți.

Unde am stat noi în Veliko Tarnovo

Noi ne-am nimerit la Slavianska Dusha. Îi găsești aici pe maps. Camera era mare, curată, salteaua din patul dublu comodă, view frumos. Am povestit mai sus că mi se pare foarte important să ai priveliște frumoasă. Mai ales pentru că sunt multe opțiuni de cazare foarte frumoase.

Eu aici am avut ceva ghinion cu apa caldă, m-am nimerit în afara programului de vreo două ori și m-am mulțumit cu apă călâie și șervețele umede, cu toate că nu știu care e programul. 🙂 Alex a fost însă mult mai norocos decât mine.

Au și restaurant, noi am servit de la ei doar cafeaua. Pentru cazare am plătit amândoi 45 de leva pe noapte, deci pe la 110 lei.

Cred că nu ne mai rămâne să vă spunem decât distracție plăcută! 🙂

Înainte să pleci

Dacă ți-a plăcut nu uita să îi dai un share, să ne urmărești și pe Facebook sau Instagram (Simona și Alex) și să ne dai subscribe pe Youtube! Mulțumiiim!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

16 comments