Călătorii mai eficiente prin Europa
Incercand sa organizam super-duper excursia pe care o avem momentan in plan, din link in link am ajuns sa aflam despre biletul de tren InterRail.
Este o varianta excelenta pentru un concediu lung si frumos in Europa. Noi am experimentat 2 turnee fulger de cate 5000 – 6000 de km fiecare, ambele facute intr-un timp relativ scurt: 10 respectiv 7 zile. Tot ce putem spune este: nu e usor!
Masina nu iti permite sa te dezmortesti decat in cazul in care opresti si evident pierzi timp pretios :). Soferul este mereu obosit si chiar si in cazul in care nu este un singur sofer somnul nu este tocmai odihnitor.
Un alt dezavantaj este ca, tot pentru a avea cat mai mult timp pentru a ajunge dintr-un punct in altul se folosesc in mod normal autostrazile. Evident peisajele nu sunt cele mai wow.
Pe langa bugetul alocat pentru benzina/motorina este musai sa aveti buget alocat si pentru taxele de drum: mai mici sau mai mari in functie de fiecare tara – fie pe perioada determinata de timp fie pentru tronsonul de autostrada parcurs.
Avantajele biletelor Interrail
Descoperind acum aceste bilete suntem super super incantati! O vacanta in Europa de cateva zile/saptamani – pana la o luna, timp in care te poti deplasa cu trenul in peste 30 de tari suna tare tare bine.
Un alt avantaj este ca poti sa opresti in absolut orice oras iti doresti si in functie de tipul biletului InterRail poti ramane acolo oricat timp vrei sau iti permiti.
In plus trenul este un mijloc de transport destul de comod iar sansele de a apuca sa admiri peisajele sunt mai mari.
Informatii utile despre acest timp de bilete:
Avem doua categorii majore: Pentru mai multe tari sau pentru calatorii intr-o singura tara.
Variantele pentru mai multe tari adica InterRail Global Pass:
- Varianta 1: 5 zile de calatorie intr-o perioada de 10 zile
- Varianta 2: 10 zile de calatorie intr-o perioada de 22 de zile
- Varianta 3: Zi de zi timp de 15 zile
- Varianta 4: Zi de zi timp de 22 de zile
- Varianta 5: Zi de zi timp de o luna
Unde este valabil biletul Interrail
Sunt cuprinse 30 de tari din Europa dar atentie, biletul nu este valabil in tara in care sunteti rezidenti. Cele 30 de tari pentru InterRail Global Pass:
- Austria
- Belgia
- Bosnia-Hertegovina
- Bulgaria
- Croatia
- Cehia
- Danemarca
- Elvetia
- Finlanda
- Franta
- Germania
- Grecia
- Italia
- Irlanda
- Luxemburg
- Marea Britanie
- Macedonia
- Muntenegru
- Norvegia
- Olanda
- Polonia
- Portugalia
- Romania
- Serbia
- Slovacia
- Slovenia
- Spania
- Suedia
- Turcia
Prețuri Interrail
Momentan pretul celui mai ieftin bilet este de 175 de euro pentru varianta calatorit 5 zile din 10 si pentru categoria 25 de ani sau sub. Acelasi bilet dar pentru persoanele peste 26 de ani costa 267 de euro. Daca aveti inca 25 de ani sau sub profitati de ocazie si reducere. Din experienta 100 de euro asigura mancare si cazare pentru o zi in europa – LEJER!
In cazul in care doriti sa va plimbati o tara intreaga cu trenul exista bilete disponibile in aceasta varianta: InterRail One Country Pass. Preturie incep de la 36 de Euro – pentru Bulgaria, Macedonia si merg pana la 139 de Euro pentru Franta, Germania.
Mai multe detalii
Biletele sunt doar pentru cetatenii Europeni si sunt valabile insotite de un act de identitate: buletin sau pasaport.
Trenurile de mare viteza sau trenurile de noapte pot presupune extra taxe: de exemplu taxa de rezervare.
Un alt avantaj al acestor bilete este ca in unele locuri sau tari sunt oferite reduceri sau calatorii gratuite cu feribotul.
Site-ul dedicat este foarte bine pus la punct si va ofera toate detaliile necesare, sfaturi, ponturi pentru calatorii dar si un timetable in care puteti calcula de cat timp aveti nevoie aproximativ pentru calatoria planuita si tipul de bilet InterRail necesar.
Ati folosit acest timp de bilet sau va tenteaza sa il folositi? Suntem nerabdatori sa il incercam si vrem sa stim cat mai multe lucruri de la voi.
Eu as vrea sa calatoresc bucuresti-budapesta-viena-praga-studgart-bucuresti, este posibil cu biletul de 5 zile din 10? Si as vrea sa merg cu cativa prieteni turci care au viza schengen si rezidenta in romania pana anul viitor in vara, au si ei dreptul la bilet?
Da, se poate cu biletul de 5 zile din 10, in functie de cat timp vrei sa petreci in fiecare oras, cel mai bine e sa-ti simulezi pe bahn.com ruta pe care vrei sa o faci, functioneaza foarte bine, inclusiv de pe mobil (eu l-am folosit astfel in calatoria mea), si astfel iti faci o idee.
Prietenii turci vor achizitiona insa biletul Eurail, care e cam acelasi lucru, doar ca e putin mai scump. Avantajul lor, spre deosebire de tine, e ca, impreuna cu pasaportul turcesc, pot sa foloseasca biletul Eurail inca din Gara de Nord, tu poti sa-l folosesti doar incepand de la Lokoshaza, pana acolo iti trebuie bilet normal CFR.
Informativ, cu Interrail-ul, am ajuns dimineata in Budapesta, am vazut Citadela, dupa care m-am intors la gara, m-am suit intr-un tren Railjet, cateva ore mai tarziu coboram la Wien Westbahnhof, m-am plimbat ceva pe Mariahilfestrasse si prin centru, iar la caderea noptii ma suiam in tren, la cuseta, cu directia Berlin.
Suuuper idee! Sigur o sa incerc vara viitoare.
Multumim Lipa-Lipa pentru acest articol!
Sper sa reusesc sa plec pana fac 26 de ani :). Thanks for the tip 🙂
Ma tenteaza sa il folosesc, normal! Acum, cat mai sunt tanara!
Chiar ma gandeam acum cativa ani ca ar fi nice sa existe astfel de variante si… mai am un an in care pot sa profit!
Am mers vara trecuta cu Interrail-ul prin toata Scandinavia, 2 saptamani, 11000 de km si 10 tari, iar impresia e ca … mai vreau. Este „THE THING TO DO”, nici o alta vacanta de pana acum nu s-a comparat cu asta. Si facuta cu un buget de doar 1400 de euro…
O parte din impresii, aici: http://nustauacasa.blogspot.ro/2012/07/cu-trenul-la-cercul-polar-partea-1.html, asta pentru ca n-am terminat de scris si, recunosc, nu sunt asa talentat la asta.
Eu as pune-o ca obligatorie in viata fiecarui om. 🙂
Foarte interesant si util articolul, ideea cu Interrail-ul este excelenta! M-ati inspirat, ma apuc sa-mi fac planurile pentru „EUROTRIP 2014”! 😀
[…] nebunia asta din capul meu a inceput de la un articolul de pe Lipa-Lipa in care am citit despre InterRail, o companie specializata in vanzarea online a […]
Foarte util articolul! De cand am citit la voi despre Interrail, ma tot gandesc cum sa planific excursia asta pana sa fac 26 ani 🙂
10 zile de calatorie in 22 zile suna tentant, cred ca in 2014 o sa profit de trenuri si o sa vad cateva tari.
Hmmm. Ce bine ca ai abordat subiectul. Foarte interesant! Nu stiam despre asta, acum mi s-au aprins niste luminite si voi lua in calcul varianta.
Imi place ideea. Vreau si eu!