• Menu
  • Menu

Bled

Dupa ce am trecut pe la cetatea Golubac ne-am continuat lungul drum spre Bled.

Croatia 1

Croatia 2

Locul este superb! Atat lacul cat si orasul! Da, recomand Bled!

Bled 1 Bled 5

Dupa cum spuneam in trecut acesta este orasul Cremsnitului! Am gustat, am aprobat, va povestesc si voua.

Orasul cremsnitului

Prajitura a fost inventata de bucatarul de la Hotel Park – Bled, Slovenia. Mai exact pe creator il cheama Istvan Lukacevic, seful patiser de la acest hotel in anul 1953. Dimensiunile originale ale prajiturii sunt de 7×7 cm. Mai mult de 10 milioane de cremsnituri au fost facute in bucataria hotelului Park. Mai multe lucruri interesante despre prajitura gasiti aici.

Bled 24

Tot acolo am mancat si prekmurska gibanica, o prajitura din mai multe straturi de branza, mac, aluat si mar. Cu toate ca termenul de gibanica este pentru a descrie generic placinta (asa inteleg eu), sunt cunoscute diferite moduri de preparare specifice fiecarei tari. Oricum, ca si lucru interesant termenul de gibanica este raspandit si comun pentru tarile balcanice.

The prekmurska gibanica was chosen to represent Slovenia in the Café Europe initiative of the Austrian presidency of theEuropean Union, on Europe Day 2006. In March 2010, the EU gave Prekmurska gibanica Protected Geographical Statuswithin Europe.

Bled 25

Mancarea in Bled

Inainte de desert am mancat cateva lucruri interesante si tare gustoase la un restaurant local putin mai ascuns. Am retinut capuccino soup (nu era dulce, nu avea gust de capucino dar era tare buna), in general mancare cu multa carne si sos si bere locala: Lasko.

Plimbarea cu pletna

Bled 15

Ne-am plimbat prin oras la picior, cu pletna (barcuta) pana la biserica de pe insula (12 euro dus intors ) din centrul lacului Bled, am admirat imprejurimile si am facut poze. La biserica timpul de stationare este de 30 de minute. Suficient pentru a cumpara suveniruri, pentru a face poze, admira privelistea ba chiar si pentru o cafea si o gustare rapida la restaurantul aflat acolo.

Sus am mancat o alta prajitura locala – semana mai mult sau mai putin cu un cozonc si sunt destul de sigura ca in principiu cam aia e – potica:).

Ne-a parut foarte rau ca nu am apucat sa vizitam si sa mancam mai multe lucruri :D. Pe seara ne-am relaxat la spa-ul hotelului, un spa imens cu tobogan si multe bazine, inclusiv unul interior. Micul dejun a fost bogat si pentru preferintele fiecaruia! Oricat de mofturos, la regim sau nu erai, gaseai suficiente lucruri gustoase.

Daca esti in cautare de putina tihna, mergi cu incredere la Bled! Nu trebuie sa stai prea mult, poti merge dupa cateva zile mai departe. Pentru un euro trip e locul perfect de incarcat baterii.

Bled 6 Bled 10 Bled 26

Pentru orice alte intrebari nu ezitati sa ma contactati.

In oras sau in apropiere mai existau cateva atractii turistice:

  • Aventura Park  – nu suntem siguri ce inseamna asta
  • Maze
  • Un fel de bob pe iarba verde si in principiu pe un traseu bine definit – noi l-am vazut doar din departate
  • Cheile Vintgar
  • pestera Postojna
  • Chiar cetatea Bled

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment