Ne-am pus la drum din mai multe părți de țară și de lume și ne-am întâlnit la Roman pentru ceea ce urma să fie o săptămână de descoperit oameni, ținuturile lor și povești #priNeamt.
Unul dintre locurile cele mai pline de povesti este chiar Hanul Ancutei. Un loc pus încă din secolul XVIII la răscrucea de drumuri între Roman, Suceava și Iasi. Mihail Sadoveanu a poposit pe aici și s-a hotărât să îi scrie povestea:
Trebuie să știți dumneavoastră că hanul acela al Ancuței nu era han, – era cetate. Avea niște ziduri groase de ici până colo, și niște porți ferecate cum n-am mai văzut de zilele mele. Pe lângă adăpost, hanul oferea oamenilor și prilej de petrecere. În cuprinsul lui puteai oploși oameni, vite și căruțe și nici habar nu aveau din partea hoților… Porțile stăteau deschise că la Domnie. Și prin ele, în zilele de toamnă, puteai vedea valea Moldovei cât bătea ochiul și pâclele munților pe păduri de brad până la Ceahlău și Halauca. Iar după ce se cufundă soarele înspre tărâmul celălalt și toate ale depărtării se ștergeau și lunecau în tainice neguri, – focurile luminau zidurile de piatră, gurile negre ale ușilor și ferestrelor zebrelite. Contenea câte un răstimp viersul lăutarilor, și porneau poveștile…”
Cand am ajuns noi Ancuța încă pregătea și culegea bunătăți.
Noi, oaspeții, am început să cercetăm cotloanele hanului la care poți să și înnoptezi dacă îți dorești să simți puțin din atmosfera basmelor lui Sadoveanu.
Prețul unei camere duble – fără mic dejun – este in acest moment 135 de lei. Hanul a ars insa a fost reconstruit si pastreaza savoarea de vechi si traditional. Un mic dejun va mai costa inca 30 de lei in plus.
Noi am servit o ciorba romaneasca facuta cu gaina de curte si multe (prea multe) preparate traditionale romanesti. Sunt la vizita cu numarul doi la han iar de aceasta data mancarea mi s-a parut absolut dementiala. Prima data am plecat „meh”, acum am fost incantata, daca ai trecut pe aici sunt curioasa tie cum ti s-a parut mancarea.
Dupa ce ne-am ghiftuit bine am plecat spre Muzeul Nicolae Popa din Tarpesti. Dacă te întrebai ce-i cu culesul de mere, apăi aici aflați. În principiu nu-i nimic. Doar o curte mare și frumoasă, românească, plină de verdeață, meri și flori. Genul de grădină a bunicilor, o grădină din copilărie!
Neculai Popa este probabil unul dintre cei mai mari artiști populari contemporani.
„Neculai Popa se vădește a fi creatorul cu cele mai multiple preocupări, gama pasiunilor sale trecând de Ia teatrul popular până la sculptura în lemn și piatră. Este colaborator apropiat al arheologilor din București, creator de costume și măști pentru teatrul popular (Ursul, Irozi, Jieni etc.), culegător de folclor, creatorul unui muzeu de arta populară și etnografie în Târpești, creator de versuri pentru teatrul de amatori, și creatorul unui roman autobiografic în versuri.”
Nu vreau să vă stric surpriza, vreau până vine frigul să mergeți in localitatea Târpești și sa vizitati muzeul. Cred că puteți să vă luați și niște meride și să faceți un mini-picnic în grădină! Despre muzeu găsiți detalii la ei pe site.
Dacă tot vă aflați prin zonă și dacă sunteți pasionați, puteți da o fugă și până la depozitul de armăsari de la Dumbrava.
Principalele obiective ale bazei sunt: promovarea cailor de rasă prin sportul ecvestru şi îngrijirea armăsarilor de montă publică, destinaţi staţiunilor comunale pentru promovarea cabalinelor. De asemenea depozitul oferă posibilitatea de practicare a turismului ecvestru, care constă în: plimbări călare pentru agrement, plimbări cu trasura, lecţii de călărie şi de sărituri peste obstacole.
#priNeamt – the 4th edition of the most important event dedicated to promoting in the online environment of a county from Romania. Details about this event on http://goo.gl/Lw8mzy. Organizer: Eventur Bucharest. Powered by Petrom Romania. Main partners: Neamt County Council, City Hall of Piatra Neamț, Blue Air, Roman Plaza Hotel and Aristocratis Pension. With the support of: Ancutei Inn, Central Plaza Hotel, Bistrita Hotel, Auto Moldova, Nenea Iancu Beer House and Filmul de Piatra short-movie festival.
Multumesc! Sunt pietreanca get-beget si m-a uns la suflet postarea asta!
La mai multe care sa iti mearga la inima. Multumesc pentru ca treci pe aici.
Foarte bune informatii am aflat pe pagina dumeavoastra.
Va veau multa sanatate in ceea ce v-ati propus.
Multumesc! Ma bucur!