• Menu
  • Menu

Memorialul durerii – Maramureș

Acum aproape un an mă plimbam prin Maramureș. Revin asupra lui pentru că au rămas două povești nespuse de acolo.

Cimitirul vesel de la Săpânța – puteți spune că sunt sensibilă, dar nu e așa de vesel pe cât îi spune numele. Da, e interesant faptul că mormintele sunt viu colorate, unele au chiar și niște versuri ușor umoristice, depinde cât de negru îți este umorul.  Unele vorbesc despre ocupație, altele despre greșeli și regrete.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Și Memorialul Durerii

Cred că este unul dintre cele mai importante locuri din România și chiar aș încuraja toți părinții să își aducă aici copiii! Istoria ne-a învățat că uităm mult prea repede, hai să încercăm să ne mai și amintim!

Cea mai mare victorie a comunismului – o victorie relevată dramatic abia după 1989 – a fost crearea omului fără memorie, a omului nou cu creierul spălat, care nu trebuie să-şi amintească nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut înainte de comunism.

Realizarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei este o formă de contracarare a acestei victorii, un mijloc de resuscitare a memoriei colective.

Memorialul este situat în fosta închisoare politică din Sighetul Marmației! Aici au suferit (înfometați, bătuți, torturați, lipsiți de drepturi) mari intelectuali români (demnitari, economiști, militari)!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

E un loc dur care îți face stomacul să se strângă și ți se ascunde inima adânc în piept. Oameni au putut face atât de mult rău altori oameni. Răutatea s-a propagat în toate celulele sistemului. Tocmai din cauza asta e important să nu uităm! Să nu-i uităm și să nu lăsăm istoria să se repete!

În aproximativ cinci ani, din cei 200 de deținuți, 54 au murit.

Mi se pare foarte greu să scriu acum despre asta… Oamenii ăștia își doreau foarte mult o Românie altfel iar zilele astea inevitabil mă întreb – o să avem șansa să o avem? Oare?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Era necesară toată suferința?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Și mai grav mi se pare că de atâta timp, noi încă nu îi știm pe toți! Am uitat!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAȘtiți listuțele alea cu lucruri pe care să le faci în viață, până la X și Y ani? Trece și asta pe listă. Poate puțintel mai important decât vacanța schi. Și nu e o rușine nici că nu ai fost, dar te rog să o pui pe listă!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-EYVJ26KTP3