Nu știu, nu știu cum să scriu despre asta. Dacă cert, nu îi ajut pe cei care nu realizează să se schimbe. Na, când te ceartă cineva, primul impuls e să nu îl asculți. Dacă nu cert, nu o să citească nimeni. Și parcă aș vrea să cert puțin pentru că sunt furioasă.
Pădurea nu e loc de aruncat gunoiul. Nici plaja loc de lăsat scutece pline de caca, fie el doar de copil. Știați că durează de la 500 de ani în sus până se descompune un scutec?! 500 fucking ani!
Când eram destul de mică mă lipeam de sor-mea (cu șase ani mai mare) și mergeam să curățăm plaja în acțiuni organizate. Ni se explica despre plastic și despre cum gunoiul nostru nu o să dispară pur și simplu. Când eram și mai mică și am aruncat primul ambalaj pe jos sor-mea s-a întors după el și l-a luat. Și mi-a explicat că nu-i ok să-ți lași toate mizeriile oriunde.
Parcă atunci când eram eu mică nu era totuși atât de mult gunoi.
Azi nu mai găsești groapă, râpă, vârf de munte, plajă izolată sau cascadă, fără să nu dai și de vreun plastic. Ba sticle, borcane, prezervative, televizoare, mobilă. Avem impresia că natura trebuie să ia înapoi ce prelucrăm noi artificial.
- Mările și oceanele lumii vor avea curând mai mult plastic decât pește. – citește aici despre asta.
- Plajele și pădurile lumii sunt sufocate de mucuri de țigară, ambalaje, colace, saltele și alte nimicuri ale noastre.
Nu se întâmplă doar la noi lucrurile astea, ci la nivel global.
Dar parcă la mine acasă mă doare cel mai tare atunci când văd mizerie și natură sufocată sub gunoaie. Iar noi de altfel suntem un popor destul de mândru.
Hai la World Cleanup Day
Știu! Tu nu arunci pe jos, îți păstrezi gunoiul cu tine până cobori de pe munte. Și știu că parcă te gândești că de ce ți-ai strica tu o zi liberă ca să mergi să cureți mizeria altora.
Îți spun de ce: pentru că doar cu puterea exemplului și vorbind despre lucrurile ce trebuie schimbate avem șansa să schimbăm ceva.
Într-o zi din an întreaga planetă se organizează pentru o zi de curățenie. Să fiu sinceră, eu cred că avem nevoie, ca și pentru case, de o curățenie generală în primăvară și una în iarnă. Că na, ne mai alunecă o dâră de petrol, se mai depun niște tone de gunoi. Un șervețel zburat de vânt, o sticlă scăpată și luată de apă…
Avem o zi pe an momentan. Iar anul acesta se întâmplă pe 15 septembrie, sâmbătă. Te poți înscrie ca voluntar pe site-ul Let’s Do it Romania, poți strânge gașca de prieteni pentru o activitate, să îi spunem, altfel. Ia și tu parte la World Cleanup Day.
Dacă ești nedumerit cum funcționează sau ce ai de făcut găsești aici toate detaliile de care ai putea avea nevoie. Aici găsești punctele de înregistrare din țară.
Hai să ne vedem paiul din ochi și să strângem praful de sub preș. Să nu mai aruncăm gunoi aiurea, să îi învățăm și pe alții să nu mai facă asta. Să conștientizăm că și țigara aruncată pe geam e tot gunoi, că plasticului îi ia mult tare să se descompună.
De preferat să trecem și la pasul următor: să evităm plasticul și să folosim cât mai puțin putem noi. Chiar dacă ne ceartă casiera că nu vrem punguță sau că nu am pus rodia în pungă separată pentru cântărire.
Cred cu tărie că lumea devine un loc mai bun mai ales din gesturi mici. Câțiva saci de gunoi adunați pe 15, mai puțin plastic utilizat în case, gunoi zero lăsat în urmă sau aruncat în spațiile verzi.
Ce ziceți? Încercăm?
Leave a reply