• Menu
  • Menu

Ghid de călătorie pentru Varșovia. Ce ai de vizitat în capitala Poloniei.

În șapte ani s-au schimbat unele lucruri în Varșovia, în timp ce altele au rămas exact la fel. Băncile cu muzica lui Chopin au supraviețuit prin oraș, fapt ce m-a uimit.

Străzile sunt mai late și curate, clădirile Varșoviei fie sunt refăcute, fie se lucrează la ele. După trei zile cu un program destul de plin am ajuns la concluzia că în Varșovia ai atât de multe lucruri de făcut încât nu poți să te plictisești cel puțin o săptămână.

Informații utile despre mersul pe bicicletă în Varșovia

Într-un final mi-a părut chiar rău pentru că nu am închiriat bicicletă. Orașul are piste și semafoare dedicate pentru bicicliști pe peste tot, este destul de plat și astfel potrivit pentru această modalitate de transport. Citește și aici despre asta.

În plus este încurajată folosirea bicicletei, așadar primele 20 de minute sunt gratuite. Cei de la Veturilo au peste 300 de stații și 5000 de biciclete în tot orașul. Prima oră costă un zlot, apoi costul tot crește. (probabil tocmai pentru a încuraja returnarea bicicletei, oricum sunt suficiente iar sistemul este de bike sharing, nu iei o bicicletă pentru o zi întreagă).

Au și biciclete electrice, costurile pentru acestea sunt ceva mai mari, dar în continuare primele 20 de minute sunt gratuite.

Găsiți detalii pe site-ul lor, noi de aici am fi închiriat după ce am studiat modalitățile alternative de deplasare în oraș.

Vremea în Varșovia

Este asemănătoare cu cea de la noi, cu singurul amendament că acolo la început de noiembrie la 15.55 apune soarele, până la ora 17 e deja noapte. Polonia este cu o oră în urma României.

Noi am avut noroc de vreme foarte bună pe alocuri, se vede și în poze, soare peste tot. La umbră însă e frig în perioada asta, oricât soare prindeți.

Transportul în comun în Varșovia

Vine și pleacă atunci când spune. Aveți aplicație locală (link aici), dar și google maps este la fel de bun. Noi am prins mai aglomerat în oraș într-o singură seară, când era un accident de tramvai. Nu am înțeles prea bine ce se întâmplase acolo, dar erau multe salvări, echipaje de poliție și descarcerare, iar noi am trecut exact pe lângă accident, deci se explică traficul.

Transportul în general în Polonia

Am mers și cu transportul în comun, dar am închiriat și mașină, am folosit și taxify, am mers și cu trenul și am luat și un autobuz. Am testat tot ce era de testat, nu am întârziat niciodată.

Bilete de tren am rezervat online, de pe laptop și de pe telefon, fără să fie nevoie să îmi fac un cont și chiar și cu mai puțin de șase ore înainte (ceea ce nu prea e recomandat). De aici puteți cumpăra biletele de tren.

Iar aici vă mai las un planificator de călătorie în Polonia, pentru cei care își organizează vacanțele până în cele mai mici detalii.

Taxify și Uber știți deja cum se folosesc, pentru transportul în comun în orașe există meniu în engleză și aparate de vândut bilete fie pe toate peroanele, fie în transportul în comun. Se plătește rapid, ușor și fără bătăi de cap cu cardul.

Un bilet de 20 de minute în varșovia costă 3,4 zl. Prețurile se pot schimba în timp, găsiți aici detalii la zi.

De unde închiriezi mașină în Varșovia?

Ne-am pus și noi întrebarea asta, mai ales pentru că unele companii cer o garanțe destul de mare. 500-700 de euro, chiar mai mult. Sumă pe care nu eram dispuși să o ținem blocată prea mult.

Am ajuns la concluzia că e mai bine să lucrezi cu companii locale, ne-am orientat astfel spre cei de la Centrum Rental Car, au biroul fix în gara centrală din Varșovia. Prețurile pentru închirierea mașinilor sunt decente, de pe la 130 de zl iar garanția este de 1000 de zl. Dacă plătiți cash pot să vă ofere mici discounturi.

Verificați numărul de kilometrii pe care îi puteți parcurge și costul extra pe suta de km în cazul în care depășiți.

Lucruri de făcut în Varșovia?!

Ajungem astfel la întrebarea cea mai spinoasă. O să vă spunem că Varșovia oferă o gamă foarte largă de atracții, pentru toată lumea și toate vârstele. Vom încerca să vă enumerăm câteva dintre preferatele noastre. Dacă mai aveți recomandări vă invităm să le lăsați în comentarii.

Într-un articol viitor o să acoperim și subiectul – ce e de făcut și în apropiere de Varșovia.

Mergi la plimbare prin centrul vechi atât ziua cât și seara.

Apusul noi am vrut să îl vedem din turnul bisericii Sfânta Ana, nu s-a putut și am văzut finalul de apus din camera noastră, Sleep4You apartments, Zgoda 13, etajul 9. Au un apartament și la etajul 20 cu un view mult mai frumos am înțeles.

Palatul Științei și Culturii din Varșovia

Unul dintre monumentele principale ale orașului, clădire primită cadou de către Polonia de la Stalin, un monument îndelung dezbătut, impunător și cu o arhitectură interesantă. Găsești detalii și pe wikipedia.

Puteți urca la terasa de la etajul 30. Detalii, rezervări biletele, programul de funcționare le găsiți aici.

Muzeul lui Chopin și strada Nowy Swiat

Sunt în apropiere. Dacă la muzeul lui Chopin este evident ce o să găsiți, pe strada Nowy Swiat găsiți restaurantele și cafenelele orașului, magazine și cele mai importante clădiri ale Varșoviei. Le vedeți și în vlogul de călătorie de mai jos

Pentru că am avut vreme bună pentru noi a fost mult mai plăcut să mergem pe jos. Am trecut și prin piața Zbawiciela, dar ziua. Seara în schimb devine kilometrul zero al hipsterilor din Varșovia. Găsiți aici mai multe informații.

Castelul Regal

Se vizitează și în interior, dacă vă găsiți prin centrul vechi și vreți să intrați.

 

Parcul Łazienki Królewskie și palatul de pe insulă

Îl vedeți și în video, dar și în fotografiile din acest articol. Am prins o toamnă superbă ce ne-a făcut să apreciem cu atât mai mult acest loc.

Science Centerul aflat pe malul Vistulei

Ne plac la nebunie genul acesta de locuri și am putea să ne pierdem cel puțin o zi pe aici.

Muzeul POLIN – muzeul istoriei everilor polonezi

Închis în zilele de marți, ultima intrare se face cu  minim două ore înainte de ora de închidere. Orarul la zi îl găsiți aici.

Palatul Wilanow

L-ați văzut la finalul videoului. Este deschis în fiecare zi până la ora 16, cu ultima intrare la ora 15, dar seara grădinile palatului sunt luminate iar beculețele dansează pe ritmul muzicii.

Tot aici găsiți și muzeul posterelor, deschis de la 10 la 16 în fiecare zi, dar și muzeul caselor pentru păpuși.

Cartierul Praga și Muzeul Neoanelor

Pentru cei care vor să meargă în zonele mai puțin clasice și explorate ale Varșoviei, atunci vă recomandăm o plimbare prin cartierul Praga. Graffiti, vechi și nou, grădina zoologică și fabrica Soho unde se găsește și Muzeul Neoanelor vă așteaptă în partea asta de râu și oraș.

Informații mai multe găsiți și aici, alături de adresele pe unde puteți vedea graffitiurile găsite și de noi.

Le vezi și în acest vlog de călătorie

 Muzeul național

Nouă ne-a plăcut să ne pierdem printre tablouri superbe ce ne-au arătat cum era Varșovia cândva, dar ne-au purtat și prin unele din cele mai importante bătălii. Detalii despre program, expoziții speciale și prețuri găsiți la ei pe site.

Biblioteca Universității din Varșovia

Cu ale sale grădini spectaculoase ce sunt închise iarna din păcate.

Muzeul insurecției

Un alt muzeu interactiv unde aveți ocazia să aflați detalii despre istoria Poloniei.

Unde mănânc în Varșovia?

Noi am stat într-o zonă cu destul de multe opțiuni. Ca și la noi, printre opțiunile preferate de fast food, pare că pe loc fruntaș este Shaorma.

Pentru mâncare tradițională într-o ambianță elegantă ne-a fost recomandat acest restaurant și dăm și noi recomandarea mai departe – Restaurant Stary Dom.

O altă opțiune bună pentru cină este și Hala Koszyki. Sau pur și simplu la aproape toate restaurantele din centrul vechi și de pe strada Nowy Swiat.

Dacă te grăbești și îți este foarte foame în mall am descoperit un concept interesant. Mâncare tradițională sau mâncare asiatică la suta de grame.

Care este mâncarea tradițională?

Din experiența noastră mâncarea tradițională poloneză este asemănătoare cu ce avem și noi, dar combinată ușor diferit. De exemplu șnițel cu cartofi prăjiți/copți și varză călită. Ciolan de toate felurile, în general carne și tocănițe combinate cu cartofi. Mai au ceva ce noi nu avem, pirogi. Asemănătoare cu „dumplings”, umplute cu carne, cartofi, varză, brânzeturi.

Ca și noi au atât supe, cât și ciorbe acre. Pe lângă toate acestea găsiți și foarte multe opțiuni internaționale. Sushi și restaurante indiene ne-au sărit în ochi destul de des.

Prețurile ni s-au părut foarte asemănătoare cu România. Depinde unde te așezi să mănânci și mai ales ce. Porțiile au fost mai mereu foarte generoase.

Unde să stai în Varșovia?

Cele mai bune opțiuni mi se par fie chiar în centrul orașului, unde se află și monumentul Culturii și Științei, adică unde am stat noi. Fie în centrul vechi.

Noi am dat 200 de lei pe noapte pentru un apartament cu 2 camere (era ultimul la etajul 9), cu view spre Palat. Camera 2 era micuță tare. Sleep4you Apartments se numesc și au mai multe apartamente, pentru toate gusturile, cu siguranță. Punctul forte? Priveliștea.

Am văzut că în general prețurile pleacă de pe la 30-40 de euro pe noapte în centrul vechi* iar în zona în care am stat noi se învârt pe la 40-50 de euro pe noapte în funcție de priveliștea din apartament.

*pentru o cameră privată de două persoane

Cum ajung în Varșovia?

De la noi de acasă până la Palatul Regal din Varșovia sunt 1200 de kilometri. Dacă nu vă pasionează un roadtrip prin Europa, atunci puteți zbura cu WizzAir sau Lot Polish Airlines.

De la aeroport spre destinația voastră din oraș puteți ajunge foarte ușor cu transportul în comun. Am dat indicații mai sus despre cum să vă orientați prin oraș.

Nu ne rămâne decât să vă spunem să vă distrați și să ne trageți de mânecă în cazul în care am omis informații importante din acest ghid de călătorie pentru Varșovia.

Puteți să ne spuneți pe unde ați mai stat voi, cât ați plătit și dacă v-a plăcut, pe unde ați mai mâncat și a fost gustos sau ce altceva mi s-a mai părut interesant.


Despre proiect

Acest proiect a fost realizat în parteneriat cu cei de la Institutul Polonez. Îi găsiți și pe Youtube, Facebook și Instagram.

Găsiți detalii pe site-ul polonia100.ro sau pe canalele de Youtube ale creatorilor de conținut ce au plecat să viziteze Polonia – Travel n2 și Liviu Boca Lifestyle.

Fiecare dintre noi a avut un specific (The Artistis, The Explorers, The Time Travelers), dar am fost liberi să ne organizăm explorarea prin Polonia așa cum ne-am dorit. Nu am fost într-un tur ci călători independenți. Am avut în schimb ajutor pentru a obține aprobări pentru fotografiere și filmare în diferite muzee din țară, fapt pentru care suntem foarte recunoscători. Astfel vă putem arăta și vouă Polonia așa cum s-a văzut de la noi.


Urmează vloguri noi de călătorie și pe Youtube, nu uita să ne urmărești și acolo. Mulțumim!

Travel & love, love to travel!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments