• Menu
  • Menu

Locul în care a început cel de-Al Doilea Război Mondial. Învățăm istorie, vlog de călătorie

Vizita noastră în zona Trioraș, mai ales în Gdansk, a fost una din care am avut multe de învățat. Am mers pe urmele istoriei, începând cu cel de-Al Doilea Război Mondial și terminând cu istoria căderii comunismului în Polonia, apoi în Europa.

Am plâns și am ieșit răvășită, se vede în video, de la muzeul dedicat războiului. Acolo am văzut un film care m-a marcat. Un american care a mers în Polonia și a filmat. Bombele, ruinele, oamenii proaspăt decedați și rudele care îi plângeau. Durerea, mâinile împreunate a necaz și neputință, ochii încețoșați din care nu curgeau mereu lacrimi. Într-un război atât de crud nu ai timp de plânset.

Amândoi suntem pasionați să descoperim istoria. Nu doar să ne amintim de orele de istorie de la școală. Mai mult decât privit filme și documentare cu acest subiect, să mergem acolo unde s-au întâmplat evenimentele.

Westerplatte și începerea războiului

Aproximativ 250 de soldați au luptat aici eroic timp de 7 zile, depășiți numeric și logistic. Chiar dacă au piedut atunci, războiul începea cu dăruirea acestor oameni care au servit mai apoi ca exemplu al rezistenței.

Cel de-Al Doilea Război Mondial rămâne cel mai sângeros conflict din istorie, cu peste 72 de milioane de victime.

La Westerplatte, acolo unde se află și memorialul, este scris în poloneză: war never again! După ce ajungi în zonă, vezi, simți și înțelegi amploarea tragediei, altfel decât scrisă pe o tablă neagră cu cretă albă, ai vrea să devină mantra lumii acest scris.


Mișcarea de solidaritate

Tot în acest video vă povestim și despre această forță, această mișcare pornită în Polonia, care a dus la căderea comunismului în mod pașnic. După primul an erau înscriși peste 10 milioane de oameni în această mișcare. Iar totul a pornit de la un electrician, Lech Wałęsa.

Peninsula Hel

Fiind foarte aproape, nu am rezistat nici tentației de a explora peninsula Hel. Un alt loc potrivit pentru iubitorii de istorie, dar și pentru cei în căutare de relaxare la plajă. Vă așteaptă 35 de km de nisip, kitesurfing, parcuri de rulote și autorulote și alte secrete. Vezi în video cum ni s-a părut nouă.

Dacă ți-a plăcut nu uita să apeși butonul de subscribe, sa ne urmărești pe Instagram sau Facebook.

Spor la călătorit!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.