• Menu
 • Menu

Valladolid – unul dintre orașele noastre preferate din Mexic

Valladolid – Pueblo magico

După ce ne-am îndepărtat de agitația din zona Riviera Maya am ajuns în Valladolid. Nu a durat mult să ne îndrăgostim de acest oraș colonial. Casele sunt toate scunde și foarte frumos colorate, oamenii sunt zâmbitori. Probabil și pentru că eram aproape de una din cele mai importante sărbători din Mexic, Ziua Morților, multă lume era îmbrăcată și în costume populare.

Am mai observat că e ceva normal ca oamenii în Mexic să umble în port tradițional. Mai ales în Valladolid și Merida. Și de ce nu ar face asta? Pentru femei portul tradițional în această regiune este format din rochii albe, destul de lungi, cu câteva ornamente florale. Foarte frumoase, comode și adaptate temperaturilor de afară.

Mic ghid pentru Valladolid

Am stat mai bine de o săptămână în acest oraș liniștit tocmai pentru că ne-a plăcut atât de mult. Și aveți și destule lucruri de făcut în zonă.

Ruinele de la Ek Balam și Chichen Itza sunt doar două dintre atracții. În oraș există și o cenotă iar în perioada în care am fost noi, pe clădirea uneia dintre mănăstiri au fost proiectat un filmuleț despre istoria mănăstirii și modurile în care a fost utilizată de-a lungul timpului. De la refugiu până la închisoare.

Unul dintre momentele noastre preferate? Apusul în fața bisericii din centru.

Ce e de văzut în oraș?

 • Parcul central, aici unde se află și biserica din poza de mai sus.
 • Catedrala San Gervasio- adică aceasta din poză
 • Cenota Zaci
 • Strada 41 care are clădiri coloniale pe ea, sau pur și simplu tot orașul pentru că este frumos cu totul.

 • Mănăstirea San Bernardino de Siena – mănăstirea a cărei istorie am avut ocazia să o vedem proiectată
 • Magazinele nenumărate cu produse lucrate manual. În apropiere de centru găsiți o grămadă de magazine ale meșterilor locali.

Unde mănânci?

Noi am mâncat în destul de multe zile chiar în centru. Găsești un fel de piață cu mai multe standuri ce oferă cam același lucru, la prețuri asemănătoare. Pentru dimineață vă recomandăm standul cel mai apropiat de mâncarea chinezească. Au cele mai mici prețuri și oameni foarte amabili care servesc. Și nu trebuie decât să le ceri, îți gătesc și combină orice ai vrea să mănânci, chiar dacă ei nu au neapărat în meniu. Important e doar să aibă ingredientele.

După suficiente zile cu mâncare mexicană ne-am făcut curaj și am încercat și standul cu mâncare asiatică. Ne-a plăcut și am mai revenit.

Pe partea opusă pieței este un magazin care vinde înghețată și fructe întregi congelate. În drumul nostru spre cazare pe aici mă opream să mai testez sortimente. A fost prima dată când am mâncat înghețată de brânză. Posibil să fi fost și ultima dată. Nu a fost oribil, dar pe la jumătate începusem să mă plictisesc de gust. V-aș recomanda să încercați măcar o dată. Pentru că hey, de câte ori găsești în galantar înghețată de brânză?!

Prețuri mâncare

Pentru micul dejun dădeam în jur de 80-100 de pesos amândoi, cu tot cu băuturi. Cafea și/sau apă proaspătă cu fructe. Cum adică apă proaspătă cu fructe? Vedeți în poza de mai jos. Nici shake de fructe, dar nici apă plată, ceva între. Și da, sunt foarte bune. Și da, e sigur să beți de aproape oriunde.

Pentru prânz sau cină plăteam amândoi pe la 100-150 de pesos. M-am bucurat pentru că aici am dat peste supă de lime prima dată. Este specifică zonei. La fel și un tip de chorizo.

O supă asemănătoare cu cea de pui de la noi, dar evident, cu mult lime în ea, pui și nachos. O supă de lima e pe la 50 de pesos, tortele (pâine cu carne asemănătoare cu cea folosită pentru nachos) cam 20-30 de pesos. Platoul de mai jos era pentru două persoane cu tot felul de cărnuri specifice zonei. A costat cam 100 de pesos.

Mențiune importantă – noi am mâncat destul de des în restaurantele în care mâncau și localnicii. Cele turistice sunt mai scumpe, dar nu mai scumpe decât la noi de exemplu.

Unde să stai

Noi în Valladolid am avut două cazări. Am stat câteva nopți la Hotel Posada San Juan, un loc grozav pe care l-am părăsit cu greu.

Apoi ne-am mutat la Gayser apratments unde am închiriat un studio pentru 400 de pesos pe noapte. Ce m-a uimit? Într-un sens bun. Curățenie ca aici am mai văzut în puține locuri să se facă. Și pentru că am stat o săptămână, din care câteva zile nu am părăsit hotelul pentru că aveam de muncă, am apucat să îi vedem pe oameni în acțiune.

Aici aveam pat, baie privată cu apă caldă, frigider, chiuvetă, masă și scaune și un cuptor cu microunde. Există și apartamente cu bucătăria separată, dar noi am considerat că nu e cazul. Tot acolo au și un hostel, camerele sunt foarte foarte mici, dar prețul începe de la 300 de pesos.

De ce să vizitezi Valladolid

În primul rând pentru șarmul de care dă dovadă. Dar nu numai. Așa cum precizam și mai sus ai foarte aproape destul de multe lucruri de văzut.

  • Chichen Itza – 45 de minute

 • Ruinele de la Coba – o oră. Noi nu am vizitat aceste ruine, dar ne-am gândit dacă să mergem sau nu. Am hotărât că până la urmă o să tot vedem situri arheologice maiașe și am renunțat. Doar să știți și voi de ele. La Coba puteți să vă și opriți să stați până să ajungeți în Valladolid.
 • Cenote. Fără glumă, cred că în apropiere de Valladolid sunt cele mai multe cenote. Pe lângă cea din oraș există una și la Ek Balam, dar mai sunt câteva și destul de aproape de oraș (5-7 km). Dacă vă simțiți sportivi puteți merge cu bicicleta.

Atmosferă

M-am simțit în deplină singuranță în Valladolid. Orășelul cu trotuare înguste și străzi pietruite are un farmec al său. Parcul și biserica centrală sunt zone simpatice în care să te relaxezi.

Seara nu se întâmplă prea multe iar într-o seară pe la ora 23 am constatat cu stupoare că pe stradă nu prea mai găseai nici mașini parcate. Bine că pizzeria de la colț era încă deschisă, chiar dacă orașul părea gol. The night was saved by superior pizza. Băi, ce pizza bună au. Și a mers perfect cu documentarele despre maiași la care ne-am uitatîn noaptea respectivă.

Ce este însă special este faptul că femeile se îmbracă zi de în costumele populare. Unele școli au schimbat uniformele clasice cu costume populare. Pentru cei care ar vrea să înțeleagă mai bine cultura maia, Valladolid este un punct foarte bun de pornire.

S-ar putea să îți fie de folos și acest ghid de pe wiki travel.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.