Ne-a așteptat o vreme, dar a venit momentul pentru o vacanță în Antalya pentru echipajul Lipa-Lipa. Fiecare vizită a noastră în Turcia a fost una extrem de reușită. De exemplu plecarea cu autorulota din România până în Cappadocia rămâne una dintre escapadele noastre de suflet.
Ce ne place în Turcia? Oamenii, mâncarea, vibe-ul pe care îl primesc turiștii la o vizită în această țară, culorile, aromele.
Asocierea dintre Antalya si hotelurile all-inclusive este naturală pentru toată lumea, dar o vizită în zonă se poate transforma în mai mult de atât. Să nu uităm că este cea mai vizitată zonă din Turcia. Nu sunteți legați de hotelul la care alegeți să vă cazați. Ba chiar vă recomandăm să și ieșiti să explorați puțin.
Antalya a găzduit peste secole o mulțime de civilizații ce și-au lăsat amprenta asupra locurilor, dar are și forme de relief diverse. Munți impunători – adevărate oaze cu râuri reci și răcoritoare pentru zilele toride, canioane, apele albastre și limpezi de la Marea Mediterană, plaje cu nisip fin ori cu pietre, mai populare sau mai puțin cunoscute.
Belek este una dintre stațiunile cunoscute, poziționată foarte convenabil în apropiere de mai multe atracții turistice. Un alt avantaj este faptul că plaja în zona aceasta are nisip fin.
Vacanță în Antalya- ce poți vizita
1. Kaleici
Centrul vechi din Antalya este un labirint uimitor, plin de culori, arome, arhitectură clasică otomană.
Puteți alege să intrați în orașul vechi pe la poarta lui Hadrian, construită în secolul doi după Hristos, un monument frumos și impunător ce și-a păstrat farmecul până în zilele noastre.
Înaintând pe străduțe o să vă lăsați capturați ușor ușor de arhitectura caselor decorate cu flori și iederă, un curcubeu de culori la orice pas.
2. Amfiteatrul roman din Aspendos
O bijuterie ce datează de pe vremea romanilor și rămâne mărturie a ingieniozității acestora.
Istoria orașului datează până la Troia. Aparent fondatorii orașului sunt cei care au reușit să părăsească Troia la timp, înainte de distrugere.
3. Ruinele orașului Perga
Dacă vreți să vă teleportați acum 3000 de ani, nu ratați în vacanța în Antalya să vizitați ruinele orașului Perga. Este unul dintre cele mai vechi orașe antice din Turcia, iar pe vremuri era și unul dintre cele mai bogate.
Mi se pare interesant, orașul era casa mai multor oameni de știință și filozofi ai vremurilor.
4. Cascada Duden
Poziționată oarecum neașteptat, într-o zonă cu blocuri pe fundal și avioane care se văd și se aud decolând, această cascadă are farmecul ei aparte tocmai pentru că este o bucată de natură atât de frumoasă într-o zonă acum populată.
5. Disneyland-ul Antalyei – Land of Legends
Un parc de distracții ca la carte în care puteți să vă întâlniți cu personaje ca Masha și ursul, vă puteți da în tobogane ori în rollercoastere. Așteptăm să mai crească puțin Eric și cu siguranță mergem și noi. Mai ales că micul pare că e maareee fan adrenalină.
Găsiți mai multe detalii la ei pe site.
6. Canionul Koprulu
Aflat la doar o oră distanță de Belek, este un loc pe care îl recomandăm mai ales pasionaților de rafting și alte sporturi de apă. Drumul este extrem de pitoresc, vă așteaptă cascade, păduri virgine, un spectacol superb al naturii. Pasionații de fotografii intagramabile se vor bucura de cadrele frumoase de la Podul Oluk, o mostră de inginerie romană, datând din secolul doi după Hristos.
7. Portul vechi din Antalya
Un golf mic înconjurat de stânci unde se găsește și o plajă unde intrarea în apă se face tot direct pe stânci în una dintre părți. Cu siguranță aveți nevoie de încălțări de apă pentru acest tip de plajă, dar nouă peisajul ni s-a părut deosebit și credem că merită o vizită.
8. Turnul Hidirlik
Unul dintre cele mai vechi monumente din centrul vechi și unul dintre simbolurile Antalyei. Ce e foarte interesant la acest turn este chiar scopul în care a fost construit. Se crede că nu avea rol de apărare, ci era mormântul unei persoane foarte importante.
Și un pro-tip, e un loc popular pentru apus. Vă puteți relaxa aici la una dintre terasele din zonă.
9. Canionul Saklikent
Unul dintre cele mai adânci canioane din lume și al 3-lea cel mai lung din Europa vă așteaptă. Ce-i drept, din Belek până aici sunt trei ore de mers cu mașina, dar e o idee bună dacă vreți să fiți aventuroși și să faceți o excursie de o zi.
Găsiți aici mai multe informații despre acest canion aici.
Cum ajungeți în Antalya?
Evident, găsiți multe alte locuri spectaculoase de vizitat în apropiere de Belek, vă puteți inspira și de aici.
Pentru această zonă vă puteți organiza atât independent, dar și prin agenție. Puteți ajunge cu mașina, vă așteaptă vreo 18 ore de drum dacă plecați din București, deci cu o oprire peste noapte undeva.
Partea bună la această variantă este faptul că puteți face un roadtrip, sa vizitați mai multe locuri până la vacanța din Antalya. Nu vă recomandăm însă o oprire în Istanbul, este unul dintre cele mai aglomerate orașe, traficul vă poate ține în loc și cu orele. E o idee bună doar dacă rămâneți să și vizitați orașul.
Puteți zbura.
Sau puteți lua un pachet printr-o agenție ce oferă zbor și cazare. În general, pentru hotelurile de tip all inclusive, prețul este mai bun dacă rezervați prin agenție vs dacă rezervați independent, de pe Booking.
Noi am călătorit împreună cu cei de la Coral Travel. Este o agenție nouă pe piața de la noi, dar cu o vechime de peste 30 de ani la nivel internațional. Și un pont, au o promoție faină pentru familii cu copii, cei mici beneficiază de cazare gratuită.
Unde vă cazați în vacanță în Antalya?
Depinde ce căutați, ce preferați și mai ales cum decideți să călătoriți. Vreți all inclusive? Sau un hotel doar pentru adulți? Poate ceva potrivit pentru familii cu copii?
Opțiunile sunt efectiv nenumărate pentru această destinație. Vedeți și pe harta Booking de mai jos că prețurile sunt pentru toate buzunarele.
Booking.com
Unde am stat noi în această vacanță în Antalya – Xanadu Resort
Un hotel ce promite și oferă o experiență excepțională. Noi nu avem plângeri. La vizita viitoare intenționăm să stăm in bungalowuri pentru că sunt mai retrase, poziționate superb în mijlocul pădurii și înconjurate de multă vegetație.
Am apreciat mult faptul că am avut o cameră liniștită, cu vedere spre spate. În față este ceva mai multă gălăgie, dar nu cât să nu poți să dormi. Știți, cei mici au nevoie uneori de ceva mai multă liniște pentru un somn odihnitor. Eric a dormit atât de bine încât au fost primele nopți în care nu s-a mai trezit pentru biberon peste noapte și a avut somnuri de noapte legate. Yuuuhuuu! Ce reușită!
Din vlogurile de călătorie vedeți cel mai bine cum arată acest resort și cam care a fost vibe-ul pentru noi.
Facilități pentru copii
Nu ne-a lipsit nimic. La baie ne așteptau inclusiv produse de spălat pentru bebeluși. La mese am avut mereu și opțiuni baby friendly.
Ce îmi amintesc din meniul bebelușesc: ovăz fiert, legume fierte, diverse chiftelute fierte sau pe grătar, carne fiartă sau pe grătar, hrișcă, borcănele de fructe, dar și fructe proaspete, iaurt, clătite pentru copii, supe. Aveau și opțiuni pentru copiluți mai mari – cartofi prăjiți și niște prăjiturele sau biscuiți. Și am mai văzut și niște cutii de cereale instant, dar nu am reținut nici brand-ul, nici tipul de cereale, nu le-am folosit.
Apoi au și o zonă destinată exclusiv celor mici, de la zero la 16 ani. Se numește Fancy Land și găsiți activități potrivite pentru fiecare grupă de vârstă, inclusiv un parc de aventură pentru copiii peste 8 ani.
Puteți să citiți mai multe detalii la ei pe site. Ce mi s-a părut cu devărat util este faptul că angajații ce au grijă de cei mici sunt pedagogi.
Facilități pentru adulți
Cred că punctul principal de atracție este centrul SPA unde adulții se pot bucura de multe tratamente corporale, masaj, băi turcești, spații private, cameră de SPA privată.
Se organizează diverse petreceri atât pentru cei mici, cât și pentru adulți.
Resortul este imens (atât de mare încât este străbătut de un râu) și există și zone dedicate exclusiv adulților.
Restaurantele a la carte servesc mâncare delicioasă ce acoperă o plajă largă de preferințe, dar și la bufet se găsesc de toate pentru toți. De la pește, salate, legume fresh, dulciuri, pâine și pizza, preparate din diverse colțuri ale lumii și multe multe altele.
Au și bowling, locuri de joacă, darts, sporturi de apă, biliard etc. Tot la ei pe site găsiți și lista completă de activități.
Cum a fost pentru noi această escapadă în Antalya?
Pentru că hotelul la care am stat ne-a oferit suficiente modalități de distracție și relaxare, nu am simțit nevoia să ieșim să explorăm prea mult. Am fost cu Eric la piscină, i-a plăcut foaaaarteeee mult, chiar dacă a refuzat colacul.
Am alergat cu toții veseli (noi după Eric, el în treaba lui), am urcat și am coborât scări de foarte multe ori, ne-am relaxat la umbră, am apucat să ne facem și masaje (pe rând, nu am încercat să îl lăsăm pe Eric fără noi). Tot personalul a fost simpatic, îl salutau, el se bucura maxim de atenție.
Evident am încercat să îi respectăm programul, așa ne-am relaxat și noi, am și dormit cu el la prânz. Efectiv o plecare de relaxare, de la care nici nu ne doream grozav de multă explorare.
Ne-am întors în București cu bateriile încărcate, mai mergem la Xanadu!
Cum a fost pentru tine experiența în Antalya? Ai fost în această destinație?
Leave a reply