• Menu
  • Menu

Vacanța cu un bebeluș: Sfaturi practice pentru o călătorie reușită

Vacanța cu un bebeluș poate fi o experiență plină de bucurie atât pentru părinți cât și pentru copil, dar necesită și o planificare amănunțită. Cu răbdare și o atitudine potrivită, călătoriile cu bebeluși nu sunt doar posibile, ci pot fi și plăcute și lipsite de stres.

Noi am așteptat o lună până să plecăm cu bebe Eric într-o călătorie și de atunci l-am luat cu noi peste tot pe unde am fost. Cea mai recentă și lungă vacanță a fost în Tenerife, unde am stat 10 zile și ne-am simțit grozav. Bazându-ne pe aceste experiențe, am făcut o listă cu cele mai importante lucruri de luat în considerare atunci când planificați o vacanță cu bebe.

Aici eram într-o benzinărie ca să îi facem plinul. Prima dată am fost pe litoral, apoi am revenit acasă și la câteva zile am plecat la Vulcanii Noroioși.

Înainte să se nască Eric am auzit de atât de multe ori încât ne plictisisem de cei care spuneau ușor malițios: „gata, s-au terminat călătoriile voastre libere prin lume, după ce vine bebe nu o să mai puteți pleca nicăieri”. Eric are nouă luni, a zburat, merge cu noi la restaurant, în călătorii prin țară. Dacă vrei, poți să călătorești cu copiii. Tot ce trebuie este să te pregătești mai bine și să acorzi mai multă atenție detaliilor.

Cum planifici vacanța cu un bebeluș

Destinația și perioada

Înainte de toate trebuie să vă alegeți cu grijă destinația și perioada potrivită. Poate nu e cea mai bună idee să mergeți în Laponia să-l vedeți pe Moș Crăciun dacă bebe are doar câteva luni. Sau în Filipine, pentru o vacanță la plajă. Alegeți un loc cu o climă plăcută, unde bebe să fie confortabil. Evitați zborurile prea lungi și vârful de sezon, cel puțin pentru prima călătorie. Oboseala unei escale, agitația și aglomerația n-o să vă facă bine nici vouă, nici lui/ei.

E important să luați în considerare și perioada de dezvoltare în care se află copilul în momentul călătoriei. Eric este acum în stadiul în care merge de-a bușilea și nu prea mai are stare. Dacă acum câteva luni era simplu că puteam să-l ținem în căruț și manduca aproape toată ziua, acum e mai complicat, că el nu mai are răbdare și vrea să exploreze pe cont propriu. Ar fi imposibil să mergem acum undeva cu autorulota, de exemplu. Înăuntru nu e suficient spațiu de explorat, afară e prea frig să-l lăsăm pe jos să se târască pe pământul înghețat. Când va merge singur va fi altă poveste. De aceea credem că în primele 6 luni e cel mai simplu să călătorești cu un bebe.

Cazarea

Când faceți planul, căutați un loc de cazare potrivit. Vedeți dacă pot să vă pună la dispoziție pătuț, scaun înalt și ce știți că vă mai trebuie. Dacă bebe e diversificat, e ideal de găsit o cazare cu bucătărie, unde să puteți să-i faceți de mâncare micuțului. Nimic complicat, că doar n-o să stați să gătiți continuu în vacanță. O omletă, niște legume fierte, mâncăruri simple și rapide. E și mai bine dacă locul de cazare are magazine și restaurante în apropiere.

Vizita la pediatru

Înainte de a pleca în vacanță cu un bebeluș vă recomandam să faceți o vizită la pediatru și să cereți o listă de medicamente pe care să le aveți cu voi, în mod ideal fără să le folosiți.

Tot pediatrul vă poate îndruma și spre posibilele vaccinuri recomandate pentru destinația voastră.

Zborul

Așa cum ziceam mai sus, căutați destinații unde se zboară direct, maxim câteva ore. Și faceți tot posibilul să respectați programul bebelușului. Să nu fie prea obosit la îmbarcare și decolare. Aglomerația din aeroport s-ar putea să-l agite, dar un truc bun este ca unul din părinți să urce înainte cu bagajele, iar celălalt să rămână cu bebe până spre finalul îmbarcării, când oamenii sunt la locurile lor și mai e puțin până la decolare. Și ca să preveniți durerile cauzate de schimbarea presiunii la decolare, dați-i biberon sau sân.

Sigur că sunt și situații care nu pot fi controlate. De exemplu, zborul nostru de întoarcere din Tenerife a avut întârziere și Eric n-a vrut sub nicio formă să doarmă la timp. Asta l-a făcut să fie foarte obosit și agitat, a plâns mult în avion până la decolare. Dar apoi a adormit și restul zborului a decurs fără alte incidente.

De asemenea, e bine de știut că multe aeroporturi au control de securitate separat pentru familii cu bebeluși, deci nu e nevoie să mergeți la aeroport cu foarte mult timp înainte de zbor. La Otopeni nu am așteptat deloc, am fost primii și singurii de la punctul de securitate dedicat. Și ne-au lăsat să trecem cu apă fierbinte în termos pentru bebe.

Condițiile de călătorie pentru bebeluși

Înainte de a achiziționa zborul nu uitați să verificați condițiile de călătorie ale companiei aeriene pentru bebeluși și copii. Noi am zburat cu Wizz și am citit atent ce avem voie și ce nu putem lua la noi.

Majoritatea liniilor aeriene vă permit să luați la bord (în anumite condiții), scaunul de mașină pentru bebe în care acesta să poată sta confortabil în timpul zborului.

Iată cum e la Wizz:

Puteți transporta un scaun de mașină pentru bebeluși la bord!
Trebuie să achiziționați un loc suplimentar la preț normal pentru a așeza scaunul de mașină pentru bebeluși în care va călători confortabil copilul dumneavoastră.

Cerințe de securitate privind scaunele de mașină pentru bebeluși
la bordul aeronavei pot fi aduse numai scaune de mașină ce pot fi așezate cu spatele la sensul de mers
acestea trebuie să fie prevăzute cu un sistem de prindere, pentru a putea fi securizate cu ajutorul centurii de siguranță pentru pasager

Bagajul

Înainte de plecare însă, faceți o listă detaliată cu toate lucrurile esențiale pe care să le puneți în bagaj: scutece, aleze, șervețele umede, biberoane, sterilizator, hăinuțe și jucării, etc. Pe lângă jucăriile preferate, noi am avut și niște jucării noi pentru Eric care să-l țină ocupat pe durata zborului. Țineți cont că unele lucruri se găsesc și la destinație, deci nu e nevoie să luați 50 de scutece, că găsiți și acolo. Asta dacă nu mergeți în vreo zonă sălbatică, unde magazinele sunt rare și slab aprovizionate, ceea ce oricum nu vă recomandăm.

Căruțul

În primele luni ale lui Eric am folosit un cărucior 3 în 1 destul de mare și greu de manevrat. Din acela cu roți mari, mai potrivit pentru off-road decât pentru călătorii. Am cumpărat apoi un căruț compact și portabil, suficient de mic cât să ne lase cu el în avion. A încăput fără probleme în compartimentul de bagaje și ne-a fost de mare ajutor să-l avem cu noi, să nu fie nevoie să ni-l ia la cală și să-l așteptăm apoi la destinație. Înțeleg că oricum te lasă cu căruțul până la ușa avionului și apoi teoretic ți-l aduc imediat la aterizare, dar am zis să fim siguri. Plus că e mult mai ușor și manevrabil. Deci, pentru vacanța cu bebe, căruț ultra-compact.

Căruciorul ultra-complact pe care îl folosim noi

Noi avem un căruț ulta-compact de la ABC Design, Ping Two se numește. Am căutat mult varianta ideală pentru noi. Ne doream să aibă spătarul ceva mai mare pentru că uriașul nostru părea că nu o să mai stea așa comod curând în majoritatea celorlalte variante. Ba chiar am comandat și un Baby Jogger, dar pe care l-am returnat imediat ce am văzut că îi ieșea deja capul în afara spătarului.

Apoi de la căruciorul nostru ne mai doream închiderea și deschiderea să se poată face cu o singură mână, în timp ce îl ținem în brațe, după ce e închis să rămână stabil, fără să fie nevoie să îl sprijinim. Pentru Simona a contat mult și aspectul clasic al acestui cărucior, dar și faptul că are și bară de protecție.

Și nu în ultimul rând, ba chiar era cap de listă, să aibă și poziție cât mai verticală, dar să se și întindă complet la orizontală pentru că lui bebilă îi place să doarmă în cărucior, iar nouă ne place să ne aliniem orele noastre de masă cu orele lui de somn.

Am fost tentați și de câteva cărucioare no-name care din descriere păreau super și aveau și prețuri foarte mici, dar am decis că este mai bine să alegem și calitatea. Căruciorul 3 în 1 anterior este tot de la ABC Design.

Asigurarea de călătorie

Întotdeauna am fost susținătorii asigurărilor de călătorie, mai ales că le-am și folosit de mai multe ori cât am fost plecați. După vacanța din Tenerife suntem și mai convinși de necesitatea lor. Eric a făcut o ușoară febră și muci și pentru că am avut o asigurare care a inclus și consultații telefonice cu un pediatru din România, am sunat și doctorul ne-a îndrumat și liniștit. Dar pentru că starea lui Eric s-a înrăutățit într-o zi, am fost cu el la spital. Până la urmă bebe a fost bine, dar stresul nostru ar fi fost și mai mare dacă nu aveam asigurare.

Scaunul de mașină

În cazul în care închiriați mașină la destinație, verificați dacă vă pot pune la dispoziție scaun de bebe sau dacă e nevoie să închiriați unul separat. În majoritatea destinațiilor turistice puteți închiria scaun de mașină în cazul în care aveți un model preferat.

Vacanța cu un bebeluș

V-ați pregătit temeinic, ați împachetat totul, zborul a decurs bine, v-ați cazat într-un loc frumos, e timpul pentru relaxare. Nu chiar totală, căci vacanța trebuie gândită în funcție de programul și nevoile bebelușului. Bebeluș fericit, familie fericită.

Dacă sunteți puși pe explorare și drumuri cu mașina, încercați să țineți cont de programul de somn al lui bebe.

V-am recomanda să încercați să aveți așteptări realiste de la vacanță. Posibil să fie mai greu să stați la plajă cu un bebe care tocmai începe să se târască și e curios să guste nisipul de pe toate plajele, așa cum posibil să fie mai dificil să mergeți la Luvru cu un bebe care tocmai învață să meargă.

Evident, nu e la fel pentru toată lumea, fiecare bebeluș este diferit. Voi vă cunoașteți cel mai bine copilul.

Găsiți la noi pe Youtube câteva vloguri despre cum ne-a fost nouă în vacanțe cu Eric. De la prima călătorie și până la plecarea în Tenerife.

Încercați lucruri noi

Călătoriile nu sunt un prilej de dezvoltare doar pentru adulți, ci și pentru cei mici. Vacanța cu un bebeluș o să fie cu atât mai memorabilă cu cât vă expuneți experiențelor noi.

Cât sunt mici mici ei poate nu o să își amintească, dar o să vă amintiți voi. Iar când vor mai crește o să puteți să le povestiți și să le arătați fotografii. O idee drăgută: să faceți mini cărți de povești din vacanțele voastre, ilustrate chiar cu instantaneele surprinse de voi. Ce cadou fain pentru un copil care tocmai învață să citească, nu?

Călătoriile cu mașina

Din fericire lui Eric îi place foarte mult să meargă cu mașina, dar l-am și învătat de mic. Ne plimbăm cu mașina cel puțin săptămânal, chiar mai des. Simona stătea și încă mai stă uneori cu el în spate, pregătită cu jucărioare, melodiile lui preferate și mulți pupici. Când era mic mai plângea, dar îl lua de mână și îi vorbea și în majoritatea cazurilor se liniștea. Când nu, opream în primul loc în care era ok să o facem și verificam dacă are un disconfort. Poate scutecul, poate foamea, ori vreo jucărioară care a rămas prinsă sub el.

Am mai povestit despre asta și în articolul despre primele luni cu Eric.

La primele noastre călătorii cu mașina luam așa multe lucruri cu noi pentru Eric încât ne întrebam dacă bagajele noastre minuscule o să mai încapă. Cu timpul însă am învățat să împachetăm eficient și știm care sunt lucrurile de care avem cu adevărat nevoie. Deci poate funcționează și la voi, faceți mai multe drumuri cu mașina până la primul zbor. Până atunci o să învățați ce e musai să luați și ce nu. 🙂

Dacă aveți nevoie de mai multă inspirație, găsiți în această categorie câteva povești. Îi apreciem foarte mult pe prietenii din Timișoara care au plecat în explorare în Asia cu bebe de 3 luni, pe Laura care a plecat în Japonia cu bebe tot de 3 luni, ori pe Miruna care se muta din Londra în București când bebe avea o lună.

Bună-dispoziție să fie

Nu uitați să vă relaxați și să vă bucurați. Vacanțele cu cei mici sunt momente magice în care, chiar dacă îi scoatem din rutina zilnică, este absolut fascinant să îi vedeți descoperind lumea. Sau mai corect spus să descoperiți voi lumea prin ochii lor. Până acum la noi chiar funcționează, cu cât suntem mai relaxați, așa e și Eric. În zilele în care ne agităm și suntem stresați ne preia și el din energie.

Plecați așadat la drum cu o energie bună. Temele le aveți făcute, cazarea rezervată, asigurările de călătorie sunt încheiate, fiți liniștiți și veseli.

Distracție plăcută!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.