• Menu
  • Menu

Salina Turda

Cel mai celebru obiectiv turistic al orasului de langa Cluj, Salina Turda este cu adevarat impresionanta prin marimea ei dar si prin investitiile care au dat o alta fata celei mai vechi mine de sare din Romania. Aceasta dateaza inca de pe vremea romanilor si a fost pentru mult timp o adevarata sursa de prosperitate pentru oras.

Prima atestare a minei dateaza din anul 1271 iar aceasta a fost inchisa in anul 1932. Anul trecut a fost modernizata iar acesta a devenit un punct important pe harta turistica a Romaniei.

Salina Turda are o vechime de 13 milioane de ani, dovezi ale exploatarii in aceasta zona existand inca din vremea preromana.

In salina puteti gasi:

Mina Rudolf: A fost inceputa in anul 1867 si are latimea de 50 metrii, lungimea de 80 metrii iar adancimea de 40 metrii. Pentru a ajunge jos trebuiesc coborate 13 etaje. Acest lucru se poate face pe scari sau cu liftul montat in anul 2010. Noi am avut ghinionul de a vizita mina pe data de 1 Iunie si am prins mai multe grupuri de copii iar aglomeratia de la lift ne-a impins sa coboram dar mai ales sa urcam pe scari. Jos puteti pierde timpul la fotbal, ping pong, bowling, golf sau sa va relaxati in roata din centrul minei.

Mina Ghizela: Aceasta nu poate fi vizitata deoarece nu a fost amenajata. Lucrarile au inceput in anul 1857 si s-au oprit in 1992.

Mina Terezia: Poate cea mai spectaculoasa parte a salinei. Are o adancime de 90 metrii iar cu timpul aici s-a format un lac. Incepand cu anul 2010 aici s-a construit un debarcader unde poti inchiria barci pentru o plimbare linistita si relaxanta. Tot in aceasta mina se mai poate observa si cascada de sare.

Galeria Franz Josef: Un tunel lung de 910 metrii care avea ca destinatie accesul mai usor inmina dar si o mai buna exploatare a sarii. Acesta a fost construit intre anii 1853 – 1870.

Daca aveti drum prin Turda nu ratati una dintre cele mai frumoase obiective turistice din zona. Un tur complet dureaza in jur de o ora jumatate iar intrarea costa 15 Ron pentru adulti si 8 Ron pentru elevi, studenti si pensionari.

Se ajunge usor urmand indicatoarele pe care le gasiti in tot orasul sau cu ajutorul unui GPS. Adresa este: Str. Salinelor, numarul 54, oras Turda, judetul Cluj.

Multe multe poze gasiti pe Facebook.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments