• Menu
  • Menu

Iasi ziua 2 – bloggerii de turism asediaza obiectivele turistice

Ziua de sambata a inceput in forta cu o sesiune de inot la spa-ul Hotelului Unirea. Dupa cateva bazine, un mic dejun rapid si o cana de cafea la ora 10:00 am inceput aventura prin Iasi.

Hotel Unirea Spa

Ghidul nostru Marian a inceput turul orasului cu Muzeul Unirii. Acesta se afla pe strada Alexandru Lapusneanu la numarul 14 si poate fi vizitat de marti pana duminica intre orele 10:00 si 17:00. In trecut aceasta strada purta numele de Ulita Veseliei. Cladirea in care se afla muzeul a fost construita la inceputul secolului XIX si a fost resedinta domnitorului Unirii Alexandru Ioan Cuza (1858 – 1862) si a regelui Ferdinand (1917 – 1918) in timpul Primului Razboi Mondial. Doamna de la muzeu, al carei nume ne scapa momentan, ne-a facut un tur foarte frumos. Ne-a povesit cat de mult a putut si ar fi putut sa ne povesteasca despre absolut fiecare obiect in parte daca timpul pe care il aveam la dispozitie ne permitea.

Iasi d2 21

 

Iasi d1 11 muzeul unirii

Urmatorul obiectiv vizitat a fost Anticariatul Grumazescu. Acesta este cel mai vechi din Iasi si este locul unde-l gasesti pe Eminescu. Aici l-am cunoscut pe domnul Grumazescu ale carui povesti te fascineaza si te impiedica sa mai parasesti incinta. Acesta ne-a aratat coletia de carti in miniatura pe care o detine a carei piesa de rezistenta este o carte de 3 pe 3 milimetri pe care este scris Luceafarul cu fir de par de ied. Aceasta este cea mai mica carte din Romania.

Iasi d2 26 Iasi d2 27 Iasi d2 23

 

Iasi d2 28

 

In Piata Unirii se afla cel mai vechi hotel din Iasi si anume Grand Hotel Traian (1882). La constructia acestuia a participat si celebrul Gustave Eiffel care urma sa fie celebru datorita operelor sale: Statuia Libertatii din USA si Turnul Eiffel din Paris.

Iasi d2 41 Iasi d2 42

Au urmat Filarmonica de Stat „Moldova” si Teatrul National Vasile Alecsandri. Filarmonica a avut concertul de deschidere pe 9 octombrie 1942 sub bagheta lui George Enescu. Cladirea este construita in stil neoclasic in jurul anului 1815. Teatrul National a fost contruit intre anii 1894 si 1896 iar la deschidere a fost inaugurat si uzina electrica a teatrului. Aceasta a facilitat inaugurarea iluminatului public in orasul Iasi. In apropiere a fost construit si primul teatru evreiesc din lume (cladirea a fost demolata).

Iasi d2 44 Iasi d2 45 Iasi d2 47 Iasi d2 49

Continuarea turului ne-a purtat pana la Bulevardul Stefan cel Mare care in trecut era cunoscuta sub numele de Ulita Mare. Pe acest bulevard am vizitat Catedrala Metropolitana si Biserica Trei Ierarhi. Catedrala a fost ridicata pe temelia a doua biserici  in timpul domniei lui Ioan Sandu Sturzain 1826. In anul 1841 constructia a fost oprita datorita unor probleme de rezistenta. Dupa 40 de ani lucrarile au fost reluate iar finalizarea ei a avut loc in anul 1887. Din anul 1889 aici se afla moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Iasi d2 50

Manastirea Trei Ierarhi a fost ridicata intre anii 1637 – 1639 in timpul domnitorului Vasile Lupu. Ornamentele exterioare sunt superbe si contin elemente turcesti, arabe, georgiene, armene, persiene si romanesti. In incinta se afla mormintele lui Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir si Alexandru Ioan Cuza. Legenda spune ca in timpul invanziei turcesti aceasta a fost incendiata in totalitate iar moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost singurele ce nu au fost afectate.

Iasi d2 60 Iasi d2 57

Pe aceiasi strada am mai admirat arhitectura Palatului Roznovanu care in aceste zile gazduieste sediul Primariei Municipiului Iasi.

Turul s-a incheiat cu o vizita la Palatul Culturii. Acesta este imaginea orasului Iasi si a fost inaugurata in anul 1925. Palatul gazduieste patru muzee si anume Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu, Muzeul de Arta si Muzeul Etnografic al Moldovei. Aceste muzee sunt momentan inchise pentru renovare.

Iasi d2 70 Iasi d2 68

O poveste interesanta: se spune ca statuia lui Stefan cel Mare de aici este de fapt a unui nobil polonez iar statuia noastra este de fapt in Cracovia.

Am ajuns si prin Cracovia (cu toate ca nu am apucat sa va povestim despre asta) si ne vom uita in poze sa vedem daca gasim statuia sora :). Pana atunci nu va ramane decat sa mergeti sa vedeti statuia si sa incercati sa va dati seama daca este asa sau nu.

Intr-un articol viitor va povestim despre mancarurile si bauturile delicioase cu care am fost rasfatati :).

Evenimentul „Bloggerii de travel din Bucuresti #vinlaiasi” a fost organizat de catre ICAR Tours cu ajutorul partenerilor Hotel Unirea, Restaurant Ralet, Gramma Wines si Castel Miclauseni.

Multumiri merg si la Dragos, Marian si Andreea care ne-au suportat si au avut grija sa nu ne lipseasca nimic.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments