Prietena noastra Alis ne-a trimis o lista completa de sugestii pentru Istanbul. Cu atat mai bine cu cat ea a avut „ghid” local iar toate recomandarile ei vin sursa sigura, verificata si testata – am incheiat citatul.
- Sa vizitati Sfanta Sofia, Topkapi, Moscheea Albastra, Suleymaniyei si Palatul Dolmabahce neaparat.
- Sf Sofia, Topkapi si Moscheea Albastra pot fi vizitate toate in aceeasi zi, sunt in aceeasi zona, apropiate. Recomandat e sa vizitati Sf Sofia si Topkapi-ul miercurea sau joia, sunt deschise amandoua in aceeasi perioada, in celelalte zile difera un pic programul intre ele, nu stiu exact cat. Haremul din Topkapi e deschis pana la ora 15.00, prin harem se face intrarea in cea de-a treia curte a palatului.
- Daca aveti legitimatii de presa, luati-le cu voi, intrati gratis cam peste tot unde e taxa (muzee). O aratati la ghiseu cu textul „Press ticket” si gata :D.
- Sa nu ratati Bosforul, adica sa va plimbati pe el. Puteti sa faceti croaziera, intre 10 si 25 de lire costul, sau puteti doar trece in Asia. Daca vreti doar sa-l traversati pt a merge in Asia, luati vaporul mijloc de transport in comun (la port trebuie sa cautati exact unde arata ca o statie, unde vedeti taxatoare). Costul unei calatorii e de 1,90 LT (lire turcesti), daca va luati card (cum avem si noi pe RATB, pe care il cumparati de la ghisee si-l incarcati cu bani la aparate speciale) sau 2-3 LT jetonul. Nu va luati teapa cu vapoarele pt turisti, care costa mai mult, asta doar daca vreti sa traversati.
- Nu ratati bazarul egiptean, bazarul cu mirodenii cum i se mai zice. O sa gasiti acolo fel si fel de minunatii. Special Mix-ul (folosit la orice) si Sumak-ul (salate) sunt niste condimente foarte folosite, nepiperate. Daca va cumparati chestii, pronuntati cuvantul VACCUM, vi le videaza, tin perfect pana acasa.
- In Marele Bazar, daca ajungeti, nu va aruncati sa cumparati chestii din prima, oricum acolo preturile sunt mari, fata de pretul real al produselor (de ex, eu mi-am luat un vas de ceramica – mic – pe care am dat 12 LT, el in bazar fiind la pret de 20 LT, ca sa va faceti o idee).
- Pentru mancare, sper sa aveti bafta sa gasiti restaurante bune si la pret ok. Aici nu pot decat sa va zic ca un platou cu kebab sau alte combinatii cu carne – orez – salata, e undeva intre 10 si 15 LT, iar un doner e intre 3 si 6 LT. Sa nu ratati ayranul si ceaiul turcesc.. si cafeaua :D.
- Istanbul de sus se vede foarte frumos, si ziua si noaptea, deci daca gasiti vreo terasa pe vreo cladire, merita privelistea.
- E haos, nebuneala pe sosea, se conduce ca la nebuni, deci cu tupeu, daca vreti sa conduceti prin oras. Probleme cu parcarea, se gaseste greu loc.
- In Turcia benzina/motorina e foarte scumpa, deci recomandarea ar fi sa alimentati in Romania si Bulgaria, sa intrati cu rezervorul plin in Turcia.
Pe langa cele de mai sus vrem sa dam o fuga si la Cappadocia. Vrem sa zburam cu balonul dar inca suntem putin in cumpana.
Alte recomandari pentru aceste doua orase?
[…] de articolul dragilor mei prieteni Simona si Lucian peste care am dat inainte de a scrie aceste randuri. Ei […]
[…] Asadar: duminica pe la 7 dimineata (nu 4 asa cum programasem / ne doream noi) ne-am imbarcat 4inmasina cu destinatia Istanbul. […]
Moscheea albastra, este cea mai importanta moschee din Istambul si are o capacitate foarte mare care impresioneaza.
Desigur, sunt multe alte obiective turistice care merita vizitate insa mie Moscheea albastra mi-a ramas tiparit in minte.
Nu am apucat sa vizitam nimic. Am ajuns in Turcia mai tarziu decat speram si aproximasem noi.
Ar fi de adaugat un addendum la lista aia citata. Si Hagia Sofia si Topkapi sunt inchise o zi/sapt, evident alta. Moscheea Albastra are si ea 3 perioade de vizita, cu intreruperi pt rugaciuni, banuiesc.
Multumim pentru completari!
Daca sunteti curiosi gasiti aici povesti din capadocia http://www.ulitarnica.ro/wp/category/prin-turcia/capadocia/
Noi am stat acolo aproape o saptamana si ne-a placut mult. Merita un zbor cu balonul, e o experienta placuta desi cam piparata.
Drum bun.