În ultima vreme sunt într-o stare de tihnă și relaxare. Nu îmi place să îmi grăbesc prea mult unele rânduieli – puțin mic dejun, cel mai des doar cafeaua, trebuie să am timp pentru mine și lucrurile care îmi fac plăcere și mai ales nu prea mai fac lucruri care îmi displac. Filozofia asta îmi aduce multă pace!
Nu reprezint tocmai profilul omului care urcă pe munte.
.Omul mării pe munte
Cu toate astea și cu foarte mari emoții eu eram nerabdătoare să fac asta! Văzusem pozele de anul trecut și în Iran am trăit un răsărit de poveste de pe un munticel. Știam că o să îmi placă, iubesc peisajele și îmi place să mă bucur de ele. Hai să te vedem Ceahlau!
Mare parte din grup a urcat în trei ore, mie cred că mi-a luat vreo 6. Nu regret nimic! Nu sunt vreo atletică, îmi era greu când urcam, rămâneam fără aer foarte des. Atunci Cristi mi-a dat cel mai bun sfat – pași mici. Pe munte se urcă cu pași mici și încerci să îți găsești ritmul. Am urcat cu pași mici un munte mare. Practic primul meu munte adevărat. Mai făcusem o urcare prin Retezat in urma cu vreo 3 ani, dar nu se poate compara!
De data asta chiar m-am felicitat că mi-am cumpărat bocanci! A fost o urcare domoală cu povești și peisaje, în ritmul meu și pauze dese. Nu era ca și cum aveam ceva mai bun de făcut. Ajungeam la cabană, stăteam puțin, apoi se pleca spre vârful Toaca pentru apus. Scopul era să fiu în mijlocul naturii și a fost pur și simplu minunat! Acum înțeleg de ce iubesc oamenii așa de mult muntele!
Câteva sfaturi de la o începătoare pentru alți începători în ale urcatului pe munte
Cât de atletic ești? Posibil să te descurci destul de bine dacă practici câte un sport în mod normal. Eu am constatat că următoarele elemente sunt foarte importante
– hainele. Nu te îmbrăca prea gros. Am plecat cu pantaloni lungi pe mine, cu bluză groasă, până la primul popas mă schimbase deja de 3 ori. Până la urmă am urcat în pantaloni 3/4 și maieu.
– apa. Dacă ai izvoare de apă pe traseu nu căra prea multă însă nici să nu pleci fără apă la tine. Cantitatea de apă o stabilești în funcție de numărul izvoarelor de pe drum.
– mâncarea. Nu pleca la drum cu stomacul gol și încearcă să aștepți cel puțin o oră după ce ai luat masa. Poți să mai pui și in rucsac niște ciocolată, eugenii, tartine, alune, mere sau altele. Posibil să te lase energia pe drum și să ai nevoie de un boost rapid.
– ritmul. Mi se pare o prostie să îți grăbești ritmul ca apoi să obosești foarte tare, să simți că ți-ai pierdut pe drum plămânii. Dacă nu ești tocmai AS la asta fie îți asumi că rămâi mai în urmă (ai suficient timp să asculți natura), fie găsești un camarad de drum. Atâta timp cât urmezi marcajul și ai grijă să nu te pierzi ar trebui să fie totul în ordine. Oricum, recomandat pe munte este să nu călătorești singur.
Alte informații utile
Aș mai adăuga o serie de lucruri pe care să nu le faci înainte sau după prima ta urcare pe munte, chiar și în timpul ei.
– În cazul în care nu ești tocmai sigur că vei face drumeții curând nu cred că e cazul să te arunci să îți cumperi echipament profesionist care să zacă în debara.
– ai răbdare și încearcă se te documentezi puțin cu privire la echipamentul necesar – bocanci, îmbrăcăminte etc. Sunt o grămadă de site-uri și bloguri care îți oferă o grămadă de informații cu privire la asta. Nu te arunca în primul magazin, e posibil să îți iei și prima țeapă
– pe munte nu se face gălăgie multă
– pe munte, la mare, în oraș, în câmp și în general nicăieri nu se lasă mizerie!
– râmâi pe traseul marcat – dacă e nevoie să întrebi de ce îți fac o trimitere spre I shouldn’t be alive.
Acestea fiind spuse am ajuns la cabana Ceahlău unde am poposit puțin apoi am plecat spre apusul văzut de pe vârful Toaca. Eu pe drum am realizat că sunt obosită și că nu mai vreau să urc. Încercam să mă mențin și să rămân trează cel puțin până pe la 12 – 1 noaptea pentru a vedea stelele. Fusese deja o zi lungă. Nu știu cum s-a nimerit, dar nu regret nici până azi decizia de a rămâne la poalele vârfului. Practic mi-am comandat un apus și l-am savurat în întregime de una singură!
Când scriam rândurile astea mi-am dat seama că am avut o vară destul de activă și am început cu Cinque Terre și potecile sale. Dacă ești pasionat de drumeții în natură o să iubești locul!
Aș vrea până se instalează toamna să mai fac niște trasee ușoare. Dacă aveți recomandări le aștept cu drag.
Travel & love, love to travel!
#priNeamt – the 4th edition of the most important event dedicated to promoting in the online environment of a county from Romania. Details about this event onhttp://goo.gl/Lw8mzy. Organizer: Eventur Bucharest. Powered by Petrom Romania. Main partners: Neamt County Council, City Hall of Piatra Neamț, Blue Air, Roman Plaza HotelandAristocratis Pension. With the support of: Ancutei Inn, Central Plaza Hotel, Bistrita Hotel,Auto Moldova, Nenea Iancu Beer House and Filmul de Piatra short-movie festival.
Leave a reply