Romania

Vizitează județul Covasna

Reading Time: 5 minutes

Covasna este o zonă foarte frumoasă, din păcate des ocolită sau ignorată de turiști. Avem atât de multe locuri frumoase în țară și înțeleg cât de greu este să iei o decizie când te îndrepți spre o destinație. Din păcate, am impresia că în momentul de față Covasna nu intră nici măcar în top 10 destinații posibile în mintea călătorilor. Hai să mai remediem din asta, ce spui?

Județul Covasna

Face parte din regiunea Transilvania, ținutul secuiesc. Am apelat la Wikipedia pentru ceva mai multe detalii despre zonă, cunoștințele mele istorice nefiind neapărat cele mai relevante.

  Județul fost înființat în anul1968 prin reorganizarea teritorială a Regiunii Brașov (din raioanele Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc). Cea mai mare parte a teritoriului județului de azi a făcut parte mai devreme din Regiunea Autonomă Maghiară, din Județul Trei-Scaune (interbelic), din Comitatul Trei Scaune (antebelic), din scaunele secuiești Kézdi, Sepsi și Orbai, respectiv – după unificarea lor – din Scaunul Secuiesc „Trei Scaune”. Județul Covasna se află situat în centrul României, în partea internă a Carpaților de Curbură, având reședința la municipiul Sfântu Gheorghe.

Județul Covasna este un fel de mică avere, aproape încă nedescoperită. În cele două zile petrecute aici am văzut zero turiști (în afară de noi) și oferă celor în căutare de liniște FIX asta! După ce am apucat să “gust” așa pe fugă zona, sunt nerăbdătoare să mă întorc pentru și mai multă pace, relaxare și conace.

La Castel hotel Daniel de exemplu îmi auzeam și cele mai mici idei. M-am trezit la ora 8, duminică dimineață și totuși nu m-am supărat deloc, din contră, m-am bucurat de toată liniștea surprinsă și în poza asta de Alex.

Castel-hotel-Daniel

 


De ce nu e așa cunoscută / tranzitată zona?

Știți că spun mereu ce gândesc, dacă greșesc aia e. Sincer sincer, eu cred că nu sunt așa de mulți turiși pe aici din cauza conflictelor de ordin politic si administrativ al zonei.

Recunosc cu mâna pe inimă că am fost reticentă, să merg într-o zonă din România unde nu se vorbește limba mea este cel puțin ciudat! Nu ai cum să te împotrivești acestui sentiment! Doar că nu vom schimba noi, oamenii de rând, mersul lucrurilor. De nici o parte. Nici noi, nici ei. În plus în zonă comunitatea este foarte unită, casele îngrijite și frumoase, oamenii trăiesc simplu, ca la țară! Își văd de sutele de conace, de obiceiuri și tradiții, de făuritul doagelor, butoaielor, de meșteritul fierului.

mesteri-dogari  conacul-Daniel

 

Că se vorbește predominant limba ta sau nu e mai puțin relevant! Te rog să mă crezi. Majoritatea oamenilor tineri oricum vorbesc două limbi (maghiară și română), deci la nivel de turism ar trebui să fie fără supărare. Nu mai e ca pe vremuri, când cereai o apă plată în română în magazin și nu înțelegea vânzătorul ce-i ceri!


 

Ce ai de văzut și vizitat în județul Covasna?

Peste 100 de castele și conace. Unele sunt în paragină și rezistă cu greu, altele se înalță semețe spre cer, toate au avut și au povești pentru cine are răbdare să le asculte!

Ape minerale vindecătoare și centre de tratement pentru diverse afecțiuni. Detalii aici și aici.

Peisaje de poveste, bucate delicioase, sănătoase, din partea locului. Eu am plecat acasă cu 2 litri de lapte de vacă adevărată, crescută în natură, lăsată să alerge în voie pe pășune! Știți, chiar ajung la concluzia că avem cea mai frumoasă țară dintre toate!

viziteaza-judetul-covasna

Biserici și poveștile lor, cum e și cazul bisericii fortificate de la Ghelnița și câte și mai câte multe alte obiective turistice! Detalii și câteva înșiruite aici.

judetul-covasna

Meșteri populari. Găsești meșteșugari de mobilă, fierari, dogari și mulți alții. Trebuie doar să îi cauți și să îi întrebi de sănătate. M-a impresionat ieri faptul că domnii dogari au reușit să se alinieze foarte frumos cu trendurile vremii. Nu confecționează doar butoaie de brânză sau băuturi ci și căzi de interior sau exterior. Ce spui de o baie care să arate cam așa?

cada-de-lemn   sursă foto

Dacă te sperie ideea de a merge într-un ținut care, cel puțin din descrierea mea, ar putea să sune mai izolat, chiar nu e cazul să te panichezi, conacul Benke te așteaptă cu o varietate largă de camere luxoase, SPA, internet de mare viteză (pe încercate și testate) și bucate alese.


 

Concluzii

După ce am mers și am văzut cu ochii mei oamenii și obiceiurile, tradițiile, peisajele, zona, mâncarea, am ratat din păcate dansurile și alte câteva lucruri, mi-am lăsat toate prejudecățile la ușă. Habar nu avem că o zona micuță îmi poate aduce atâtea și într-un timp atât de scurt.

Au rămas multe locuri încă nevizitate – mocănița locului (din România eu am mers doar cu cea din Maramureș, îmi doresc să o testez pe cea din Bucovina iar de aceasta habar nu aveam), mai am de văzut castele și conace, tradiții și dansuri și sper să revin iarna asta să o fac!

Mai multe povești din Covasna curând, mai multe poze găsești pe Facebook, în albumul dedicat.


Travel & love, love to travel!

 

Sharing:

About The Author: Simona

I like to challenge what I think I know! I like to travel for the challenge! I travel because it makes sense. I travel because this is life for me!

Your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.