• Menu
  • Menu

Interviu cu Alina, Familia Hai Hui.

Unde găsim informații pentru călătoriile alături de cei mici

O urmăresc pe Alina de ceva vreme și îmi place blogul ei de călătorii – Familia Hai Hui. Acolo povestește și oferă sfaturi utile pentru cei care doresc să își facă vacanțele în familie. De ce să îi citiți blogul? Dacă aveți nevoie și voi de o doză de curaj, de sfaturi, idei de trasee sau activități. Și mai ales pentru că atât ea cât și soțul ei au experiență în turism.

Hai să îi descoperim împreună.

Despre blogul familia Hai Hui

Îmi poţi spune câteva cuvinte despre voi astfel încât cititorii blogului să vă cunoască, să îşi facă o idee despre cine sunteţi?

Noi suntem o familie obişnuită formată din doi adulţi pasionaţi de călătorii şi turism şi doi băieţi de 9 şi 7.5 ani activi, jucăuşi, sociabili, care au preluat microbul călătoriilor de la noi.

Venim amândoi din zona turismului (eu lucrez într-o agenţie de turism corporate şi evenimente, soţul a lucrat în hotelărie, rent-a-car şi de vreo cinci ani e antreprenor). Nu suntem digital nomads, nu suntem nomazi de niciun fel, însă tare mi-aş dori într-o zi să putem pleca (cu copii cu tot) într-o aventură de minim 6 luni pe glob.

Momentan avem joburi (căci avem rate la bancă), copiii merg la şcoală, fac sport, întreţinem o gospodărie, însă pasiunea care ne uneşte şi ne defineşte, până la urmă, sunt călătoriile cu copiii noştri.

Cum te-ai hotărât să porneşti blogul?

Ideea blogului de călătorii şi activităţi în familie mi-a venit dintr-o frustrare pe care am avut-o acum 3 ani, căutând să mă documentez despre o călătorie pentru Iunie 2014 cu cei mici în Singapore. Nu găseam niciun material relevant în limba română sau experienţe reale de la bloggeri de travel, cu atât mai puţin de la bloggeri de family travel (care la momentul respectiv erau extrem de puţini).

Aveam cumpărate biletele de avion şi cazarea în Singapore şi încercam să ne dăm seama cum să alcătuim programul astfel încât să nu fie obositor pentru copii, ce obiective turistice merită să vizităm cu ei, ce le-ar putea atrage în mod deosebit atenţia, ce să ocolim, cât ar costa, cum să combinăm atracţiile într-o zi, chestii tehnice.

Ideea de a dezvolta eu un blog propriu de călătorii şi activităţi în familie a încolţit atunci şi a fost completată, firesc, de necesitatea documentarii într-un jurnal online a tuturor aventurilor noastre alături de copii din călătoriile întreprinse împreună. M-am gândit că ar fi o moştenire grozavă pentru băieţi, alături de amintirile pe care le-am creat.

Am cumpărat domeniul când am revenit din vacanţă şi am făcut pagină de Facebook, să pot rezerva denumirea la care mă gândisem.

Imediat ce am dat drumul blogului (în Mai 2017) am publicat acest articol Top 12 atracţii de văzut cu copiii în Singapore), care a avut un success fulminant şi care va fi completat cu descrierea fiecărei atracţii în parte şi experienţa noastră cu copiii acolo.

Călătoriile alături de cei mici

Cât de mult călătoriţi alături de cei mici? Când au început să călătorească şi cum (avion, maşina)?

Cu maşina călătorim prin ţară de mici, Ionuţ avea 5 săptămâni la primul drum la munte. Folosim şi acum, la 9 şi 7.5 ani scaune de maşină tot timpul, inclusiv la drumurile scurte în Bucureşti.

La primul zbor Ionuţ avea 9 luni, un an si jumătate mai târziu s-a născut şi Andrei, care la primul zbor avea doar 2 luni. În primii 3 ani ne-am limitat la litoralul turcesc, românesc şi bulgăresc, fiind dificile deplasările cu doi copii mici şi necesitând multă logistică (scutece, lapte, piureuri, cărucioare, etc).

Primul zbor intercontinental a fost cel din 2014 spre Singapore, Andrei avea 4 ani şi Ionuţ 5.5 ani, am zburat cu KLM 12 ore din Amsterdam. Nu o să îţi vină să crezi, dar au dormit 11 ore din 12, întinşi unul pe lângă altul pe scaunele dintre noi.

De atunci facem in medie o vacanţă mai lungă (2 – 3 săptămâni) şi vreo 3 mai scurte (sub o săptămână), dar şi câteva week-enduri prin locaţii apropiate (cum a fost, spre exemplu evadarea la Ferma de sub Penteleu. 

Este uşor să călătoreşti alături de cei mici? Dacă da, cum? Dacă nu, cum să se pregătească părinţii?

Iniţial nu a fost. Când au fost mici am făcut greşeala de a ne deplasa cu toată “casa” după noi, pătuţ pliant, cărucior, toată garderoba copilului, tot dulapul de medicamente (dacă, Doamne fereşte, avem nevoie de ceva?), borcane cu piureuri, mâncare gătită, lapte, jucării de apartament, jucării de nisip, piscinuta, etc).

După vreo două drumuri din astea încărcate, ne-am deşteptat şi am renunţat la multe. Am luat strictul necesar şi ne-am domolit aşteptările.

Ce puteţi face să vă asiguraţi că aveţi o vacanţă plăcută cu mai puţin stres?

  • Întrebaţi încă de la momentul efectuării rezervării dacă unitatea de cazare vă poate pune la dispoziţie gratuit pătuţ de copil (să vă şi confirme asta în scris);
  • Întrebaţi dacă există scaun de masă pentru copil în restaurantul hotelului, dacă există cuptor cu microunde, fierbător de apă, posibilitatea de a pregăti pentru cel mic ceva rapid;
  • Puteţi lua oricând cărucioarele până la uşa avionului şi le preluaţi la sosire, sunt de real ajutor;
  • Dacă nu vă duceţi în creierii munţilor sau pe o insulă izolată, veţi găsi cu siguranţă un magazin mic (din care puteţi cumpăra pampers sau şampon pentru copii) sau o farmacie (dacă vă trebuie urgent ceva – în ultimul timp noi plecăm doar cu un antitermic la noi, un spray cu apă de mare şi cremă de protecţie solară/anti-insecte, în funcţie de destinaţie)
  • Reduceţi aşteptările. Viaţa voastră s-a schimbat după venirea copilului, nu veţi reuşi să vă scăldaţi în razele soarelui şi să citiţi liniştiţi o carte ca înainte de copil, nu veţi putea mânca liniştit o ciorbă cap-coadă. Voi sunteţi alţii. Plecaţi cu aşteptări mici de odihnă şi relaxare, nu mai puneţi presiune pe voi şi simţiţi-vă bine alături de copii.

Mai multe aici.

Aveţi vacanţe doar de cuplu?

Prin natura meseriei am avut deplasări în afara ţării, în care am ales să mergem amândoi. Chiar dacă sunt legate de muncă, preferăm să le considerăm timp în cuplu, deşi nu au fost mai lungi de 5 zile departe de copii. Dar doar vacanţe în care să plecăm noi doi, nu, nu am avut, am preferat să luăm şi copiii cu noi, chiar dacă a fost la capătul pământului (Australia – Noua Zeelandă) sau mai aproape (Dubai ).

Consider însă că vacanţele în cuplu (măcar week-enduri scurte) după apariţia unui copil sunt foarte importante pentru parteneri, pentru întreţinerea relaţiei şi a focului care i-a unit.

Care sunt locurile voastre preferate din România?

Anul acesta am descoperit zona Haferland din Transilvania şi ne-am îndrăgostit de ţinutul saşilor. Zona aceea cuprinsă între Rupea şi Sighişoara ne-a cucerit pe vecie.

Suntem oameni ai mării, ne plac vacanţele la plajă, dar şi peisajele superbe din dealuri sau munţi, fără a fi muntzomani, cu adevărat.

Cred că România este o ţară bogată în patrimoniu turistic, însă insuficient pus în valoare.

Dar din afara României?

Până anul acesta, când am ajuns în Noua Zeelandă, aş fi spus că Singapore este ţara noastră preferată. Ne-am schimbat părerea când am ajuns în Noua Zeelandă, care este de o frumuseţe şi un farmec aparte.

Pentru copii vacanţele preferate din afară României rămân totuşi croazierele făcute (cinci la activ) şi vacanţele la parcurile de distracţie în care am fost (Legoland Dubai, Legoland Florida, Universal Studios Singapore, Universal Studios Florida, Disney World Orlando, Portaventura Spania, Disneyland Paris, Legoland Malaysia).

Care a fost cea mai scumpă/ieftină vacanţă împreună cu copiii?

Cea mai scumpă vacanţă cu copiii a fost cea de anul acesta, în Australia – Noua Zeelandă, care a inclus trei zile în Sidney, croazieră de 12 zile cu Celebrity Solstice, cu oprire la Melbourne şi toată coasta noii Zeelande, 1 zi la debarcare în Auckland şi 2 zile la Cairns, la Marea Barieră de Corali.

Să ne înţelegem: nu suntem bogaţi, nu avem posesiuni extraordinare (am ridicat o casă la care mai plătim încă 25 de ani credit, avem o maşină în leasing încă 2 ani, nu avem bijuterii şi haine de firmă).

Preferăm ca tot ceea ce câştigăm să investim în călătorii, în amintiri de neuitat alături de copiii noştri, în lumea asta mare şi frumoasă.

Care a fost cel mai important lucru pe care l-ai învăţat călătorind cu cei mici?

Să mă bucur de ceea ce văd, de moment, de prezent. Preţuiesc fiecare moment alături de familia mea, sunt recunoscătoare pentru fiecare loc nou vizitat alături de ei şi pentru fiecare vacanţă, fie ea un week-end pe Valea Prahovei sau trei săptămâni în America.

Love to travel and travel to love e universal valabil, ştii? (nota mea – da știu, tocmai de-asta îmi place să o spun așa des).

Ce planuri de viitor aveţi?

Ohooo, multe! Visez să pun atâtea proiecte în practică, sper să mă ajute Cel de Sus să le şi îndeplinesc.

În curând voi începe o serie de articole pe blog cu locaţii child friendly din România, pe regiuni, articole muncite şi cu linkuri către alţi bloggeri (de travel sau nu) care au fost cu copiii lor acolo şi povestesc din experienţă proprie.

Vreau să îmi motivez cititorii în continuare să rămână alături de mine, înseamnă foarte mult tot sprijinul şi încurajările lor, vreau să le ofer în continuare informaţii şi articole de calitate.

Aş mai vrea (dar nu prea am timp) să dezvolt partea de blogging în engleză, blogul meu e bilingv (RO – EN) şi primele articole am apucat să le traduc. Am rămas însă în urmă, iar traducerea (sau scrierea) e doar o mică parte din ceea ce trebuie să facem, mult mai multe resurse implică promovarea fiecărui articol în audienţa relevantă.

Cel mai important este, însă, să ne amintim să respirăm, să ne bucurăm de ceea ce trăim şi vom găsi în noi puterea de a duce totul la capăt.


Ce frumos, nu? Pe mine mă inspiră mereu să văd părinți călătorind așa mult alături de copii. Că e mai greu uneori, sau cum spunea Alina mai sus – că ai alte așteptări când apar și copiii, asta e altceva.

Pe cei dela Familia Hai Hui îi găsiți nu doar pe blog, ci și pe Facebook, Twitter și Instagram. Sper că v-au inspirat măcar puțin!

Când și unde a fost ultima vacanșă în care ai plecat alături de copii? (dacă îi aveți)

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 comment