• Menu
  • Menu

Ce poți face în apropiere de Antigua? Urcare pe vulcanul Pacaya

Vrei să mergem pe un vulcan de ziua ta? Wooohoo, sigur că da! Hai pe vulcanul Pacaya! Deal!

Atât de rapid ne-am hotărât că asta vom face pe 2 ianurie. Poți opta pentru un tur dimineața – se pleacă la ora 6, sau seara, cu plecare la ora 14. Noi am ales varianta din urmă, sperând că o să vedem un apus demențial. Pacaya a avut alt plan pentru noi. Am avut parte de foarte multă ceață, dar nu ne-a stricat buna dispoziție.

Ce poți face în apropiere de Antigua?

O doaie de excursii pe la vulcanii din zonă.

Vulcanul Pacaya este probabil cel mai popular mai ales datorită faptului că urcarea durează doar o oră și jumătate. Nu-ți lași de tot plămânii pe acolo. Chiar dacă e ceață, așa cum a fostîn cazul nostru, tot ai parte de peisaje inedite.

Pentru cei mai echipați și munțomani se găsesc o grămadă de oferte pentru Acatenango și El Fuego. Acatenango este un vulcan stins, dar este cel mai înalt din Guatemala. El Fuego vă imaginați poate și după nume că e încă activ. Se găsesc ture de o zi cu plecarea foarte de dimineață, sau ture cu dormit o noapte la cort pe vulcan. Aș vrea cât ne mai plimbăm prin Americi să repetăm experiența cu stat peste noapte. În Nicaragua te poți da cu placa pe vulcan, sper să încercăm și asta.

Să te dai cu tiroliana

Am tot văzut sau ni s-a spus că ne putem da cu tiroliana. Nu am investigat foarte atent problema pentru că nu ni s-a părut ceva așa wow de făcut.

Excursii la temple maya

Dacă ai ajuns în Guatemala și nu ai mai avea chef să mergi până la ruinele de la Tikal, ai destul de aproape de Antigua ruinele de la Iximché și Mixco Viejo. Poți încercă să faci excursii de o zi. Altă variantă destul de aproape sunt ruinele de la Copan din Honduras, dar cred că ai nevoie totuși de o noapte de popas acolo.

Vulcanul Pacaya

Din toate cele de mai sus noi l-am ales pe Pacaya. Și pentru că părea cea mai ușoară variantă, dar nu numai.

Merită să îți spun despre acest vulcan că a erupt prima dată acum 23,000 de ani și e încă destul de activ. Ultima erupție a avut loc în 2014 iar orașele din apropiere – Antigua, Guatemala City, au avut parte de o grămadă de cenușă. La erupția din 2010 reporterul ajuns primul la fața locului a murit din cauza bucăților încinse ce picau din cer.

Chiar dacă vulcanul este încă activ excursiile sunt foarte sigure. Se știe când și dacă urmeză să erupă.

De știut pentru expediția ta pe Pacaya

Indiferent de vreme eu cred că te vei distra. Vezi în videoul de acolo cum a fost pentru noi, chiar dacă a fost ceață.

Dacă nu ai timp sau chef să te uiți la video, uite cum a fost în poze.

Puteam lejer să facem un film de groază.

Am prins și o mică mică bucată de apus!

Cât a costat?

Noi am achiziționat excursia de la agenția de travel ce se află puțin mai sus de Casa Shalom, în Antigua.

A costat 65 de quetzali de căciulă (transport și ghid). La intrare se mai plătește o taxă de 50 de gtq.
Este probabil cel mai mic preț găsit în Antigua. Am mers din angeție în agenție, ni s-au cerut între 75 și 120 de gtq. Singura agenție care ne-a oferit acest preț a fost aceasta. Tot de la ei am cumpărat și bilete de autobuz, atât pentru Semuc Champey, dar și pentru El Salvador.

Ce să iei cu tine?

Încălțări comode. Nu ți-as recomanda să mergi în papuci. Chiar dacă durează doar o oră și jumătate, este foarte mult praf, aluneci și în bocanci. Combinația de nisip și pietre te face să te simți de parcă ai merge pe roțile de la milioane de mașini de jucărie. Și riști să te și lovești rău la degete.

Nu are sens să spun că încă am nisip în încălțări.

Ia suficientă apă cât să nu mori de sete, poate și puțină ciocolată sau alune pentru energie. Găsești magazine și la intrarea în parcul național.

Ceva mai gros de pus pe tine. Dar nu e nevoie să te îmbraci de parcă ai urca pe Everest. Nouă ne-au fost de folos foițele de vânt pe care le avem. Se vede și în video că urla vântul rău de tot. Dacă nu ești sigur de unde poți lua sau ce este o foiță de vânt, noi le avem pe ale noastre de aici.

O frontală ar putea să îți fie de folos la coborâre dacă alegi turul de seară, dar te descurci și cu lanterna de la telefon destul de bine.

Nu lăsa acasă nici buna dispoziție. Iar dacă obosești și simți că nu poți duce urcarea, sunt localnici cu cai care urcă cu grupurile. Cum văd câte un turist mai obosit îl tentează cu taxi. Adică un cal. Prețul se negociază probabil în funcție de cât de epuizat pari.

Am avut o zi de naștere chiar faină! 🙂

Travel & love, love to travel!

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 comments