• Menu
  • Menu

Băi, ce scumpă e Guatemala

Am făcut și refăcut iar calculele și am realizat că Guatemala a fost mai scumpă decât Mexic. În 3 săptămâni și puțin, 24 de zile în total de hoinărit pe aici, am cheltuit cam 1,200 de euro. Destul de mult față de media noastră din Mexic.

Dacă în Mexic în unele zile mâncam cu 60 de pesos amândoi, în Guatemala dăm tot 60, dar quetzali. Iar conversia este 1 euro=8,5 GTQ în timp ce 1 euro=22 pesos. Dureros? Pentru portofelul nostru da.

Așadar dacă plănuiești o tură în zonă, află că Mexicul este mult mai bine pregătit pentru călători. Mai ales pentru cei la buget.

Mexic vs Guatemala

În Guatemala transportul este mai scump. Iar dacă în Mexic am mers mult mai liniștiți cu autobuze locale, în Guatemala nu am testat încă transportul în comun. Și nici nu vom apuca să o facem.

Mâncarea este și ea mult mai scumpă și mai puțin gustoasă. Rău nu am mâncat, dar pare că cel mai des găsești de mâncare ceva pui fript (sau altă carne) cu niște salată și orez sau cartofi. Găsești din loc în loc și tacoși, unii poate chiar gustoși. Burrito, porumb și cam astea sunt opțiunile. Pentru micul dejun, la fel ca în Mexic, primești ouă, fasole, banane prăjite, ceai sau cafea.

Și pentru cazare am plătit mai mult în Guatemala, dar poate și pentru că a fost perioada sărbătorilor s-a întâmplat asta. Ce să mai, cu totul, media noastră de cheltuieli zilnice a crescut la peste 50 de euro pe zi amândoi. Și în Guatemala nu am prea plătit intrări la așa multe obiective turistice.

Când eram în Lanquin eu credeam că fac vânzătorii mișto de mine când când voiau să îmi vândă strugurii cu 15 GTQ jumătate de kil. Dar ăsta e prețul și în magazin.

Deci să nu merg în Guatemala?

Nu mi-a displăcut Guatemala, dar nici nu știu dacă să o recomand doar pentru ea. Lacul Atitlan este superb și apusurile lui din Panajachel. Semuc Champey este o zonă foarte frumoasă și pitorească. Ne-a făcut plăcere să petrecem timp pe acolo. Antigua este o gură de aer proaspăt în toată arhitectura confuză din Guatemala. Și peste tot, dar peste tot, ai munți și vulcani care oferă peisajului magie.

Și dacă tot am scris, realizez că wow, am o lună întreagă de călătorii de povestit pe blog. Deci am rămas aproape o lună în urmp? Pfff! Trebuie să recuperăm!

Dar mai întâi, azi, de ziua mea, urcăm pe un vulcan. Cea mai ușoară excursie din zonă, că doar știți că suntem leneși pe fugă. 

E 11 noaptea la noi, am pus un rom, să fie o zi bună.

30 vs 20

O să vă povestesc zilele astea ce-am învățat eu până la 30 de ani. Poate cel mai important – să iau momentele și întâmplările așa cum sunt ele. Și cele bune, dar și cele rele. Pas cu pas. Ceva ce sigur nu făceam la 20 ani. După mintea de atunci până acum trebuia să am 2 copii și o pereche de silicoane. 🙂

Iar acum știu că eu am o cu totul alt fel de viață de trăit.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.