• Menu
  • Menu

Leon – orașul universitar din Nicaragua

Acest articol a fost scris în timpul vizitei noastre în Nicaragua, în primăvara lui 2018, când proteste violente au izbucnit în toată țara. Din motive evidente, articolul nu a mai fost publicat. Guvernul a tăiat atunci din pensiile bătrânilor, aceștia au protestat și au fost răniți, studenții (și nu numai) au izbucnit supărați.

Unele televiziuni nu au mai avut drept de emisie, un jurnalist a fost împușcat mortal în timp ce făcea live pe Facebook, prețurile biletelor de avion de ieșire din țară au crescut de trei-patru ori în doar două ore de la izbucnirea violențelor.

Iar Leon, orașul universitar din Nicaragua, a devenit aproape peste noapte unul dintre cele mai rele locuri din țară în care te puteai afla, simbolurile comuniste au fost incendiate, electricitatea și internetul tăiate în unele zone din oraș.

Noi eram în Granada în acel moment, dar imaginile de după sunt de la Mara care tocmai ajunsese în Leon.

Aici găsești toată categoria dedicată cu articole din Nicaragua.

Înainte

După

Înainte

După

Leon, chiar dacă nu foarte curat el nici fără proteste, cu acea cazare oribilă unde aveau bed bugs, mi-a lăsat totuși o impresie destul de bună.

Momentan situația în Nicaragua s-a liniștit, iar în apropiere de Leon poți avea parte de o experiență aproape unică în lume.


Îmi place la nebunie când petrec mai mult timp într-o țară și încep să pot să și cataloghez locurile. De exemplu în zona Jinotega ai fermele, de-o parte Caraibe, cealaltă Pacific. Spre mijloc triunghiul Leon, Managua, Granada. Povestea spune că Managua este azi capitală ca să nu se mai certe atât Leon și Granada.

Amândouă ultimele sunt orașe foarte frumoase, dar complet diferite.

Leon – orașul universitar

Mi se pare perfect cum și-au împărțit titulaturile. Leon chiar este un oraș universitar frumos. Cu multe locuri ieftine în care poți mânca, mulți tineri pe străzi, graffiti. Parcuri pline de adolescenți pe biciclete.

Granada în schimb este capitala turistică. Iar asta mi se pare o denumire foarte bună. Ai aproape o grămadă de atracții ale țării. Managua este capitală ca să păstreze echilibrul. Cred că dacă îi spui cuiva din Leon că ți-a plăcut mai mult Granada, o ia personal.

Hai să descoperi cu noi Leon. Ce-ai de văzut, pe unde am mâncat și unde să mergi mai departe.

Despre Leon

Nu ești în orice oraș, ci unul a cărui istorie are peste 450 de ani. 200 dintre aceștia a fost capitală iar azi rămâne orașul cu numărul doi ca mărime din Nicaragua. Nu trebuie însă să îți faci prea multe giji, toate zonele de interes din oraș sunt la distanță mică, e foarte plăcut să te plimbi pe jos.

Lucruri de făcut în Leon

Cel mai important obiectiv este Basilica Catedral de la Asuncion. Nu ai cum să o ratezi, este cea mai mare catedrală din America Centrală. Tot aici găsești și zona de promenadă a orașului, un parc plin mereu cu tineri și barurile.

Găsești foarte multe comedores, cel mai popular fiind San Benito. Fix peste drum de ei mai găsești un comedor, au și ei mâncare foarte bună.

1 euro = 36 de cordoba (ianuarie 2019)

Farfuriile cu felurile de mâncare ale zilei încep de la 50 de cordoba. Puteți să mai adăugați legume, plăcinte cu brânză și tot felul de alte bunătăți. Noi aproape în fiecare zi ne luam felul de mâncare de bază și mai adăugam lucruri delicioase până pe la 100, 120 de cordoba fiecare. Și plecam de acolo spunând – oh, iar am mâncat prea mult.

Multe piețe, street food aproape de catedrală seara, 100 de cordoba farfuria cu carne, legume, orez și salată.

Mă așteptam să fie inundat cu turiști, dar nu pot spune că nu mai ai loc de ei. Ce te uimește însă este numărul impresionant de catedrale la tot pasul.

Ce mai poți face

  • Vizitează muzeul revoluției.
  • Ia un tur de oraș.
  • Vulcano boarding – vezi aici experiența noastră. 
  • Dă o fugă până la plajă – Las Penitas. De obicei alături de turul pe vulcan primești și drumul gratuit până la plajă.
  • Admiră graffitiurile. Unele spun povestea revoluției.

Încearcă să te bucuri de atmosfera tânără și veselă, în timp ce transpiri din toții porii. În Leon e cald, foarte cald.

Unde am stat în Leon

La El Jardin – aveau bed bugs. Nu știu cât a fost vina lor neapărat, dar să știți. Apoi am stat la Las Vacaciones o noapte sau două, a fost ok locul ăsta.  Am plecat puțin din Leon iar când am revenit am stat la Hostal Y Meson Del Rey. Ultimul a fost ok, cameră foarte mare, grădină, mic dejun inclus, curat.

Overview și comparație cu Granada

Mare parte din timpul petrecut în Nicaragua noi am decis să stăm în Granada.

Leon, așa cum tocmai spune cineva în dreapta mea, was, meh, ok. And very hot. And rougher

Personal Leon mi-a părut mai murdar și mai dezordonat decât Granda. Merită pentru atmosferă, pentru vulcano boarding și prețurile scăzute. Clar nu trebuie să îl ocoliți, dar vă ajung în jur de trei zile. Depinde dacă vreți să mergeți și la plaje.

Have fun! Travel & love, love to travel.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.