• Menu
  • Menu

Tot ce e de știut despre bed bugs (ploșnițe)

O să încerc să adaug în acest articol absolut tot ce e de știut despre aceste super animăluțe. Și când spun super nu le laud, ci sunt super animăluțe pentru că sunt extrem de greu de ucis. Cred că s-ar putea face studii serioase pe ele pentru că sunt rezistente la aproape orice. Deet, verde de paris, nu mor nici dacă le îneci ore în șir. Doar dacă o faci la peste 50 de grade.

Surprinzător mulți oameni nici nu știu de existența lor. Și așa ajung ele tot mai departe și mai departe. Din casă în casă și din hotel/hostel în alte unități de cazare. Poți să le găsești și la cinci stele, dar și la tine acasă.

Interesant de știut e că până de curând erau aproape eradicate. Dar datorită călătoriilor în masă și zborurilor low cost, ploșnițele au început să își facă drum, chiar dacă nu aveau, în casele de peste tot din lume.

Informații utile despre bed bugs

Bed bugs, ploșnițele, sunt insecte parazite ce se hrănesc exclusiv cu sânge. Preferă de cele mai multe ori sângele oamenilor. Studiile au demonstrat în schimb că nu transmit boli. Spre deosebire de țânțari de exemplu. Atunci, de ce ne este oare așa silă/frică de ele?

Probabil în primul rând pentru că se înmulțesc destul de repede și sunt extrem de greu de ucis. Mai ceva ca Chuck Norris sau Bruce Willis. Poți să citești despre asta aici.

Sunt rezistente ca gândacii despre care vorbește Nat, vloggerița mea preferată, aici.

Așa cum spuneam deja erau aproape eradicate prin anii ’40. De atunci însă, începând cu anii 90, zborurile tot mai frecvente și ieftine încep să le împrăștie prim lumea mare. La pachet cu o creștere a rezistenței la pesticide, suntem față în față cu noi și tot mai dese invazii. Hai să ne speriem puțin. Tot articolul aici.

Largely forgotten but certainly not gone, bedbugs have made an aggressive resurgence over the past two decades. As evidence of their proliferation, a 2015 survey from the National Pest Management Association revealed that 99.6 percent of pest controllers reported having treated for bedbugs in the past year, compared to 25 percent of respondents just 15 years earlier. In that same survey, 68 percent of professionals pointed to bedbugs as being the most difficult pest they encounter.

Pe unde trăiesc? E murdar hotelul dacă am găsit ploșnițe acolo?

Bed bugs preferă camerele și climatele călduroase, în general locurile cu multă sursă de hrană. Din această cauză le găsițimai ales în dormitoare. Camerele private pot să fie mai sigure pentru călători decât cele comune, dar nimic nu vă poate garanta că înaintea voastră nu a venit cineva cu ele în bagaj.

Dacă sunt bed bugs într-un loc asta nu înseamnă că e mai curat sau mai murdar acolo. Pur și simplu nu le pasă unde își fac ele cuib, atâta timp cât există hrană.

Sunt animale nocturne în principiu, dar dacă sunt multe și flămânde tare, o să iasă să se hrănească oricând.

Înfricoșător -o bed bugs matură depune până la 2-300 de ouă în timpul vieții. Una singură… vă dați seama ce face o familie întreagă de supraviețuitori dinăștia?

Cum se răspândesc?

Un studiu nou a demonstrat că sunt atrase de hainele murdare din bagaj. În lipsa gazdei din care să se hrănească o să urmărească mirosurile neplăcute până la hainele purtate din bagaj dacă acestea nu au fost sigilate. Și uite așa le iei cu tine în traistă, te duci în alt loc de cazare, îți scoți hainele să le dai la spălat sau poate doar le lași aruncate prin cameră și ai lăsat animăluțele într-un climat perfect pentru ele.

Cresc și ajung la maturitate extrem de repede, trăiesc destul de mult și în lipsă de mâncare pot hiberna până la șase luni. Dacă e suficient de răcoare afară pot hiberna și sta fără mâncare până la aproape un an.

Și nu se plimbă doar prin bagajele noastre, așa cum a demonstrat un alt studiu, pleacă singure la vânat de hrană. Deci dacă vecinii tăi au bed bugs, cu siguranță au venit și pe la tine. Supravețuiesc fără probleme la temperaturi de la 7 până aproape de 45 de grade. Bed bugs din zonele tropicale supraviețuiesc la temperaturi chiar mai mari de 45 de grade.

Pentru America și UK există și acest site cu locuri în care au fost raportate.

Cum arată, de ce sunt o problemă așa mare?

Problema este că te ciupesc și sunt enervante. Se înmulțesc necontrolat și supraviețuiesc mult prea mult din punctul meu de vedere. Au nevoie să se hrănească de doar cinci ori pentru a ajunge la maturitate. Și după ce au ajuns la maturitate lasă câte cinci ouă pe zi continuu. Deci un animăluț poate ajunge la maturitate și într-o zi. Apoi, zi de zi, fiecare animăluț femelă produce încă până la cinci creaturi.

Unde îi găsești? Iubesc lemnul și se ascund bine mersi în el de orice insecticid, fumigenă sau căldură.

Cum te ferești de ele?

Este mai complicat, uneori se întâmplă pur și simplu să dai peste ele. Foarte important este cât de repede depistezi că sunt bed bugs în locul în care ești și mai ales cum reacționezi la asta. Câteva lucruri pe care le poți face totuși ca să le eviți:

  • verifică patul din hotelul în care ești
  • verifică mai ales colțurile patului și ale saltelei. Deseori bed bugs lasă niște urme negre. Cu un simplu search pe google- bed bugs trail o să găsești suficiente poze cât să te lămurești după ce trebuie să te uiți.

  • păstrezi hainele murdare în pungi închise
  • verifici online dacă hotelul la care urmează să stai a avut bed bugs în ultimele două-trei luni. (nu aș merge un minim de 4 lun într-un loc despre care am citit că a avut bed bugs).
  • dacă stai în hostel încearcă să te orientezi spre cele care au paturi de fier.

Îți recomand să citești și acest articol.

Cum recunoști ciupiturile de bed bugs?

Nu știu de ce, dar cel mai des ciupesc în linie dreaptă. Poți avea fie o linie dreaptă de mușcături, fie mănunchi de mușcături, floare floare, dar în linie dreaptă. Dacă sunt foarte multe animăluțe și te-au atacat mai multe poți avea tot felul de alte forme geometrice pe tine. Mușcăturile seamănă cu cele provocate de țânțari dacă ești și alergic la ei, sau furnici. Totuși mie mi se pare că sunt ceva mai mari.

Ce faci dacă ai ciupituri?  Poți avea alergie la ele, deci în funcție de numărul de ciupituri și cum te simți, mergi să vezi un doctor. Încearcă să nu te scarpini, să te speli ca să eviți infecțiile și să aplici diverse creme și tratamente ca pentru orice altă ciupitură. Tratarea ciupiturilor e doar o mică parte din problemă. Important e să scapi de ele cu totul.

Ce faci dacă ai dormit într-un loc în care erau bed bugs?

Depinde cât ai stat acolo și cât de mare era infecția. Noi am nimerit într-un cuib de bed bugs iar pe acolo stătea de vreo săptămână un croat. În locul lui eu aș arde tot. Cu tot cu geantă. Sau cealaltă opțiune, aș spăla tot la minim 50 de grade.

Oricum, dacă ai găsit bed bugs, fără rușine, spune proprietarului. Cel care are hostelul s-ar putea să fie la fel de nevinovat ca și tine. Important e să afle pentru a putea izola infecția. Până să se răspândească în tot hotelul.

Așadar, ca să scapi de ele

  • verifică foarte foarte atent bagajul,
  • spală tot ce poți la temperatură mare,
  • scutură bine hainele și
  • continuă să rămâi vigilent și să le cauți și săptămânile ce urmează.

Dacă nu vrei să te desparți de rucsacul tău, sau de perechea de bocanci așa cum povestea cineva, le poți băga câteva săptămâni în congelator.

Schimbă rapid hotelul, scoate bagajul din cameră în primul rând. Caută bine să nu pleci cu ele. Bagă lucrurile în saci de gunoi de culoare neagră și lasă să stea în soare în cazul în care este foarte cald afară.

Dacă alegi un alt loc de cazare încearcă să mergi câteva case mai încolo, să nu fie și (de) la vecini.

Ce faci dacă ești proprietar de hotel și găsești bed bugs

Încearcă să îți amintești că se răspândesc repede. Evaluează rapid tot hotelul/hostelul și vezi dacă s-au dus și în alte camere.

Separă lenjeria din camere zilele/săptămânile următoare și spală și usucă tot la temperaturi mari. Cu cât speli și usuci separat cearceafurile, cu atât ai mai puține șanse să îți ajungă peste tot. Cu toate că, nu uita, iubesc lemnul și pleacă la explorat și singure.

Ca să le scoți din crăpăturile paturilor poți să folosești soluții acide. Îmbibă paturile și saltele în ele și o să înceapă să iasă singure la plimbare.

Cum niciodată nu ești sigur că ai ajuns până la ascunzișul lor, cel mai sigur și cel mai sigur e să arzi paturile și saltelele alea.

Există și aparate cu abur fierbinte care le omoară, dar și soluții profesionale. Așadar, închide hotelul/hostelul și cheamă experții.

Ca exemplu, în Laos, la Villa Merry 1 au găsit bed bugs într-o cameră și au aruncat și ars tot din încăperea respectivă. Perne, cearceafuri, pat cu tot cu saltea, dulap. Au preferat să aibă această pierdere decât să se ducă peste tot. Adițional au dat cu fumigene și izolat camera, apoi au dat și cu pesticide și izolat camera, la două săptămâni au revenit iar cu fumigenele.

Ce faci dacă ai adus bed bugs acasă și nu te descurci să scapi singur de ele?

Dacă, din nefericire, ai avut ghinionul să aduci plosnițe acasă dintr-o călătorie și sfaturile mele nu-ți sunt de ajutor din diverse motive (ți se pare prea complicat, sau nu ai timp să pui în practică toate cele enumerate), îți recomand să apelezi la personal calificat pentru rezolvarea problemei.

Pentru cei din provincie lucrurile sunt mai complicate în direcția asta, dar cei din București, Ilfov sau județele limitrofe au la îndemână o multitudine de firme care oferă astfel de servicii de dezinsecție și deratizare și care se ocupă și de problema ploșnițelor – bed bugs.

Dacă ți se pare mai la îndemână această variantă, ai grijă totuși să alegi o firmă de dezinsecție care știe ce face și a mai lucrat cu problema asta. Pentru cei din București, Ilfov si împrejurimi Pestcontrol-București oferă servicii de dezinsecție ploșnițe, ploșnițe de saltea – Bed Bugs. Poți încerca la ei să obții mai multe informatii referitoare la problema ploșnițelor, cu toate că găsești și pe site multe informații legate de subiect.

În schimb, dacă nu le-ai adus tu dintr-o călătorie, ci vecinii tăi au generat problema, sunt destul de complicate lucrurile și la tine și trebuie de cele mai multe ori să găsești o rezolvare comună sau să apelezi la specialisti care te pot învăța cum să-ți etanșezi căile de acces dinspre vecini și să obturezi toate traseele plosnitelor.

Cu toate că problema ploșnițelor are rezolvare, cea mai bună cale de a evita infestarea cu ploșnite este prevenția. Vigilența rezolvă cel mai ușor această problemă, așa că verificarea prealabilă de fiecare dată când ajungi într-un loc nou te salvează de multe bătăi de cap pe care nu ți le dorești într-o călătorie sau acasă.

De ce nu trebuie să le ignori?

Cu cât le ignori mai mult cu atât cuibul va crește și o să fie cu atât mai greu să scapi de ele. Nu contează dacă ești călător și le-ai luat în rucsac, dacă ești proprietar de unitate de cazare sau om liniștit la tine acasă.

Bed bugs nu zboară, deci dacă ai dat peste vreo insectă cu aripi, nu este ploșniță.

Pe mine mă facinează puțin cum s-au adaptat ele. Cât de mult supraviețuiesc și larvele fără hrană (câteva săptămâni), cum sunt mega rezistente la orice.

De ce știu atât de multe lucruri despre bed bugs?

Pentru că am acasă doi nepoți exagerat de simpatici la care nu vreau să le duc. Ar fi groaznic. Oricum, de fiecare dată când revin din călătorii, mă bagă ai mei în carantină. Am pierdut foarte multe nopți stând și citind despre ele. Doar de dragul ălora mici și de frica de a nu duce acasă.

Alte sfaturi pentru bed bugs în afară de arde tot și spală la temperaturi care oricum o să îți distrugă hainele?

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

10 comments